به گفتە سازمان حقوق‌بشر ایران

در سال ۲۰۲۵ و کمتر از 10 ماه دست‌کم هزار نفر در ایران اعدام شدەاند

ملی مذهبی _ سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون دست‌کم هزار نفر را اعدام کرده است. بر اساس این گزارش که روز یکشنبه اول مهر ۱۴۰۴ منتشر شد، تنها در هفته گذشته ۶۴ اعدام ثبت شده که به معنای میانگین بیش از ۹ اعدام در روز است. این سازمان تاکید کرده است که آمار یادشده حداقلی بوده و به دلیل محدودیت‌های گزارشگری از ایران، احتمال می‌رود رقم واقعی بسیار بالاتر باشد.

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ که وضعیت حقوق‌بشر در ایران را رصد می‌کند، از اول ژانویه تا ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۵، یعنی کمتر از ۹ ماه، حداقل هزار اعدام در ایران انجام شده است.

به گفتە این سازمان تنها در هفته گذشته دست‌کم ۶۴ اعدام صورت گرفته که میانگین بیش از ۹ اعدام در روز را نشان می‌دهد. این سازمان تأکید کرد که این آمار حداقلی است و تنها موارد ثبت و تائید شدە را شامل می‌شود و به دلیل محدودیت‌های گزارشگری در ایران، تعداد واقعی احتمالاً بسیار بیشتر است.

سازمان حقوق بشر ایران با هشدار نسبت به استفاده گسترده و ابزاری حکومت از مجازات اعدام برای ایجاد رعب و کنترل جامعه، از جامعه جهانی خواست واکنشی فوری و موثر برای توقف این روند نشان دهد. این سازمان همچنین از کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل خواست تا این اعدام‌ها را از منظر انطباق با مصادیق جنایت علیه بشریت بررسی کند.

اکثر اعدام‌ها مربوط به اتهامات مواد مخدر (۵۰ درصد)، قتل عمد (۴۳ درصد)، محاربه و افساد فی‌الارض (۳ درصد)، تجاوز به عنف (۳ درصد) و جاسوسی (۱ درصد) بوده است. تنها ۱۱ درصد از این اعدام‌ها توسط رسانه‌های رسمی داخل ایران اعلام شده و هیچ اعدامی با اتهام مواد مخدر در رسانه‌های دولتی گزارش نشده است.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در بیانیه‌ای در این ارتباط گفتە است: «جمهوری اسلامی طی ماه‌های گذشته کشتاری گسترده را در زندان‌های ایران آغاز کرده که ابعاد آن در فقدان واکنش‌های جدی بین‌المللی هر روز وسیع‌تر می‌شود. اعدام‌های گسترده، بی‌رویه و بدون دادرسی عادلانه زندانیان مصداق جنایت علیه بشریت است و باید در صدر برنامه جامعه جهانی در ارتباط با جمهوری‌اسلامی قرار گیرد.» وی در ادامە افزودە است: «هیچ گفت‌وگویی بین کشورهای پایبند به مبانی حقوق‌بشر و جمهوری اسلامی بدون شامل‌ کردن بحران اعدام در ایران، قابل قبول نیست.»

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در این باره گفت: «جمهوری اسلامی طی ماه‌های گذشته کشتاری گسترده را در زندان‌های ایران آغاز کرده که در سایه نبود واکنش‌های جدی بین‌المللی هر روز ابعاد وسیع‌تری پیدا می‌کند. اعدام‌های گسترده و بدون دادرسی عادلانه، مصداق جنایت علیه بشریت است و باید در صدر برنامه جامعه جهانی قرار گیرد.» او افزود: «هیچ گفت‌وگویی میان کشورهای پای‌بند به مبانی حقوق بشر و جمهوری اسلامی بدون گنجاندن مساله اعدام‌ها در دستور کار قابل قبول نیست.»

بر اساس آمار این نهاد حقوق بشری، ۵۰ درصد اعدام‌ها از ابتدای سال جاری مربوط به پرونده‌های مواد مخدر بوده است. ۴۳ درصد با اتهام قتل عمد، یک درصد به اتهام جاسوسی، سه درصد به اتهام محاربه و افساد فی‌الارض و سه درصد دیگر به اتهام تجاوز به عنف اجرا شده‌اند.

این گزارش می‌افزاید که تنها ۱۱ درصد از کل اعدام‌ها در رسانه‌های داخلی ایران بازتاب یافته و در این میان حتی یک مورد اعدام مرتبط با مواد مخدر نیز از سوی رسانه‌های رسمی اعلام نشده است.

سازمان حقوق بشر ایران تاکید می‌کند که اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر عمدتا پس از محاکمات چند دقیقه‌ای در دادگاه‌های انقلاب صادر می‌شوند؛ محاکمی که به محروم‌کردن متهمان از حق دسترسی به وکیل و صدور احکام بر اساس اعترافات تحت شکنجه مشهور هستند. به گفته این سازمان، چنین روندی نه تنها با اصول دادرسی عادلانه مغایرت دارد بلکه با توجه به گستره و کارکرد سیاسی آن، می‌تواند مصداق جنایت علیه بشریت محسوب شود.

فراخوان برای واکنش بین‌المللی

به گزارش دویچه وله ، سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به استفاده ابزاری از اعدام برای ایجاد هراس در جامعه، از جامعه جهانی خواست تا برای توقف این روند اقدام کند.

این سازمان همچنین از کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درخواست کرد تا این اعدام‌ها را با استناد به ماده ۷ اساسنامه رم که شامل قتل، آزار و رفتارهای غیرانسانی می‌شود، به عنوان جنایت علیه بشریت بررسی کند.

گفتە می‌شود صدور حکم اعدام‌ها عمدتاً در دادگاه‌های انقلاب انجام می‌شود که به محاکمات کوتاه‌مدت بدون رعایت اصول دادرسی عادلانه معروف هستند، دسترسی به وکیل را محدود می‌کنند و احکام بر اساس اعترافات تحت شکنجه صادر می‌شود.

برخی از سازمان‌ها و نهادهای حقوق بشری مانند عفو بین‌الملل تأکید کرده‌اند که چنین اعدام‌هایی، به ویژه برای جرایم غیرجدی، اگر به صورت نظام‌مند برای سرکوب استفاده شود، می‌تواند مصداق جنایت علیه بشریت باشد .حکومت ایران همواره از مجازات اعدام برای ایجاد فضای وحشت و سرکوب استفاده کرده است. شمار اعدام‌ها در ایران در سال‌های اخیر به شکل فزایند‌ه‌ای بالا رفته است.دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل و گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، بارها از روند اعدام‌ها در ایران انتقاد کرده و خواستار توقف آن شده است.

مطالب مرتبط

در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۰ هزار زن و دختر در جهان کشته شده‌اند

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل درباره افزایش احکام اعدام در ایران و خطر اعدام ده‌ها معترض، تشدید تنش‌های نظامی در منطقه و بحران جهانی خشونت علیه زنان هشدار داد

پیش‌بینی دقیقی از بازار مسکن در سال آینده نیست

پیش‌بینی قطعی این است که اگر مسائل سیاسی و هیجانات ارزی ناشی از آن حل نشود، بازار مسکن همچنان در رکود عمیق خواهد بود؛ در این شرایط قیمت اسمی افزایشی و انجام معامله با این قیمت‌ها کاهشی است

تورم خوراکی‌ها در ایران از آن رو اهمیت دارد که این گروه یک‌سوم سبد خانوار را تشکیل می‌دهد

بانک مرکزی نرخ تورم نقطه به نقطه را در بهمن‌ماه ۶۲.۲ درصد برآورد کرده که بیشترین میزان از فروردین ۱۴۰۲ است. بر اساس این گزارش، نرخ تورم ماهانه نیز به ۸.۴ درصد رسیده که احتمال ثبت رکورد تاریخی تورم را در پایان سال تقویت کرده است

مطالب پربازدید

مقاله