ملی مذهبی _ دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه ۱۳ مه در جریان سفر خود به ریاض، پایتخت عربستان سعودی اعلام کرد که قصد دارد با جمهوری اسلامی توافق کند.او در یک سخنرانی در مجمع سرمایهگذاری سعودی-آمریکا گفت: «در مورد ایران هرگز به دشمنی دائمی باور نداشتهام. برخلاف تصور بسیاری، من آدم متفاوتی هستم. از دشمنی دائمی خوشم نمیآید.»ترامپ اضافه کرد: «گاهی برای انجام درست یک کار، به دشمن نیاز دارید و باید آن را بهدرستی انجام دهید. من از ایران میخواهم مسیر نو و بهتری را در پیش بگیرد.»
“جمهوری اسلامی مخربترین نیرو در خاورمیانه است”
به گزارش دویچه وله رئیسجمهور ایالات متحده با این حال تاکید کرد که جمهوری اسلامی “مخربترین نیرو در خاورمیانه است که رنجی غیرقابل تصور در سوریه، لبنان، غزه، عراق، یمن و فراتر از آن به بار آورده است.” ترامپ در عین حال اقدامات تهران ر به گفته خود با “تحولات مثبت در شبهجزیره عربستان” مقایسه کرد.
ترامپ اضافه کرد: «همانطور که بارها نشان دادهام، آمادهام به درگیریهای گذشته پایان دهم و برای جهانی بهتر و باثباتتر، حتی با وجود اختلافهای عمیق، شراکتهای تازهای بنا کنم.» رئیسجمهور آمریکا ضمن ابراز انتقاد گسترده از نقش منطقهای و سیاستهای داخلی جمهوری اسلامی، همچنین اشاره کرد: «من امروز اینجا هستم، نه فقط برای محکوم کردن آشوبهای گذشته رهبران جمهوری اسلامی، بلکه برای ارائه یک مسیر تازه به آنها.»
“ما چارهای جز اعمال فشار حداکثری شدید نخواهیم داشت”
او با این حال درباره ایران خاطرنشان کرد: «من از دشمنیهای دائمی خوشم نمیآید و از تهران میخواهم با واشنگتن بر سر برنامه هستهای به توافق برسد.»همزمان با اظهارات ترامپ در باره ایران، تمی بروس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور یک شبکه بینالمللی که انتقال میلیونها بشکه نفت خام ایران به ارزش میلیاردها دلار به چین را تسهیل میکرد، تحریم کرده است.او گفت که این شبکه بینالمللی از شرکت صوری «سپهر انرژی جهاننما پارس» استفاده میکرده است.به گفته این مقام وزارت خارجه آمریکا درآمد حاصل از فروش این نفت برای توسعه موشکهای بالستیک، پهپادهای نظامی، گسترش برنامه هستهای و حمایت از گروههای نیابتی ایران استفاده میشده است.
ترامپ: تمام تحریمها علیه سوریه را لغو میکنم
دونالد ترامپ، روز سهشنبه ۱۳ مه در جریان سفرش به عربستان همچنین اعلام کرد که تمامی تحریمها علیه سوریه را لغو خواهد کرد. او گفت این تحریمها “نقش مهمی ایفا کردهاند، اما اکنون زمان آن رسیده است که سوریه به سمت آینده حرکت کند.”ترامپ در سخنرانی یادشده در ریاض گفت: «من دستور توقف تحریمها علیه سوریه را صادر خواهم کرد تا به آنها فرصتی برای رسیدن به عظمت بدهیم.»
او اضافه کرد: «اکنون نوبت درخشش آنها است. ما همه تحریمها را برمیداریم. موفق باشید سوریه، چیز خاصی به ما نشان بده.»به گفته یکی از مقامات کاخ سفید که نخواست نامش فاش شود، ترامپ همچنین با دیدار با احمد شرع، رئیسجمهور سوریه در جریان سفر خود به عربستان سعودی موافقت کرده است.
این مقام روز سهشنبه گفت: «رئیسجمهور موافقت کرده فردا در عربستان سعودی به رئیسجمهور سوریه سلامی بدهد.» انتظار میرود این دیدار در ریاض برگزار شود.
هم چنین دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) در نشست با سران شورای همکاری خلیج فارس گفت: «من میخواهم با ایران معامله کنم اما برای اینکه این اتفاق بیفتد باید تهران حمایت از گروههای نیابتیاش در منطقه را متوقف کند. این بخشی از توافق بالقوه [با ایران] است.»
ترامپ که در ریاض به سر میبرد، در ادامه گفت رژیم ایران باید “حمایت از تروریسم را متوقف کند، جنگهای خونین نیابتیاش را پایان دهد و تلاش برای سلاح اتمی را به طور دائم و قابل راستیآزمایی متوقف کند”. او تصریح کرد: «آنها [جمهوری اسلامی] نمیتوانند سلاح اتمی داشته باشند.»
نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به دعوت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در ریاض و هم زمان با سفر ترامپ به عربستان برگزار شده است.
ایران و آمریکا تا کنون چهار دوره مذاکره داشتهاند و ترامپ دائما تکرار کرده که به حصول توافق با ایران اعتقاد دارد اما پنجره زمانی برای این توافق در حال بسته شدن است. رییس جمهور آمریکا بارها از ایران خواسته تا از حمایت حماس در غزه، حزباللهدر لبنان و حوثیها در یمن دست بردارد. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران اما این کشورها را “محور مقاومت” دانسته و بر حمایت جمهوری اسلامی از آنها تاکید دارد.
واکنش ایران
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت این سخنان ترامپ را “فریبکارانه” دانست و اظهار داشت که او سیاست فشار حداکثری را دنبال میکند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به جنگ غزه، اسرائیل را “تهدید” در منطقه دانست و نه ایران.عراقچی همچنین آمریکا را مسئول مشکلات اقتصادی ایران دانست و گفت: «سیاستهای استیلاطلبانه آمریکا عامل مشکلات اقتصادی کشورمان است و [آمریکا] خواهان یک نظام غیرمستقل است که این با خواست ملت ایران متفاوت است.»
این در حالی است که اقتصاد ایران به گفته کارشناسان داخلی و حتی برخی از افراد نزدیک به حاکمیت از “فساد ساختاری” رنج میبرد و این مسئله در کنار تحریمهای گسترده اقتصاد را فلج کرده است.
ترامپ در قطر چه گفت؟
«دونالد ترامپ»، رییسجمهور ایالات متحده، پس از دیدار با امیر قطر، نسبت به موفقیت تلاشهای دیپلماتیک برای دستیابی به توافق هستهای با ایران ابراز خوشبینی کرد.
ترامپ، روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ در قطر به رسانهها گفت: «درباره ایران صحبت کردیم؛ احساس میکنم که این مساله حل خواهد شد. فکر میکنم قرار است درست شود. بهنحوی باید حل شود و میدانیم که حل خواهد شد.»
آقای ترامپ روز گذشته در همایش تجاری در ریاض، از جمهوری اسلامی با عنوان «مخربترین نیرو در خاورمیانه» یاد کرد و گفت که رژیم ایران «رنجی غیرقابل تصور در سوریه، لبنان، غزه، عراق، یمن و فراتر از آن» به بار آورد.
او در عین حال گفت که از «دشمنیهای دایمی» خوشش نمیآید و از تهران خواست که بر سر برنامه هستهایش با واشینگتن به توافق برسد.ترامپ هشدار داد: «اگر رهبران ایران این شاخه زیتون را رد کنند و به حمله به همسایگان خود ادامه دهند، ما چارهای جز اعمال فشار حداکثری شدید نخواهیم داشت و صادرات نفت ایران را همانند گذشته به صفر خواهیم رساند.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، به این سخنان دونالد ترامپ واکنش نشان داد و دیدگاه رئیسجمهور آمریکا را «فریبکارانه» خواند.او مدعی شد:«اظهارات ترامپ در مورد تمایل کشورهای منطقه برای طی کردن مسیر پیشرفت و شکوفایی، همان مسیری است که مردم ایران با انقلاب آغاز کردند.»وزیر خارجه ایران همچنین عامل اصلی مشکلات اقتصادی کشور را «تحریمها و فشارها و تهدیدهای نظامی و غیرنظامی آمریکا طی چهل و چند سال گذشته» دانست که به گفته او جلوی پیشرفت ایران را گرفته است.