سازمان حقوق بشر اعلام کرد

با رکورد بیش از چهار اعدام در روز؛ دست‌کم ۱۴۴ نفر طی ماه نوامبر در ایران اعدام شدند

بنا بر گزارش ماهیانه سازمان حقوق بشر ایران، در ماه نوامبر ۲۰۲۴ (آبان-آذر ۱۴۰۳) در ایران دست‌کم ۱۴۴ حکم  اعدام اجرا شد که میانگین بیش از چهار اعدام در روز را نشان می‌دهد. این آمار شامل ۱۲ شهروند افغان، ۴ زن، یک شهروند یهودی-ایرانی، و یک فرد دارای معلولیت ذهنی بوده است. همچنین، از مجموع این اعدام‌ها تنها ۶ مورد (۴ درصد) در رسانه‌های رسمی اعلام شده و باقی موارد توسط سازمان حقوق بشر ایران ثبت و تأیید شده‌اند.

یک ماه پیش از آن، در اکتبر ۲۰۲۴ جمهوری اسلامی بالاترین رقم اعدام‌های گزارش شده در یک ماه را از زمان ثبت اعدام‌ها توسط سازمان حقوق‌بشر ایران  در سال ۲۰۰۷ میلادی، اجرا کرده بود. اعدام‌های ماه اکتبر ۱۶۶ تن بود. در زیر سایه‌ی تنش‌های منطقه‌ای و توجه جامعه‌ی جهانی به بحران‌های خاورمیانه، حکومت ایران آمار اعدام‌ها را به‌شدت بالا برده است.

تنها چهاردرصد از اعدام‌ها در رسانه‌های رسمی اعلام شده‌اند و باقی اعدام‌ها توسط سازمان حقوق بشر ایران ثبت و تأیید شده است.

سازمان حقوق بشر ایران بار دیگر توجه مردم ایران و جامعه جهانی را به موضوع اعدام‌ها جلب و بر لزوم ابراز مخالفت و فشار بر جمهوری اسلامی در جهت توقف اعدام‌ها تأکید می‌کند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، گفت: «با اعدام دست‌کم ۳۱۰ نفر در دو ماه، جمهوری‌اسلامی گسترده‌ترین موج اعدام دو دهه اخیر را در زندان‌های ایران آغاز کرده‌است. اعدام شدگان عمدتا از اقشار ضعیف جامعه هستند. بیشتر آنها از حداقل استانداردهای دادرسی عادلانه برخوردار نبوده‌اند. برای متوقف‌کردن ماشین اعدام حکومت به اقدام فوری جامعه جهانی‌ نیاز است.»

موج اعدام‌ها در سایه تنش‌های منطقه‌ای

ماه مهر و آبان نیز با ۱۶۶ اعدام، بالاترین آمار ماهانه ثبت‌شده توسط سازمان حقوق بشر ایران از سال ۲۰۰۷ میلادی بود. این روند در حالی رخ می‌دهد که توجه جامعه جهانی بیشتر معطوف به تنش‌های منطقه‌ای، به‌ویژه درگیری‌های ایران و اسرائیل و بحران‌های خاورمیانه است. به گفته محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران “جمهوری اسلامی گسترده‌ترین موج اعدام دو دهه اخیر را آغاز کرده و برای توقف این روند نیاز به اقدام فوری جهانی است”.

در میان اعدام‌شدگان ماه نوامبر، ۱۳ شهروند بلوچ، ۹ شهروند کرد و ۱۲ شهروند افغان قرار داشتند. همچنین، ۷۲ نفر با اتهامات مربوط به مواد مخدر، ۶۶ نفر با اتهام قتل عمد و ۶ نفر با اتهام تجاوز به عنف اعدام شدند.
اعدام شهروندان افغان در ایران به‌ویژه پس از روی کار آمدن طالبان، افزایش چشمگیری یافته است. از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) تاکنون، ۶۱ شهروند افغان در ایران اعدام شده‌اند که ۱۲ نفرشان در نوامبر بوده است.

موارد بحث‌برانگیز: اعدام شهروند یهودی و فرد دارای معلولیت ذهنی

از جمله موارد برجسته، اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی-ایرانی در زندان کرمانشاه بود. او به اتهام قتل عمد در جریان نزاع محکوم به قصاص شد. به گفته سازمان‌های حقوق بشری، با وجود امکان پرداخت دیه، خانواده مقتول پس از اطلاع از مذهب او بر اجرای حکم اصرار کردند.

همچنین عزت سیدی، فردی با معلولیت ذهنی، در زندان زنجان اعدام شد. به گفته نزدیکان او، این زندانی توانایی درک کامل وضعیت خود را نداشته است.

فشار بر جمهوری اسلامی برای توقف اعدام‌ها

سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرده است که از زمان افزایش تنش‌های منطقه‌ای و پس از کشته شدن حسن نصرالله، دست‌کم ۳۱۰ نفر در ماه‌های اکتبر و نوامبر سال جاری در ایران اعدام شده‌اند. این سازمان بار دیگر بر لزوم اقدام فوری جامعه جهانی برای توقف این روند تأکید کرده و خواستار افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی شده است.

اعدام‌های نوامبر ۲۰۲۴ در یک نگاه:

  • دست‌کم ۱۴۴ نفر در ماه نوامبر  ۲۰۲۴ اعدام شدند
  • ۴ زن در این ماه اعدام شدند
  • اتهام ۶۶ تن قتل عمد بود
  • ۷۲ تن با اتهام‌های مربوط به مواد مخدر اعدام شدند
  • ۶ نفر با اتهام تجاوز به عنف اعدام شدند
  • از مجموع ۱۴۴ اعدام ثبت شده، تنها ۶ مورد (۴ درصد) را رسانه‌های رسمی اعلام کردند
  • ۱۳ شهروند بلوچ و ۹ شهروند کرد در میان اعدام‌شدگان بودند
  • ۱۲ شهروند افغان در این مدت اعدام شدند
  • یک زندانی باوجود معلولیت ذهنی اعدام شد

بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، از زمان تشدید تنش بین ایران و اسرائیل پس از کشته شدن حسن نصرالله،  دستکم ۳۱۰ نفر  در ماه‌های نوامبر و اکتبر سال جاری ( به ترتیب ۱۴۴ و ۱۶۶ تن)  در  ایران اعدام شدند.

در میان اعدام شدگان ماه نوامبر، دست‌کم ۶۶ نفر با اتهام «قتل عمد»، ۷۲ تن با اتهامات مربوط به «مواد مخدر»، ۶ نفر با اتهام «تجاوز به عنف» اعدام شدند.

اعدام شهروندان افغانستانی پس از روی کار آمدن حکومت طالبان رشد بیشتری داشته است. در سال ۲۰۲۲، ۱۶ شهروند افغان ازجمله یک کودک-مجرم و یک زن اعدام شدند. در سال ۲۰۲۳ نیز ۲۵ شهروند افغان در ایران اعدام شدند. این روند امسال شتاب بیشتری به خود گرفت و در ده ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۶۱ شهروند افغانستانی در ایران اعدام شدند که احکام ۱۲ نفرشان در ماه نوامبر اجرا شده است.

همچنین در ماه نوامبر یک شهروند ایرانی یهودی به‌نام آروین قهرمانی که با اتهام «قتل عمد» درطی یک نزاع به قصاص نفس محکوم شده بود، در زندان مرکزی کرمانشاه به اجرا درآمد.

یک منبع مطلع درخصوص اعدام آروین قهرمانی به سازمان حقوق بشر ایران گفته بود: «ابتدا در پرونده آروین مذهب او را مسلمان شیعه نوشته بودند و خانواده مقتول دیه تعیین کرده بودند. اما وقتی که فهمیدن آروین یهودی است، روی اجرای حکم قصاص پافشاری کردند.»

علاوه براین در این ماه حکم یک زندانی به‌نام عزت سیدی که به گفته نزدیکانش از «معلولیت ذهنی» رنج می‌برد، در زندان مرکزی زنجان به اجرا درآمد.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله