هم‌زمان با گسترش اعتراضات مردمی در این کشور علیه دولت راست افراطی

پس از استعفای دو عضو کابینه اسرائیل ، نتانیاهو کابینه جنگی را منحل کرد

ملی مذهبی _ بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از پایان کار کابینه جنگی شش نفره خود خبر داد.

پس از خروج بنی گانتس و گادی آیزنکوت از کابینه جنگی، شرکای ائتلاف راست افراطی بنیامین نتانیاهو برای تشکیل کابینه جنگی جدید فشار وارد می‌کردند.

بنی گانتس و گادی آیزنکوت از حزب «اتحاد میهنی» در نخستین هفته پس از حمله حماس به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر / ۷ اکتبر سال گذشته، وارد کابینه جنگی اسرائیل شدند و هر دو، هفته گذشته به‌نشانه اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو در پیشبرد جنگ در غزه از این کابینه خارج شدند.

از گانتس و آیزنکوت به‌عنوان افراد میانه‌رو در این کابینه یاد می‌شد.

در پی کناره‌گیری این دو از کابینه جنگی، بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی که هر دو از نیروهای راست افراطی هستند، خواستار ادامه بمباران غزه و تشکیل کابینه جنگی جدید با حضور خود شده بودند.

هاآرتص، روزنامه اسرائیلی نوشته است که گمان می‌رود انحلال کابینه جنگی حرکتی نمادین به‌منظور جلوگیری از ورود وزیران راست افراطی به این کابینه باشد زیرا در آن صورت نتانیاهو با فشارهای بین‌المللی تازه‌ای روبه‌رو می‌شد.

هاآرتص افزوده است که برخی از موضوعاتی که پیش از این کابینه جنگی در مورد آن‌ها بحث می‌کرد اکنون به کابینه امنیتی منتقل خواهند شد، اما تصمیمات حساس در یک مجمع مشورتی کوچکتر مورد بررسی قرار می‌گیرند و انتظار می‌رود یوآو گالانت، وزیر دفاع و ران درمر، وزیر امور راهبردی در آن حضور داشته باشند.

بنی گانتس، رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل با این ادعا که دولت نتانیاهو در ارائه طرحی پس از جنگ برای سرزمین‌های فلسطینی ناتوان و مانعی برای «پیروزی واقعی» اسرائیل است، خواهان برگزاری انتخابات جدید شده است. نتانیاهو نیز در بحبوحه درخواست‌ها برای توافق آتش‌بس با حماس و تضمین آزادی اسیران با فشار شدیدی روبه‌روست. او همچنین از سوی شرکای افراطی خود نیز زیر فشار قرار دارد.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که مخالفان سیاست‌های دولت نتانیاهو و مدیریت او در جنگ با حماس برای تشدید فعالیت‌های خود اعلام «یک هفته مقاومت» کرده‌اند که شامل تظاهرات سراسری در چند روز آینده خواهد بود.

رهبران گروه‌های معترض همچنین از کارگران، اتحادیه‌ها و شهرداری‌ها خواسته‌اند تا با اعتصاب یا تعطیل کردن خدمات محلی به این مبارزه بپیوندند.

شنبه شب ۲۶ خرداد / ۱۵ ژوئن، بزرگترین تظاهرات علیه دولت راست افراطی نتانیاهو از زمان آغاز جنگ، در خیابان‌های تل‌آویو و دیگر شهرهای اسرائیل برگزار شد.

معترضان در اسرائیل با خواست کناره‌گیری دولت بنیامین نتانیاهو خود را برای یک هفته تظاهرات آماده می‌کنند.

روز ۱۶ ژوئیه (۲۷ خرداد) اعتراضات با بستن چند راه اصلی آغاز شد. معترضان می‌گویند که قبل از سالگرد حمله ۷ اکتبر باید انتخابات دیگری برگزار شود.

منتقدان دولت اسرائیل در این کشور لزوما مخالف جنگ علیه فلسطینیان نیستند. بخشی از آنها بابت ناتوانی دولت نتانیاهو در پیشگیری حمله ۷ اکتبر خشمگینند.

تعدادی دیگر فکر می‌کنند که دولت می‌توانست با قدرت بیشتر در مذاکرات حاضر باشد و آزادی همه گروگان‌ها را تضمین کند.

بسیاری نیز به لایحه‌ای اعتراض دارند که در کنسه پیشین تصویب شد و بر اساس آن یهودیان فوق ارتودکس «حریدی» که تا سن ۲۱ سالگی در مدرسه مذهبی یشیوا تحصیل می‌کنند از خدمت سربازی معاف می‌شوند. سن معافیت دانش‌آموزان حریدی در یشیوا پیش از این ۲۶ سال بود.

ده‌ها هزار نفر از نخست‌وزیر اسرائیل خواستند که برای آزادی ۱۲۰ گروگان باقی‌مانده با حماس توافق‌نامه‌ای امضا کند. آن‌ها همچنین خواهان برگزاری انتخابات تازه در اسرائیل شدند.

روز ۱۶ ژوئیه ده‌ها فعال از گروه «مادرانِ جبهه و برادرانِ مسلح» ورودیِ مقر نیروهای دفاع اسرائیل را در شهر «تل هشومیر» بستند. زنان بنرهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «خدمت سربازی برای همه» و «فرقی بین خون و خون نیست».

اعتراضات ضددولتی در اسرائیل فردا بعدازظهر با تجمع بزرگی جلوی کنسه (پارلمان اسرائیل) آغاز می‌شود و سپس تا جلوی محل اقامت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل ادامه پیدا می‌کند.

نارضایتی از سربازی اجباری و معافیت یهودیان حریدی

روز شنبه با کشته شدن ۱۰ سرباز اسرائیلی دیگر در غزه تعداد تلفات ارتش اسرائیل از آغاز عملیات زمینی به ۳۰۷ نفر رسید.

همزمان هزاران سرباز و افسر اسرائیلی با شرایط پزشکی و روانی ناشی از این جنگ دست و پنجه نرم می‌کنند.

بنیامین نتانیاهو می‌‌گوید که جنگ اسرائیل علیه غزه علی‌رغم آنچه که او «هزینه جنگ» می‌نامد ادامه خواهد یافت.

الیا مگنیر تحلیل‌گر نظامی به الجزیره می‌گوید که سربازی اجباری برای اغلب جمعیت اسرائیل جز یهودیان فوق ارتدوکس حریدی که ۱۵ درصد جمعیت را تشکیل می‌دهند موجب شده که جامعه اسرائیل دچار تنش‌ها و شکاف‌های درونی شود.

با وجود همه اعتراضاتی که ناشی از فشار زیاد خدمت سربازی اجباری است، دولت اسرائیل امروز تایید کرد که لایحه‌ افزایش سن بازنشستگی سربازان ذخیره برای اینکه به قانون تبدیل شود به مجلس ارائه خواهد شد.

یائیر لاپید رهبر اپوزیسیون بعد از ارائه این لایحه از سوی وزارتخانه گفت «شرم وجود ندارد.»

دستور دادگاه عالی اسرائیل برای توقف تحقیقات درباره ۷ اکتبر

در این شرایط، روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داد که دادگاه عالی این کشور امروز دستوری مقدماتی برای توقف تحقیقات درباره قصورهای حمله ۷ اکتبر صادر کرده است.

این تحقیقات از سوی ماتانیاهو انگلمن، حسابرس دولت قرار بود انجام شود و هدفش پیدا کردن قصورهایی بود که ارتش اسرائیل و آژانس امنیت اسرائیل (شاباک) مرتکب شده است. این تحقیقات در دسامبر گذشته آغاز شده بود.

بنا بر گزارش‌ها، قاضی دادگاه عالی در ماه مه تصمیم گرفته بود که جلوی این تحقیقات را نگیرد اما بعد از آنکه اطلاعات طبقه‌بندی‌شده از آژانس‌های اطلاعاتی دریافت کرد امروز تصمیم گرفت تا برگزاری جلسه دادگاه عالی در ژوئیه این تحقیقات را متوقف کند.

از سوی دیگر اختلاف‌های نتانیاهو و ارتش اسرائیل نیز برجسته شده است. روز گذشته یکشنبه ۲۷ خرداد / ۱۶ ژوئن ارتش اسرائیل از «وقفه تاکتیکی در عملیات نظامی» از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۷ (به وقت محلی) هر روز در مرز رفح خبر داد تا کمک‌رسانی به ساکنان غزه انجام شود.

مقام‌های نظامی اسرائیل اعلام کردند که این تصمیم پس از مشورت با سازمان ملل و سایر نهادهای بین‌المللی صورت گرفته و طبق آن مسیری برای ارسال کمک‌های بشردوستانه از گذرگاه مرزی کرم شالوم تا بیمارستان اروپایی در شهر رفح مشخص شده است.

نتانیاهو و وزیر دفاعش با این تصمیم مخالفت کردند. یک مقام اسرائیلی به رویترز گفت: «زمانی‌که نخست‌وزیر صبح گزارش توقف ۱۱ ساعته بشردوستانه را شنید، به وزیر نظامی خود مراجعه کرد و به‌صراحت گفت که این از نظر او غیرقابل قبول است.»

ینس لرکه، سخنگوی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا ـ OCHA)، گفت این سازمان به‌نوبه خود از این اقدام استقبال می‌کند، حتی اگر «تصمیم فوق هنوز به عملی‌شدن کمک‌های بیشتر به افراد نیازمند منجر نشده باشد. لرکه همچنین خواستار «اقدامات مشخص بیشتر» برای برآورده ساختن نیازهای مردم غزه شد.

مطالب مرتبط

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

خبرگزاری فرانسه: دو فرانسوی زندانی در ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شده‌اند

جمهوری اسلامی دو شهروند فرانسوی زندانی را به "جاسوسی برای موساد" متهم کرد. سسیل کوهلر و ژاک پاریس به "توطئه برای براندازی نظام" و "فساد فی‌الارض" نیز متهم شده‌اند. این اتهامات می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

مطالب پربازدید

مقاله