نویسنده: فراس أبو هلال
مترجم: علی سرداری
منبع: عربی 21
اکنون با دور تازه مذاکرات صلح ، به نظر می رسد که نتانیاهو در برابر مخاطبان خود مسئول اخلال در تبادل زندانیان ظاهر خواهد شد. موافقت ناگهانی حماس با پیشنهاد مصر برای آتش بس با اشغال، بن بست را برای همه طرف های درگیر در درگیری افزایش داد.
موافقت حماس و رد پیشنهاد مصر از سوی نتانیاهو و شورای جنگ، فشار داخلی بر نتانیاهو و شورای او را افزایش خواهد داد، زیرا او در برابر مخاطبان خود مسئول ایجاد اختلال در تبادل اسرای فلسطینی با اسرای “اسرائیلی” در نوار غزه خواهد بود.
موضوع این بار با فصلهای قبلی مذاکرات متفاوت است، زیرا رسانهها میگفتند پیشنهاد مصر قابل قبول یا بسیار نزدیک به تایید اسرائیل است، در حالی که منابع حماس بر مواضع قبلی خود در مورد آتشبس تاکید میکردند و اشاره میکردند که این پیشنهاد را رد خواهند کرد.
حالا پیشنهادی تازه به آن ها ارائه شده است. تایید دیروز حماس در این شرایط متفاوت، نتانیاهو را مسئول کاهش شانس آرامش و از نظر افکار عمومی اسرائیل مسئول به تاخیر انداختن آزادی اسرای اشغالگر از نوار غزه کرد.
اما این مخمصه ای که نتانیاهو در آن قرار دارد به این معنی نیست که او تحت فشار مجبور به موافقت با پیشنهاد مصر خواهد شد، زیرا هدف نهایی او این است که در قدرت بماند و به خاطر محاکمه های فسادی که در انتظارش است به زندان نرود. هنوز با انگیزه انتقام ابتدای» پس از تحمل مسئولیت شکست در 7 اکتبر خوا هد بود.
بن بست اسرائيلي
رد پیشنهاد مصر توسط نتانیاهو و شورای جنگ، فشار داخلی بر نتانیاهو و شورای او را افزایش می دهد، زیرا او در برابر مخاطبان خود مسئول ایجاد اختلال در تبادل اسرای فلسطینی با اسرای “اسرائیلی” خواهد بود.
موضوع این بار با فصلهای پیشین که این بارمذاکرات متفاوت است، زیرا رسانهها میگفتند پیشنهاد مصر قابل قبول یا بسیار نزدیک به تایید اسرائیل است، در حالی که منابع حماس بر مواضع قبلی خود در مورد آتشبس تاکید میکردند و اشاره میکردند که این پیشنهاد را رد خواهند کرد.
تایید دیروز حماس در این شرایط متفاوت، نتانیاهو را مسئول کاهش شانس آرامش و از نظر افکار عمومی اسرائیل مسئول به تاخیر انداختن آزادی اسرای اشغالگر از نوار غزه کرد.
اما این مخمصه ای که نتانیاهو در آن قرار دارد به این معنی نیست که او تحت فشار مجبور به موافقت با پیشنهاد مصر خواهد شد، زیرا هدف نهایی او این است که در قدرت بماند و به خاطر محاکمه های فسادی که در انتظارش است به زندان نرود.
بن بست آمریکایی
در سطح آمریکا، دولت بایدن به دلیل رد پیشنهادهای قبلی برای آتش بس، حماس را مسئول عدم آزادی اسرای اسرائیلی و ادامه جنگ دانسته بود. پس از موافقت حماس، این بهانه سقوط کرده و دولت را در دوراهی جدیدی قرار خواهد داد.
این بنبست البته به دلیل ادعاهای «اخلاقی» واشنگتن نیست، بلکه به دلایل کاملاً عملگرایانه و سیاسی است.
اولین دلیل این بن بست نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری و عدم تمایل دولت به ادامه جنگ در سطح عالی خود در تاریخی نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری است، به ویژه که «صدای عرب، مسلمان و مترقی» به تهدیدی برای آن تبدیل شده و دلیل دوم، سطح بالای تظاهرات مردمی در رد تهاجم و تشدید بحران جنبش دانشگاهی آمریکاست اکه نشان دهنده سطح سرکوب گسترده پلیس، افزایش همدردی با دانشجویان و باعث شرمساری مضاعف جدید برای دولت بایدن توسط آن ها شد و از یک سو خشونت پلیس را رد کرد و از سوی دیگر توسط ترامپ که رقیب خود را به ضعف متهم نمود.
سومین مظهر بن بست آمریکا پس از موافقت حماس با پیشنهاد آتش بس، ظهور ناتوانی دولت بایدن در مقابله با نتانیاهو است. زیرا متوجه شده است که از نقطه نظر استراتژیک خواهان پیروزی کامل برای اشغال غزه علیرغم اظهاراتش که بیانگر مخالفت با نتانیاهو است، و او قدرت حمایت از تجاوز در داخل را می داند.
کنگره و سنا، نیز توانایی بایدن برای اعمال فشار را محدود میکنند، و او قدرت «لابی اسرائیل» در واشنگتن را میداند که آن را قادر میسازد وضعیت مخمصه بایدن را افزایش دهد و بسیاری از رشتههای بازی تصمیمگیری را در دولت آمریکا کنترل کند.
آیا این بن بست آمریکا منجر به فشار واقعی بر نتانیاهو خواهد شد؟ این احتمال وجود دارد که به دلایل ذکر شده در بالا این اتفاق نیفتد و محتمل ترین سناریو توافق بین واشنگتن و تل آویو در مورد عملیاتی در سطح پایین تر از تهاجمات قبلی به مناطق نوار غزه در مرکز و شمال است. که باعث می شود بایدن تا انتخابات بعدی بن بست داخلی خود را مدیریت کند.
بن بست مصری
ساعاتی قبل از اعلام موافقت حماس با پیشنهاد مصر، یک “منبع عالی رتبه” به کانال خبری قاهره گفت که حمله حماس به نیروهای اشغالگر در گذرگاه کرم شالوم منجر به تزلزل توافق آتش بس شد. این اتفاق در حالی رخ داد که مصر در ماههای گذشته، نخستوزیر اشغالگر نتانیاهو را که به دلیل اصرار بر عدم عقبنشینی از مناطق تحت اشغال ارتش خود در غزه، مسئول آتشبس متزلزل بود، مقصر ندانست. عدم بازگشت آوارگان به شمال، علاوه بر امتناع وی از توقف دائمی جنگ تاکنون و پس از ماه ها شکست مذاکرات.
اما بزرگ ترین معضل مصر پس از تایید حماس، به دلیل موضع شرم آور آن در قبال حمله اشغالگران به گذرگاه رفح، ساعاتی پس از این تایید است که ارتش رژیم صهیونیستی گذرگاه رفح را از سمت فلسطین اشغال کرد، و بدون در نظر گرفتن توافقات بین تل آویو و قاهره (مانند کمپ دیوید و توافقنامه گذرگاه های 2005)، و بدون احترام به درخواست ها و امتناع «همپیمان مصر» مبنی بر عدم توجه به آن. به منطقه رفح نزدیک شد و اکنون نیروهای اشغالگر در حال رسیدن به خود مرز مصر هستند.
این واقعیت که پس از موافقت حماس با پیشنهاد مصر، اشغالگران و آمریکا در دوراهی قرار دارند.
اما این به معنای پایان بن بست فلسطین نیست، زیرا این مردم همچنان در معرض وحشتناک ترین جنایت دوران مدرن توسط اشغالگر قرار دارند.
نیروهای آن نیز با حمایت آمریکا، همدستی اعراب، ناامیدی جهانی و از دست دادن ابتکار عمل درگیر هستند و به اصطلاح حالا باید پرسید که آیا دیگر کسی”رهبری فلسطین” به یاد می آورد؟
این جنایات رخ داده نیز جز با استواری مردم فلسطین پایان نخواهد یافت. مقاومت آن ها در برابر اشغال، و تغییر شرایط منطقه ای و بین المللی عمیق تر از تغییر ناشی از بن بست فعلی است که همه در آن افتاده اند.
منبع عربی21
كيف-وضعت-حماس-الجميع-في-مأزق-بعد-موافقتها-على-الهدنة