رویترز: ۵ بانک عراقی دیگر از انجام مبادلات دلاری منع می‌شوند

همزمان با بازگشت سیاست فشار حداکثری؛ ادعای سی‌ان‌ان درباره میانجیگری عربستان بین آمریکا و ایران

ملی مذهبی _  خبرگزاری رویترز روز یکشنبه به نقل از دو منبع آگاه خبر داد که بانک مرکزی عراق، پنج بانک محلی دیگر را از انجام تراکنش‌های دلاری منع می‌کند.بر پایه گزارش این خبرگزاری، این اقدام پس از دیدار هفته گذشته مقام‌های بانک مرکزی عراق و مقامات خزانه‌داری آمریکا در امارات عربی متحده و با هدف مبارزه با پولشویی و قاچاق دلار صورت می‌گیرد.سال گذشته نیز با اعمال فشار خزانه‌داری ایالات متحده و بانک مرکزی این کشور، هشت بانک عراقی را از انجام مبادلات پولی بر پایه دلار آمریکا منع شده بودند.

عراق، به عنوان نادر کشوری که همزمان متحد ایالات متحده و ایران به شمار می‌رود، با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی در ایالات متحده است، به شدت به جلب نظر مثبت واشنگتن برای اطمینان از مسدود نشدن دسترسی‌اش به دلارهای نفتیِ ذخیره شده در آمریکا وابسته است.اما دومین تولیدکننده بزرگ اوپک پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و احیای سیاست «فشار حداکثری» دولت او علیه اقتصاد ایران، بار دیگر در تیررس سیاستگذاری‌های تازه خزانه‌داری آمریکا قرار گرفته است.

ایران طی سال‌های اخیر و پس از تشدید تحریم‌های آمریکا علیه اقتصاد این کشور از همسایه و متحد خود یعنی عراق به عنوان یک «تنفس‌گاهِ» اقتصادی بهره برده است. افزایش صادرات کالاهای ایرانی به عراق، کمک کرده تا بخشی از منابع ارزی مورد نیاز خود را از طریق سیستم بانکی این کشور تامین کند.در مقابل، آمریکا نیز تلاش کرده تا با محدود کردن دسترسی تجار ایرانی و شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی به مبادلات دلاریِ بانک‌های عراقی مانع از دور زدن تحریم‌هایش شود.

در همین حال اما به گزارش یورونیوز، شبکه خبری «سی ان ان»، روز ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ در گزارشی نوشت عربستان سعودی آماده میانجیگری بین دولت ترامپ و ایران برای دستیابی به یک توافق جدید برای محدود کردن برنامه هسته ای تهران است. به نوشته سی ان ان، پادشاهی عربستان سعودی نگران است که حالا که متحدان منطقه‌ای ایران به شدت تضعیف شده‌اند ممکن است ایران بیش‌تر به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای برود. عربستان امیدوار است با استفاده از روابط نزدیک خود با دونالد ترامپ، پلی دیپلماتیک به سوی کاخ سفید برای ایران فراهم کند.

این شبکه خبری آمریکایی نوشته هنوز مشخص نیست که آیا عربستان سعودی پیشنهادی رسمی در این باره ارائه کرده است یا خیر، اما این اقدام نشان‌دهنده تمایل ریاض برای تقویت روابط با ایران و تضمین جایگاه عربستان در میز مذاکره برای یک توافق جدید است.

دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا گفته است که می‌خواهد برای یک توافق جدید با ایران وارد مذاکره شود اما پاسخ حکومت ایران به این امایل متفاوت بود. آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، هفته گذشته در سخنانی گفت که مذاکرات با ایالات متحده «هوشمندانه» نیست. وزارت امور خارجه ایالات متحده و وزارت خارجه عربستان به درخواست‌های سی‌ان‌ان برای اظهار نظر پاسخ ندادند. نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک نیز گفت که هیچ نظری ندارد.

عربستان سعودی به طور عمومی از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرت‌های جهانی استقبال کرد، اما در خفا از عدم توجه دولت اوباما به نگرانی‌هایش درباره فعالیت‌های منطقه‌ای تهران، به ویژه برنامه موشکی و گروه‌های نیابتی از یمن تا عراق و لبنان، که ریاض آن‌ها را تهدیدی برای ثبات منطقه می‌دید، ناراضی بود. این کشور بعداً از خروج ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸ استقبال کرد.

یک سال پس از خروج ترامپ، تاسیسات نفتی عربستان هدف حمله بزرگی با پهپاد و موشک قرار گرفت که به طور موقت تولید نفت بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان را به نصف کاهش داد. گروه حوثی یمن که از سوی ایران حمایت می‌شود، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت، اما ایالات متحده ایران را مقصر دانست – هرچند در نهایت از اقدام نظامی برای دفاع از متحد سعودی خود خودداری کرد.

«فراس مقصد» کارشناس ارشد مؤسسه آمریکایی خاورمیانه به سی ان ان گفت نشان دادن تمایل به میانجی‌ گری میان رئیس جمهوری آمریکا و ایران به عربستان سعودی اجازه می‌دهد تا به صورت ضمنی از کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه تهران فاصله بگیرد. این کارشناس مسائل بین‌المللی با این حال گفت با توجه به نبود اعتماد مداوم میان عربستان سعودی و ایران، بعید است که این امر از سیگنال های دیپلماتیک فراتر برود.

مطالب مرتبط

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

خبرگزاری فرانسه: دو فرانسوی زندانی در ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شده‌اند

جمهوری اسلامی دو شهروند فرانسوی زندانی را به "جاسوسی برای موساد" متهم کرد. سسیل کوهلر و ژاک پاریس به "توطئه برای براندازی نظام" و "فساد فی‌الارض" نیز متهم شده‌اند. این اتهامات می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

مطالب پربازدید

مقاله