در ایران، دست‌کم ۹۷۲ اعدام در سال گذشته ثبت شده است

گزارش عفو بین‌الملل از رکوردشکنی اعدام‌ها در سال ۲۰۲۴ در ایران

ملی مذهبی _ سازمان عفو بین‌الملل روز سه‌شنبه ۱۹ فرودین (۸ آوریل) گزارش سالانه خود از اعدام‌های سال ۲۰۲۴ را منتشر کرد. طبق این گزارش، در مجموع بیش از ۱۵۰۰ نفر در ۱۵ کشور اعدام شدند و ایران با دست‌کم ۹۷۲ مورد اعدام بیش از ۶۴ درصد کل اعدام‌های ثبت‌شده جهان در سال گذشته میلادی را به خود اختصاص داده است.

در گزارش عفو بین‌الملل آمده است که اعدام‌ها در سراسر جهان در سال گذشته نسبت به ۱۰ سال اخیر به بالاترین حد خود رسید اما این رشد بخاطر افزایش اعدام فقط در چند کشور از جمله ایران بوده است.

گزارش جدید عفو بین‌الملل از اعدام‌های سال گذشته تصویری تاریک را ترسیم می‌کند. در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۱۵۱۸ نفر در سراسر جهان اعدام شدند. این رقم نسبت به سال قبل از آن (۲۰۲۳) که ۱۱۵۳ مورد ثبت شده بود، افزایش ۳۲ درصدی داشته است.

یولیا دوخروف، دبیرکل عفو بین‌الملل در آلمان می‌گوید، سه کشور ایران، عراق و عربستان سعودی مسئول اصلی افزایش چشم‌گیر اعدام‌ها در سال گذشته هستند.

تنها این سه کشور حداقل ۱۳۸۰ مورد اعدام‌ها را اجرا کردند که بیش از ۹۰ درصد احکام اعدام شناخته‌شده در جهان را شامل می‌شود.

به گزارش عفو بین الملل، چین طبق برآوردها بیشترین اعدام‌ها را دارد اما هیچ اطلاعاتی در این مورد رسما منتشر نمی‌کند.

اعدام برای خاموش کردن صدای مخالفان

برخی کشورها از مجازات اعدام برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه و سرکوب مخالفان استفاده می‌کنند. در ایران، در سال ۲۰۲۴ از اعدام به عنوان ابزاری علیه معترضانی بهره گرفته شد که در جنبش اعتراضی “زن، زندگی، آزادی” شرکت کرده بودند.

یکی از این افراد، محمد قبادلو، جوان ۲۲ ساله‌ای بود که در اعتراضات شرکت کرده و در دسامبر ۲۰۲۲ به اعدام محکوم شده بود و سازمان عفو بین‌الملل و دیگر نهادهای حقوق بشری برای نجات او تلاش کردند. جمهوری اسلامی به‌ رغم اعتراضات جهانی قبادلو را اعدام کرد.

به گزارش عفو بین‌الملل در ایران، دست‌کم ۹۷۲ اعدام در سال گذشته ثبت شده است.

در گزارش عفو بین‌الملل آمده است که بیش از ۴۰ درصد از اعدام‌ها با جرائم مواد مخدر مرتبط بوده است و در ایران این رقم حتی بیش از نیمی از اعدام‌ها را شامل شده است.

عفو بین‌الملل: مجازات اعدام غیرانسانی است

عفو بین‌الملل در گزارش خود روش‌های اعدام در سال ۲۰۲۴ را شامل سربریدن، دارزدن، تزریق سم و تیرباران می‌داند.

یولیا دوخروف با وجود افزایش اعدام‌ها در جهان می‌گوید: «کشورهایی که هنوز به اعدام پایبند هستند، اکنون در اقلیت قرار دارند. سال گذشته تنها ۱۵ کشور احکام اعدام را اجرا کردند. ما از این‌ که کشورهای بیشتری این روش ظالمانه و غیرانسانی را کنار می‌گذارند یا لغو می‌کنند، استقبال می‌کنیم.»

عفو بین‌الملل سال‌هاست برای لغو جهانی مجازات اعدام تلاش می‌کند.

روند جهانی اجرای احکام اعدام نشان می‌دهد که با وجود افزایش شمار اعدام‌ها در کشورهایی مثل ایران، تعداد کشورهایی که اعدام را لغو کرده یا کنار گذاشته‌اند رو به افزایش است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله