اعدام‌ها در ایران در سه ماه نخست سال ۲۰۲۵ دوبرابر شد

سازمان حقوق بشر ایران: ۵۹ نفر در ماه مارس ۲۰۲۵ اعدام شدند

ملی مذهبی _ سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در ژنو در گزارشی اعلام کرد که طی سه‌ماهه نخست سال جاری (۲۰۲۵) شمار اعدام‌ها در ایران در قیاس با مدت مشابه سال گذشته دو برابر شده است.

به گزارش دویچه وله، اجرای مجدد گسترده مجازات اعدام در ایران در زمانی صورت می‌گیرد که تنش‌ با آمریکا رو به افزایش است. بر اساس گزارش این سازمان، دست‌کم ۲۳۰ نفر در سه ماه نخست سال جاری میلادی اعدام شده‌اند که در میان آن‌ها هشت زن نیز دیده می‌شود. اعدام‌ها عمدتا به‌دلیل اتهاماتی چون قتل و جرائم مرتبط با مواد مخدر انجام شده‌اند.

بنا به آماری که این نهاد حقوق بشری ارائه کرده، در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۰ نفر در ایران اعدام شده بودند.

در ماه گذشته میلادی (مارس ۲۰۲۵) دست‌کم ۵۹ نفر، از جمله ۳ شهروند افغان، ۷ شهروند بلوچ و یک شهروند کُرد در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند. پنج تن از اعدام‌شدگان زن بودند.

محمود امیری‌مقدم، رئیس این سازمان حقوق بشری هشدار داد که جمهوری اسلامی ممکن است از نگرانی‌ها درباره احتمال درگیری با آمریکا برای افزایش اعدام‌ها بهره‌برداری کند.

امیری‌مقدم افزود: «خطر افزایش چشم‌گیر اعدام‌ها در هفته‌های آینده جدی است. مقامات ایرانی ممکن است همان‌گونه که در گذشته نیز دیده شده از تمرکز افکار عمومی بر تنش‌های میان ایران و آمریکا سوءاستفاده کرده و شمار بیشتری از اعدام‌ها، از جمله اعدام زندانیان سیاسی را اجرا کنند.»

سازمان‌های حقوق بشری جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که به ویژه پس از خیزش مردمی “زن، زندگی، آزادی” از مجازات اعدام به‌ عنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه استفاده می‌کند.

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ میلادی دست‌کم ۹۷۵ را اعدام کرده که این بالاترین آمار از زمان آغاز ثبت‌ داده‌های این سازمان از سال ۲۰۰۸ تا کنون است.

طبق برآورد این نهاد حقوق بشری، وقتی که تنش یا تهدید جنگ با کشوری دیگر وجود دارد، آمار اعدام‌ها بالا می‌رود: «بیش از ۷۰ درصد از ۹۷۵ اعدامی که سازمان حقوق‌ بشر ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی تایید کرد، پس از آغاز تنش بین ایران و اسرائیل اجرا شدند.»

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله