ملی مذهبی _ گروه «بولتن دانشمندان اتمی» روز سهشنبه ۲۸ ژانویه ساعت نمادین آخرالزمان را ۸۹ ثانیه به نیمهشب اعلام کرد. به این ترتیب دانشمندان برای اولین بار در ۳ سال گذشته زمان نمادین برای رسیدن آخرالزمان در سال ۲۰۲۵ را یک ثانیه افزایش دادند. در سال ۲۰۲۴، ساعت رستاخیز ۹۰ ثانیه به نیمهشب باقی مانده بود. اگرچه عدم تغییر این زمان تا حدی امیدبخش بود، اما دانشمندان هشدار داده بودند که این امر، “نشانهای از ثبات” نیست.
تهدیدات اصلی که امسال باعث حرکت عقربههای ساعت شدهاند، شامل تغییرات اقلیمی، گسترش تسلیحات هستهای، بیثباتی در خاورمیانه، خطر شیوع بیماریهای همهگیر و استفاده از هوش مصنوعی در عملیات نظامی هستند.
در بیانیه این گروه آمده است: «از آنجا که جهان در حال حاضر به طور خطرناکی در آستانه فاجعه قرار دارد، حتی حرکت یک ثانیهای ساعت باید بهعنوان هشداری جدی تلقی شود. هر ثانیه تأخیر در تغییر مسیر، احتمال یک فاجعه جهانی را افزایش میدهد.» گروه بولتن دانشمندان اتمی هشدار داده است که ادامه جنگ در اوکراین میتواند “در هر لحظه به یک جنگ هستهای تبدیل شود، چه از طریق یک تصمیم عجولانه، یک حادثه غیرمنتظره یا یک اشتباه محاسباتی. ”
آن ها همچنین اشاره کردند که درگیری در خاورمیانه ممکن است بدون هشدار قبلی به یک جنگ گستردهتر تبدیل شود. ضمن این که اقدامات جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی همچنان ناکافی هستند، زیرا بسیاری از دولتها سیاستهای لازم را برای توقف گرمایش جهانی اجرا نکردهاند.
این گروه در بیانیه خود تأکید کرده است که در سال گذشته، فناوریهای مخرب بهگونهای پیشرفت کردهاند که جهان را خطرناکتر از قبل کردهاند: «سیستمهایی که از هوش مصنوعی برای اهداف نظامی استفاده میکنند، در اوکراین و خاورمیانه به کار گرفته شدهاند و چندین کشور در حال ادغام هوش مصنوعی در ارتش خود هستند.» این گروه همچنین هشدار داده است که انتشار اطلاعات نادرست، اخبار جعلی و تئوریهای توطئه موجب تضعیف اکوسیستم ارتباطات جهانی شدهاند و مرز بین واقعیت و دروغ را بیش از پیش کمرنگ کردهاند.
با این حال، گروه بولتن دانشمندان اتمی معتقد است که اگر رهبران و کشورها برای حل این بحرانها همکاری کنند، ممکن است بتوان ساعت آخرالزمان را به عقب برگرداند. در این بیانیه، از ایالات متحده، چین و روسیه به عنوان بازیگران کلیدی یاد شده که مسئولیت اصلی عقب کشیدن جهان از لبه پرتگاه را بر عهده دارند.
به گزارش یورنیوز، پژوهشگران ساعت نمادین آخرالزمان، سالهاست که نظر خود را در مورد نزدیکی عقربههای ساعت به نیمهشب در نشریه «بولتن دانشمندان اتمی» منتشر میکنند.
در ۷۸ سال گذشته، دانشمندان ۲۶ بار مجبور شدهاند زمانسنج خود را از نو تنظیم کنند. هرچه عقربههای این ساعت به نیمهشب نزدیکتر شود، یعنی اینکه پایان کار دنیا نزدیکتر میشود و هر چه از این فاصله بیشتر باشد یعنی اینکه میتوان به بقای بشریت بیشتر امیدوار بود.
دانیل هولتس، رئیس هیات علمی و امنیتی بولتن دانشمندان اتمی، در مراسم اعلام ساعت نمادین آخرالزمان در سال ۲۰۲۵ گفت از آنجا که جهان در مواجهه با خطرات وجودی که همه بشریت را تهدید میکند، پیشرفت کافی نداشته، این ساعت یک ثانیه به جلو برده شده است.
در دو سال گذشته و با توجه به رخدادهای جهانی، بهخصوص اینکه هر لحظه امکان داشت روسیه در حمله به اوکراین از سلاح اتمی استفاده کند، زمان نمادین برای رسیدن به آخرالزمان ۹۰ ثانیه تا نیمهشب باقی مانده بود.
ساعت آخرالزمان در ابتدا در سال ۱۹۴۷ روی ۷ دقیقه به نیمهشب تنظیم شد، اما پس از پایان جنگ سرد در سال ۱۹۹۱ تا ۱۷ دقیقه مانده به نیمهشب هم عقب کشیده شد. آقای هولتس گفت از جمله دلایلی که باعث شد تا ساعت آخرالزمان یک ثانیه به نیمهشب نزدیکتر شود، افزایش خطرات هستهای، تغییرات آب و هوایی، تهدیدات بیولوژیک و پیشرفت در فناوریهایی مانند هوش مصنوعی بود.
او با بیان اینکه سال ۲۰۲۴ گرمترین سال ثبتشده در تاریخ زمین بوده، گفت تلاشهای جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی «ناکافی« بوده است، زیرا بیشتر دولتها در تصویب سیاستهای لازم و اختصاص بودجه برای متوقف کردن گرمایش زمین شکست خوردهاند.
آقای هولتس گفت پیشرفتهای فناوری در زمینههایی مانند بیوتکنولوژی، هوش مصنوعی و فضا، «بسیار سریعتر» از قدرت سیاستها، مقررات و درک بشر از پیامدهای این فناوریها پیش رفته است.
به گزارش دویچه وله، گروه «بولتن دانشمندان اتمی» پیشتر از ساعت آخرالزمان برای هشدار درباره خطر جنگ هستهای بهره میگرفت، اما امروزه سایر تهدیدها برای حیات بشر از جمله تغییرات آب و هوایی و پخش اطلاعات جعلی را نیز در نظر میگیرد.
گروه بولتن دانشمندان اتمی در سال ۱۹۴۵ توسط دانشمندانی از جمله جی. رابرت اوپنهایمر و آلبرت اینشتین تأسیس شد. آنها که دو سال پیش از آن شاهد ویرانیهای بمب اتمی در هیروشیما و ناکازاکی بودند، قصد داشتند افکار عمومی را آگاه کنند و به رهبران جهان فشار بیاورند تا از استفاده دوباره تسلیحات هستهای جلوگیری کنند. در سال ۱۹۴۷، این گروه “ساعت آخرالزمان” را بهعنوان نمادی برای نشان دادن نزدیکی بشر به فاجعهای خودساخته طراحی کردند. در این ساعت، نیمهشب نمایانگر “نابودی کامل” است و عقربه دقیقه شمار بسته به وضعیت تهدیدات جهانی جابه جا میشود.
اولین تنظیم این ساعت در ۱۹۴۷، “۷ دقیقه مانده به نیمهشب” بود. از آن زمان تاکنون، بشر همواره در مسیر نزدیکتر شدن به نابودی حرکت کرده است. هر سال، هیئت علمی و امنیتی گروه بولتن دانشمندان اتمی در اواخر ژانویه موقعیت جدید عقربههای ساعت رستاخیز را اعلام میکند. این هیئت متشکل از برجستهترین دانشمندان و کارشناسان جهان با پیشینههای متنوع است.
ساعت رستاخیز از زمان ایجاد آن ۲۵ بار جابه جا شده و هرگز به این اندازه به پایان جهان نزدیک نبوده است. اولین باری که این ساعت به نیمهشب نزدیکتر شد، سال ۱۹۴۹ بود، زمانی که اولین آزمایش هستهای اتحاد جماهیر شوروی انجام شد و رسماً مسابقه تسلیحات هستهای آغاز گردید.