یک مقام سعودی

با ایران توافق بشود به دنبال سوخت اتمی خواهیم رفت

یک مقام ارشد خاندان سعودی هشدار داده است که توافق هسته‌ای با ایران می‌تواند سایر کشورهای منطقه را به تولید سوخت اتمی ترغیب کند.

شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس پیشین دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی به بی‌بی‌سی گفته در صورت رسیدن به توافق با ایران، کشورش ممکن است به دنبال همان حقوق برود.

او تاکید کرده است: “من همیشه گفتم هر آنچه که از این گفت‌وگوها بیرون آید، ما هم به دنبال همان خواهیم بود.”

دیدارهای چندجانبه ایران و مقام‌‌های غربی در آستانه پایان سومین مهلت رسیدن به یک توافق هسته‌ای، از دیروز آغاز شده است.

شش قدرت جهانی مشغول مذاکراتی با ایران هستند که هدف آن محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای است.

منتقدان ایران در منطقه از جمله عربستان سعودی اعتقاد دارند که محدود کردن فعالیت‌‎های هسته‌ای و نه توقف کامل آن، باعث سرعت گرفتن مسابقه تولید تسلیحات هسته‌ای در منطقه خواهد شد.

فیصل که بیش از ۲۰ سال ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی را تا سال ۲۰۰۱ به عهده داشته است، به باربارا پلت، خبرنگار بی‌بی‌سی گفته “اگر ایران در هر سطحی توانایی غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد، فقط عربستان سعودی نیست که دنبال همین خواسته خواهد رفت.”

به گفته شاهزاده فیصل در صورت امضای توافق با ایران “درها در تمام جهان بدون هیچ ممنوعیتی به روی این روند باز خواهد بود.” او گفته دلیل مخالفتش با توافق با ۱+۵ همین موضوع است.

عربستان سعودی هفته گذشته قراردادی را با کره جنوبی امضا کرد که مطالعه درباره احداث دو رآکتور هسته‌ای یکی از موارد آن بود.

ریاض همچنین قراردادهایی را با کشورهای فرانسه، چین و آرژانتین برای احداث ۱۶ رآکتور هسته‌‎ای در طول بیست سال آینده امضا کرده است.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا اوایل ماه مارچ به عربستان سعودی سفر کرد تا به مقام‌های این کشور اطمینان بدهد فقط در صورتی توافق هسته‌ای ایران امضا خواهد شد که غرب اطمینان پیدا کند ایران توانایی ساخت سلاح هسته‌ای را ندارد.

علاوه بر نگرانی عربستان از فعالیت‌های هسته‌ای همسایه آبی خود، مقام‌های عربستان سعودی، ایران را به حمایت از گروه‌های مسلح شیعه در منطقه متهم می‌کنند.

آقای فیصل، ایران را به “تفرقه‌انگیزی” در یمن، سوریه، عراق، فلسطین و بحرین متهم کرده است.

بیشترین نگرانی عربستان، نفوذ ایران و حمایت آن از شبه‌نظامیان شیعه در جنگ مقابل نیروهای داعش است. به‌ویژه آن‌که در عملیات بازپس‌گیری تکریت، زادگاه صدام حسین، از نیروهای موسوم به دولت اسلامی، نقش ایران و حضور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس پررنگ‌تر از گذشته شده است.

شاهزاده فیصل، سفیر سابق عربستان در آمریکا، گفته “به نظر می‌آید ایران اشغال و حوزه تصرفش را در عراق گسترش داده و این موضوع غیرقابل قبول است.”

عربستان سعودی همچنین از این موضوع ناخرسند است که آمریکا حاضر نیست برای شبه‌نظامیان مخالف دولت بشار اسد که متحد ایران است، تجهیزات نظامی بفرستد.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله