دوحه – انور الخطیب:متر جم علی سرداری

الانصاری: کشورهای حاشیه خلیج با پایان دادن به جنگ و مشارکت در حل مشکل تنگه هرمز موافقت می‌کنند

مجید الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، امروز سه‌شنبه در کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست دوحه (۱۵ سپتامبر ۲۰۲۵) تأکید کرد که موضع کشورهای خلیج فارس در فراخوان برای تنش‌زدایی و پایان دادن به جنگی که وارد دومین ماه خود شده است، «یکپارچه» است.
الانصاری در نشست هفتگی خود در مقر وزارت خارجه در دوحه گفت: «آنچه ما درک می‌کنیم این است که موضعی بسیار یکپارچه در خلیج فارس وجود دارد که خواستار تنش‌زدایی و پایان جنگ است.» او افزود: «رهبران کشورهای خلیج برای پایان دادن به این جنگ تلاش می‌کنند و به‌صورت روزانه در تماس هستند.»
وی تأکید کرد که قطر از روز نخست خواستار کاهش تنش در منطقه، از جمله توقف تمامی تحرکات نظامی بوده است و در همین زمینه از تلاش‌های پاکستان برای جلوگیری از تشدید تنش حمایت می‌کند.
الانصاری درباره تنگه هرمز با بیان اینکه این تنگه «یک کریدور جهانی» است و نمی‌توان بحث آن را به یک کشور محدود کرد، گفت: «ما در شورای همکاری خلیج تصمیم گرفتیم راه‌حلی برای این مشکل پیدا کنیم.» او افزود: «رهبران کشورهای خلیج فارس به‌صراحت اعلام کرده‌اند که این کشورها باید بخشی از هر توافقی باشند که در منطقه حاصل می‌شود.»
سخنگوی وزارت خارجه قطر همچنین اشاره کرد که شیخ محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر، در سفر اخیر خود به واشنگتن درباره آزادی دریانوردی در تنگه هرمز گفت‌وگو کرده است. او تأکید کرد که بستن تنگه هرمز تهدیدی برای امنیت انرژی است و قطر به امنیت جهانی انرژی متعهد می‌ماند. الانصاری نسبت به هدف قرار دادن تأسیسات زیربنایی هشدار داد و گفت این موضوع «نیازمند ابتکار عمل نیست، بلکه به تصمیمات سیاسی نیاز دارد.»
او درباره مقابله با حملات ایران نیز توضیح داد که نیروهای مسلح قطر «به‌خوبی» عمل کرده و موفق شده‌اند ۹۰ درصد حملات ایران را دفع کنند. وی افزود: «خطوط قرمز زیادی در این جنگ نقض شده است، به‌ویژه هدف قرار دادن زیرساخت‌ها و تأسیسات هسته‌ای.» او تأکید کرد که توقف این حملات نیز «نیازمند تصمیمات سیاسی طرف‌های درگیر» است.
اختلافات در مواضع کشورهای خلیج فارس
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه‌شنبه به نقل از منابع آگاه گزارش داد که مقامات عربستان سعودی، امارات، کویت و بحرین در گفت‌وگوهای خصوصی اعلام کرده‌اند که نمی‌خواهند جنگ علیه ایران تنها پس از تغییرات اساسی در رهبری ایران یا تغییر ریشه‌ای در رفتار آن پایان یابد.
به گفته این منابع، مقامات آمریکایی و اسرائیلی گفته‌اند که کشورهای خلیج فارس به رهبری عربستان و امارات از رئیس‌جمهور دونالد ترامپ خواسته‌اند جنگ علیه ایران را ادامه دهد، زیرا معتقدند تهران با کارزار بمباران یک‌ماهه اخیر به اندازه کافی تضعیف نشده است. این کشورها این لحظه را «فرصتی تاریخی» برای فلج کردن کامل رژیم کنونی تهران می‌دانند.
اما این روند موجب شکاف در میان کشورهای خلیج شده است. آسوشیتدپرس به نقل از یک دیپلمات خلیجی گزارش داد که عربستان و امارات هدایت تماس‌ها برای افزایش فشار نظامی بر تهران را بر عهده دارند و امارات «افراطی‌ترین» موضع را اتخاذ کرده و فشار شدیدی بر ترامپ وارد می‌کند تا دستور تهاجم زمینی بدهد. کویت و بحرین نیز از این گزینه حمایت می‌کنند. در مقابل، عمان و قطر راه‌حل دیپلماتیک را ترجیح می‌دهند.
این دیپلمات افزود که عربستان به آمریکا استدلال کرده است که پایان دادن به جنگ در شرایط کنونی به «توافق خوبی» منجر نخواهد شد که امنیت همسایگان عرب ایران را تضمین کند.
خواسته‌های عربستان در هر توافق نهایی
به گزارش این آژانس، عربستان سعودی خواستار آن است که در هر توافق نهایی:
• برنامه هسته‌ای ایران خنثی شود
• توان موشک‌های بالستیک ایران از بین برود
• حمایت تهران از گروه‌های وابسته در منطقه پایان یابد
• و تضمین شود که ایران در آینده قادر به بستن تنگه هرمز نخواهد بود
نگرانی‌ها از حملات ایران
این آژانس همچنین گزارش داد که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، به مقامات کاخ سفید گفته است که تضعیف بیشتر توان نظامی و رهبری کنونی ایران به نفع بلندمدت منطقه خلیج فارس است. با این حال، عربستان همچنان نگران حملات احتمالی ایران به زیرساخت‌های انرژی خود است و به همین دلیل به‌دنبال راه‌حل سیاسی نیز هست.
یک مقام سعودی به آژانس گفت که تمرکز فوری پادشاهی «حفاظت از مردم و زیرساخت‌های حیاتی» است.
تشدید لحن امارات علیه ایران
در امارات نیز، به گفته آسوشیتدپرس، لحن مقامات دولتی علیه ایران تندتر شده است. نورا الکعبی، وزیر مشاور در وزارت خارجه امارات، در مقاله‌ای در روزنامه انگلیسی‌زبان نشنال نوشت:
. «رژیم ایران که موشک‌های بالستیک پرتاب می‌کند، تجارت جهانی تسلیحات را پیش می‌برد و از گروه‌های نیابتی حمایت می‌کند، دیگر در چشم‌انداز منطقه قابل قبول نیست.» او افزود: «ما ضمانت
منبع العربی الجدید

مطالب مرتبط

نگاه القدس العربی :مترجم علی سرداری

برای رهبران یهودی و صهیونیست آمریکا نیز دیگر تازگی ندارد که به وخامت، فرسایش و انحطاط تصویر دولت اشغالگر اذعان کنند؛ تصویری که زمانی با تاریخ طولانی و غنی همدردی و همبستگی با یهودیان گره خورده بود. این تصویر اکنون در تضاد کامل با مجموعه‌ای از تصاویر فجیع جنایات جنگی است که بدون هیچ بازدارندگی اخلاقی ــ که انتظار می‌رود فرزندان قربانیان هولوکاست داشته باشند ــ ثبت می‌شود؛ کسانی که امروز در فلسطین، لبنان، سوریه و هر جای دیگر، خود به جلادانی بدل شده‌اند که مست از قدرت‌اند.

احسان_شریعتی در گفتگو با NHK ژاپن (ادامه- پایان)

چه در کشورهای جنگ افروز و چه در کشورهای قربانی جنگ. تهاجم و ادامه ی نابخردانه ی جنگ اخیر (بی دلیل یا با اهداف مبهم) از سوی اسرائیل نتانیاهو و امریکای ترامپ (یعنی برغم ادعای تحقق اهداف اعلام شده ی قبلی مانند نابودی توان هسته ای، امکان تعرض نظامی، و تضعیف نیروهای همسو در منطقه، در حمله ی پیش و نیز این بار در حمله ی روز نخست)، در مجموع برخلاف ادعا به نفع نظام در ایران بوده، زیرا نه تنها موجب ریزش و فروپاشی نشده، که مقاومت پیش بینی ناپذیرش در جنگ نابرابر جاری، و این به رغم حذف رهبری و بسیاری از مسئولان سیاسی و نظامی، باعث افزایش اعتبار وی گردیده است. اما به هر حال، مسئله ی حیاتی اکنون چگونگی پایان جنگ و تضمین شروط عادلانه ی آتش بس و صلح پایدار است.

نگاه العدس العربی: مترجم علی سرداری

پس از آنچه رئیس ستاد ارتش ایالات متحده انتظار داشت اتفاق افتاد و ترامپ تهدیدهای گسترده ای برای بازگرداندن ایران به عصر حجر و نابودی کل تمدن“ صادر کرد، در نهایت آتش بس دو هفته ای اعلام کرد و مذاکرات با ایران را آغاز کرد، علیرغم شکست دور اول و اعلام محاصره دریایی علیه جمهوری، ترامپ بازگشت تا در مورد امکان دستیابی به توافق “ ظرف دو روز” صحبت کند، ونس اظهار داشت که مذاکرات “had پیشرفت قابل توجهی داشته است” و کشورش جنبه هایی را که در آن می تواند برخی امتیازات را انجام دهد روشن کرده است.

مطالب پربازدید

مقاله