مکالمه شنودشده از طریق جاسوسی سیگنالی‌ به دست آمد

سرنوشت مبهم تاسیسات هسته‌ای ایران و مکالمه شنودشده مقامات ایرانی/ آیا حمله آمریکا کمتر از انتظار مخرب بود؟

ملی مذهبی _ به گزارش واشنگتن پست، مکالمه شنودشده مقامات ارشد ایرانی حاکی از آن است که حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران کم‌تر از حد انتظار ویرانگر بوده است. این موضوع کاملا بر خلاف ادعای ترامپ مبنی بر «نابودی کامل» برنامه هسته‌ای ایران در این حملات است.

به گزارش یورونیوز ، با گذشت یک هفته از حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران هنوز ابعاد آسیب‌های وارده در هاله‌ای از ابهام است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا درست پس از این حملات طی سخنرانی از کاخ سفید خطاب به ملت آمریکا مدعی شد که برنامه هسته‌ای ایران در جریان حملات آمریکا «کاملا نابود» شده است. با این حال، کمتر ۲۴ ساعت بعد گزارش‌هایی خلاف این ادعا منتشر شد که با واکنش تند رئیس‌جمهوری و دیگر مقامات آمریکایی مواجه شد.

واشنگتن پست روز یکشنبه ۲۹ ژوئن در گزارشی به نقل از چهار منبع آگاه به اطلاعات محرمانه در دولت دونالد ترامپ، اعلام کرد که واشنگتن به مکالمات شنود‌شده‌ مقامات ارشد ایرانی درباره حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران دست‌یافته است که در آن می‌گویند این حملات «کمتر از حد انتظار» ویرانگر بوده است.

به گفته این منابع، دو مقام ارشد دولت ایران در این مکالمه خصوصی درباره علل این که این حملات به حد انتظار گسترده و مخرب نبوده گمانه‌زنی می‌کردند.

این مکالمه شنودشده که از طریق جاسوسی سیگنالی‌ (شنود الکترونیک) به دست آمده است، تصویر پیچیده‌تری از پیامد‌های حمله آمریکا ارائه می‌کند.

دولت آقای ترامپ وجود این مکالمه شنود‌شده را که پیش‌تر گزارش نشده بود، تکذیب نکرد، اما ضمن مخالفت شدید با نتیجه‌گیری مقامات ایرانی، توانایی آن‌ها را در ارزیابی میزان خسارت وارده به تاسیسات هسته‌ای ایران زیر سوال برد

کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید گفت: «شرم‌آور است که واشنگتن‌پست با انتشار افشاگری‌های نامربوط به ارتکاب جرم کمک می‌کند. این تصور که مقامات ناشناس ایرانی می‌دانند زیر صد‌ها متر آوار چه می‌گذرد، بی‌معنی است. برنامه هسته‌ای نظامی آن‌ها تمام شده است.»

تقریبا همه تحلیل‌گران متفق‌القول‌اند که حملات آمریکا با استفاده از بمب‌های سنگر شکن ۱۵ تنی و موشک‌های کروز تاماهاک، آسیب جدی به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان وارد آورده است. با این‌حال میزان تخریب و مدت مورد نیاز برای بازسازی آن‌ها مورد بحث است.

همچنین گزارش‌هایی مبنی بر این که ایران پیش از حملات آمریکا ذخایر اورانیوم غنی‌شده را جابجا کرده و انفجار‌ها تنها منجر به تخریب ورودی دو مکان شده و موجب ویرانی تاسیسات نشده، منتشر شده است.

یک مقام دولت آقای ترامپ درباره این مکالمه شنود‌شده گفت: «مقامات ایرانی اشتباه می‌کردند چون ما تاسیسات تبدیل اورانیوم به فلز را نابود کردیم. می دانیم که مهمات ما دقیقا به همان‌جایی که می‌خواستیم برخورد کردند و اثر مطلوب را داشتند.»

به گفته یک مقام آمریکایی، جان رتکلیف، رئيس سازمان سیا در جریان جلسه محرمانه کنگره در هفته گذشته به قانون‌گذاران آمریکایی گفت که چندین تاسیسات هسته‌ای ایران از جمله تاسیسات تبدیل اورانیوم به فلز که نقش اساسی در تولید بمب هسته‌ای دارد کاملا نابود شده‌اند و بازسازی آن‌ها سال‌ها زمان می‌برد.

آقای رتکلیف همچنین گفت که بنابر ارزیابی نهاد‌های اطلاعاتی آمریکا بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران احتمالا در تاسیسات هسته‌ای اصفهان و فردو زیر آوار دفن شدند.

یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا درباره این مکالمه شنودشده گفت: «تنها بخشی از اسناد جاسوسی سیگنالی می‌تواند به خودی خود تصویر کامل اطلاعاتی را منعکس کند. یک تماس بین مقامات ناشناس ایرانی با ارزیابی اطلاعاتی که بر مبنای مجموعه‌ای از شواهد و با استفاده از منابع و روش‌های مختلف به دست آمده، برابری نمی‌کند.»

تماس‌های تلفنی شنودشده، ایمیل‌ها و دیگر ارتباطات الکترونیکی که به اطلاعات سیگنالی معروف‌اند از مهم‌ترین ابزارهای سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا محسوب می‌شوند و اغلب بخش عمده‌ای از گزارش‌های اطلاعاتی روزانه آقای ترامپ را تشکیل می‌دهند. اما اطلاعات سیگنالی نیز محدودیت‌هایی دارند، زیرا بخش‌هایی از مکالمات که شنیده می‌شوند ممکن است فاقد زمینه کافی باشند و برای درک کامل وقایع نیاز به اطلاعات است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفتگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که اگرچه آسیب وارده به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بسیار جدی‌» است، اما بخشی از این تاسیسات همچنان باقی است.

آقای گروسی گفت که ایران در حال حاضر این توانایی را دارد که ظرف چند ماه چند آبشار سانتریفیوژ را راه‌اندازی کرده و غنی‌سازی اورانیوم را از سر گیرد و افزود: «هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند که [پس از حملات] همه‌چیز در آن‌جا ناپدید شده و دیگر هیچ‌چیزی وجود ندارد.»

مطالب مرتبط

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

خبرگزاری فرانسه: دو فرانسوی زندانی در ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شده‌اند

جمهوری اسلامی دو شهروند فرانسوی زندانی را به "جاسوسی برای موساد" متهم کرد. سسیل کوهلر و ژاک پاریس به "توطئه برای براندازی نظام" و "فساد فی‌الارض" نیز متهم شده‌اند. این اتهامات می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

مطالب پربازدید

مقاله