عراقچی: هم برای «همکاری» و هم «تقابل» آماده‌ایم

هشدار وزیرخارجه ایران نسبت به «فرصت محدود دیپلماسی»

ملی مذهبی _ درحالی که گمانه‌زنی‌ها از قصد دولت آینده ایالات متحده برای اعمال فشارهای بیشتر به جمهوری اسلامی حکایت دارد، وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه‌ای به غرب نسبت به «فرصت محدود دیپلماسی» هشدار داد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، عباس عراقچی در این مصاحبه تلویزیونی که پس از سفر رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران صورت گرفته تصریح می‌کند که هنوز فرصتی «محدود» برای دیپلماسی و مذاکرات هسته ای با غرب وجود دارد. در این گزارش از سفر اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران به عنوان یکی از آخرین فرصت‌های دیپلماسی قبل از بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده به کاخ سفید در ماه ژانویه یاد شده است.

دونالد ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، سیاستی تحت عنوان «فشار حداکثری» علیه ایران اعمال کرد.

این رویکرد با خروج یکجانبه واشنگتن از توافق بین‌المللی سال ۲۰۱۵ قدرت‌های بزرگ جهان با جمهوری اسلامی ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور آغاز شد.

واشنگتن در پی این اقدام تحریم‌های بسیار سنگین و بی‌سابقه‌ای را علیه ایران اعمال کرد که پس از پایان دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ از سوی جو بایدن، جایگزینش در کاخ سفید حفظ شد و همچنان ادامه دارد.

این در حالی است که بنا به گزارش نشریه آمریکایی فایننشال تایمز، سیاست فشار حداکثری با بازگشت آقای ترامپ به کاخ سفید از سر گرفته و تشدید خواهد شد.

بنا به این گزارش، فرمان‌های اجرایی دونالد ترامپ برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران که نخستین و مهم‌ترین آن به صادرات نفت مربوط می‌شود از پیش امضا شده و در نخستین روز حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید به اجرا گذاشته خواهد شد.

این در حالی است که توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ وین با هدف کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در ازای دریافت تضمین‌هایی مبنی بر محدود شدن برنامه هسته‌‌ای این کشور و عدم تلاش تهران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای حاصل شده بود.

وزیر امور خارجه ایران روز شنبه در این گفتگوی تلویزیونی تصریح کرد: مسیر هسته‌ای ما در سال آینده حساس و پیچیده خواهد بود، اما از هم‌اکنون برای هر سناریو و شرایطی آماده هستیم.

عباس عراقچی سپس تاکید کرد که ایران هم برای «تقابل» و هم «همکاری» آماده خواهد بود، این برعهده طرف مقابل است که تصمیم بگیرد کدام راه انتخاب کند.

رافائل گروسی در سفر اخیر خود به تهران با عباس عراقچی، وزیر خارجه، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد. مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین در این سفر شخصا از تاسیسات غنی سازی اورانیوم نطنز و فردو در مرکز ایران بازدید کرد. سفر آقای گروسی در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اواخر ماه جاری انجام می‌شود.

به گزارش فرانس‌پرس، در این نشست ممکن است قطعنامه جدیدی از سوی تروئیکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) به دلیل تخطی از تعهدات غنی‌سازی و نیز همکاری نکردن با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران پیشنهاد شود.

عباس عراقچی ضمن هشدار در خصوص اتخاذ چنین رویکردی از سوی شورای حکام و قدرت‌های غربی تاکید کرد: «صدور قطعنامه‌ علیه ما با اقدامات متقابل ایران همراه خواهد بود؛ ما اقدامات جدیدی را در برنامه هسته‌ای خود در پیش خواهیم گرفت که مطمئناً آنها آن را دوست نخواهند داشت.»

همزمان با تشدید فشار‌ها برای مهار گریز هسته‌ای ایران، انتظار می‌رود که رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده نیز از ماه ژانویه موضع سخت تری در قبال تهران اتخاذ کند.

با این حال، نیویورک تایمز روز پنجشنبه گزارش داد که ایلان ماسک، متحد میلیاردر ترامپ در تلاش برای کاهش تنش‌ها، با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرده است. این در حالی است که عباس عراقچی در گفتگوی تلویزیونی شنبه شب خود به صراحت چنین دیداری را تکذیب کرد.

وزیر امور خارجه ایران در این خصوص گفت: هیچ دیداری بین نماینده ایران در سازمان ملل متحد و ایلان ماسک صورت نگرفته است. آقای عراقچی در ادامه تاکید کرد: «اکنون زمان مناسبی برای چنین جلساتی نیست، این کار عاقلانه نیست و اراده‌ای برای آن وجود ندارد.»

 

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله