نام زندانی فرانسوی در ایران پس از دو سال فاش شد

افشای هویت زندانی فرانسوی در ایران همزمان با آزادی و خروج ناهید تقوی زندانی دوتابعیتی ایرانی- آلمانی

مرد فرانسوی که از اکتبر سال ۲۰۲۲ در ایران بازداشت شده، طی پیام صوتی که روز دوشنبه ۱۳ ژانویه از رادیو «فرانس‌ انتر» پخش شد، هویت خود را فاش کرد و گفت که او و دو زندانی فرانسوی دیگر از شرایط خود به ستوه آمده‌اند.
اولیویه گروندو ۳۴ ساله که پیش‌تر تنها با نام کوچکش شناخته می‌شد و مقامات فرانسوی از انتشار اطلاعات او خودداری کرده بودند، روز دوشنبه در این پیام صوتی نام خود را به صورت کامل بیان کرد. گروندو همچنین تاکید کرد که او، سسیل کولر و ژاک پاریس، دو زندانی فرانسوی دیگر که در ماه مه ۲۰۲۲ در ایران بازداشت شدند، از شرایط خود به استیصال رسیده‌اند.

شبکه رادیویی فرانس اینتر روز دوشنبه ۱۳ ژانویه یک پیام صوتی از یک زندانی تبعه این کشور در ایران را منتشر کرد که وی در آن نام کاملش را می‌گوید و هشدار می‌دهد که او و دو فرانسوی دیگر زندانی در ایران “فرسوده‌ و به شدت خسته” شده‌اند. هویت زندانی تبعه فرانسه در ایران اولیویه گروندو است. این اولین بار است که نام کامل این زندانی منتشر می‌شود. مقامات فرانسوی تا کنون از اعلام نام کامل او خودداری کرده و تنها اسم کوچک او را فاش کرده بودند. اولیویه ۳۴ سال سن دارد.

ترز گروندو، مادر اولیویه در گفتگو با فرانس انتر گفت که پسرش در اکتبر سال ۲۰۲۲ در شیراز بازداشت و با اتهام «توطئه علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال حبس محکوم شده است. اما خانواده‌اش با رد این اتهامات، او را علاقه‌مند به شعر فارسی خوانده‌اند که با ویزای توریستی و در قالب یک تور بین‌المللی به ایران سفر کرده بود.

اولیویه گروندو در پیام صوتی که از سوی این رادیوی فرانسوی پخش شد، خطاب به مقامات فرانسوی گفت: «شما که قدرت تاثیرگذاری بر این مساله را دارید، حقیقت را بشنوید. توان سسیل، ژاک، اولیویه رو به پایان است. مسئولیت حفظ بقای این سه بر دوش شما است.»
فرانسه روز جمعه برای اعتراض به بازداشت این سه شهروند فرانسوی با احضار سفیر جمهوری اسلامی در پاریس، این سه زندانی را «گروگان‌های دولتی» ایران خواند.

وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد: «وضعیت آن‌ها غیرقابل تحمل است. شرایط بازداشت آن‌ها به گونه‌ایست که تحت قوانین بین‌المللی شکنجه محسوب می‌شود.»

دو فرانسوی دیگری که در ایران زندانی هستند سسیل کوهلر، معلم و شریک زندگی‌اش، ژاک پاری هستند که در ماه مه ۲۰۲۲ (اردیبهشت ۱۴۰۱) در ایران دستگیر شدند. این دو فعال سندیکایی که در حاشیه تظاهرات معلمان در تهران بازداشت شدند، متهم به “تحریک به شورش” هستند؛ اتهامی که خانواده‌های آنها آن را به شدت رد کرده‌اند.

اولیویه گروندو در فایل صوتی‌اش خطاب به مقامات فرانسوی می‌گوید: «شما که قدرت تاثیرگذاری بر این موضوع را دارید، این حقیقت را بشنوید. توان سسیل، ژاک و من تمام شده است. این مسئولیت شماست که زنده ماندن سه انسان را تضمین کنید.»

گروندو اکتبر ۲۰۲۲ (مهر/ آبان ۱۴۰۱) در شیراز دستگیر شده است. مادرش به رادیو فرانس اینتر گفته که او به اتهام “توطئه علیه جمهوری اسلامی” به پنج سال زندان محکوم شده است. خانواده گروندو این اتهام را به شدت رد کرده و می‌گویند او عاشق شعر و ادبیات فارسی است و با ویزای توریستی در قالب یک تور جهانگردی به ایران سفر کرده است.

روز جمعه گذشته ۱۰ ژانویه وزارت خارجه فرانسه سفیر ایران در پاریس را احضار و به بازداشت این سه نفر اعتراض کرد و آنها را “گروگان‌های دولتی” دانست.

وزیر خارجه فرانسه گفت: «وضعیت آنها غیرقابل تحمل است، با شرایطی که مغایر با قوانین بین‌المللی و در برخی موارد مصداق شکنجه است.»

پیام صوتی اولیویه گروندو در زمانی منتشر شده که چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی زندانی در ایران در قبال آزادی محمد عابدینی، متهم به دست داشتن در تهیه قطعات پهپادی برای جمهوری اسلامی، هفته گذشته آزاد شد و به ایتالیا بازگشت.

خبرگزاری فرانسه با اشاره به بیانیه‌ای که دفتر جورجا ملونی نخست وزیر ایتالیا در این باره منتشر کرد و از “تلاش فشرده دیپلماتیک و از طریق کانال‌های امنیتی” برای آزادی سالا خبر داد، این را کاملا در تضاد با بازداشت طولانی‌مدت اتباع فرانسه در ایران دانسته است.

این خبرگزاری همچنین نوشته وزارت خارجه کشورهایی که اتباعشان در ایران دستگیر می‌شوند، اغلب به خانواده‌ها اعلام می‌کنند که این موضوع را خبری نکرده و اجازه دهند تا “پشت پرده حل شود”؛ اتفاقی که تا کنون برای این سه تبعه فرانسوی نیفتاده است.

این درحالی است که چچیلیا سلا، خبرنگار ایتالیایی که در ماه دسامبر سال گذشته در ایران بازداشت شده بود، با گذشته کمتر از یک ماه از دستگیری در نتیجه تلاش‌های بین‌المللی دولت جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا آزاد شد و به کشورش بازگشت. آزادی سریع او فشار را بر دولت‌های اروپایی برای تلاش در جهت آزادی دیگر شهروندان اروپایی زندانی در ایران افزایش داده است.

ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی آزاد شد

عفو بین‌الملل روز دوشنبه از آزادی ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی زندانی در ایران خبر داد و اعلام کرد که او به آلمان بازگشته است.

خبرگزاری آلمان روز دوشنبه ۱۳ ژانویه (۲۴ دی ماه) به نقل از عفو بین‌الملل از آزادی ناهید تقوی خبر داد.در بیانیه‌ای این سازمان حقوق بشری منتشر کرده، آمده است که این شهروند دوتابعیتی ایرانی‌آلمانی پس از سپری کردن بیش از ۱۵۰۰ روز حبس سرانجام آزاد شده و روز یکشنبه (۱۲ ژانویه / ۲۳ دی) به آلمان بازگشته است.

مریم کلارن، دختر ناهید تقوی در پیامی که در شبکه اکس (توییتر سابق) منتشر کرد، نوشت: «مادرم سرانجام به خانه بازگشته است. کلام از توصیف شادی ما قاصر است.»او در عین حال گفت، از چهار سالی که مادرش در حبس به سر می‌برد و دوران تلخی را که در زندان اوین تجربه کرد، غم‌انگیز است.مریم کلارن در پست خود همچنین از تمامی کسانی که در راه آزادی ناهید تقوی تلاش کردند، قدردانی کرد.

آزادی خانم تقوی پس از نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامتی این زن ۷۰ ساله و درخواست گروه‌های حقوق بشری از دولت آلمان برای فشار بر تهران در خصوص این پرونده صورت گرفت.

ناهید تقوی در اکتبر سال ۲۰۲۰ طی سفری به تهران بازداشت و به اتهام «مشارکت در یک گروه غیرقانونی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» به ۱۰ سال و هشت ماه حبس محکوم شد.

ماریام کلارن، دختر خانم تقوی روز دوشنبه با انتشار تصویری از خود به همراه مادرش نوشت: «تمام شد، ناهید آزاد است.»

خانم کلارن افزود: «پس از بیش از چهارسال که مادرم، ناهید تقوی زندانی سیاسی جمهوری اسلامی بود، او آزاد شد و به آلمان بازگشت.»

ماریام کلارن همچنین از افرادی که کارزارهایی را برای آزادی خانم تقوی به راه انداختند، سپاسگزاری کرد.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در واکنش به آزادی ناهید تقوی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «لحظه‌ای بزرگ از شادی که ناهید تقوی بالاخره می‌تواند خانواده‌اش را در آغوش بگیرد.»

دختر ناهید تقوی در نوامبر سال گذشته میلادی در گفت‌وگو با سایت اشپیگل  تصریح کرده بود که مادرش “بازیچه مناسبات سیاسی ایران و آلمان شده است.»او در این مصاحبه گفته بود، “زمانی که روابط جمهوری اسلامی و دولت آلمان کمی بهتر می‌شود، می‌تواند برای مادرش به معنای بهبود وضع او باشد. اما وقتی بحران سیاسی میان دو کشور بالا می‌گیرد، وضعیت او نیز می‌تواند سخت‌تر شود”.

ناهید تقوی در مهرماه سال ۱۳۹۹ از سوی اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و پس از هفت ماه حبس در سلول انفرادی، به اتهام “مشارکت در یک گروه غیرقانونی” به ۱۰ سال و ۸ ماه حبس محکوم شد. او روز ۱۹ دی‌ماه سال گذشته با اعطای مرخصی با پابند الکترونیکی به طور موقت از زندان اوین آزاد اما در ۹ اسفندماه بدون دلیل روشن برای بار دیگر به زندان بازگردانده شد.

عفو بین‌الملل اعلام کرده بود که خانم تقوی در طول بازداشت شکنجه و در سلول انفرادی نگهداری شده است. این سازمان حقوق بشری همچنین افزود که این زندانی سیاسی روز یکشنبه به آلمان رسیده است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله