بلینکن: سیاست کلی آمریکا درباره ایران هیچ تغییری نکرده است

ادعای وزیر امور خارجه آمریکا درباره عدم تغییر رویکرد دولت بایدن در قبال ایران

ملی مذهبی _ آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز سه‌شنبه گفت که رویکرد کلی دولت بایدن در قبال ایران پس از توافق بر سر آمریکایی‌های بازداشت شده در ایران تغییر نکرده است و واشنگتن استراتژی بازدارندگی، فشار و دیپلماسی را دنبال خواهد کرد. وی در یک نشست خبری گفت که با خانواده برخی از بازداشت شدگانی که از زندان به حصر خانگی منتقل شده‌اند صحبت کرده است.

 ایران هفته گذشته اعلام کرد به پیش توافقی با ایالات متحده دست یافته است که در نهایت پنج آمریکایی بازداشت شده در ایران و شماری از ایرانیان زندانی در ایالات متحده آزاد خواهند شد. این توافق همچنین طبق گفته ایران به آزاد شدن دارایی‌های مسدود شده این کشور در کره جنوبی منجر می‌شود. سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته گفت که تهران و واشنگتن در مورد آزادی سازی شش میلیارد دلاری دارایی‌های مسدود شده در کره جنوبی و آزادی زندانیان ایرانی-آمریکایی به توافق رسیده‌اند.

وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز سه‌شنبه ۲۴ مرداد در یک نشست خبری اعلام کرد که سیاست کلی این کشور در برابر ایران “هیچ تغییری نکرده است” و واشنگتن کماکان “استراتژی بازدارندگی، فشار و دیپلماسی” را دنبال می‌کند.

آنتونی بلینکن با اعلام این که انتقال زندانیان آمریکایی در تهران به حبس خانگی ارتباطی به سایر جنبه‌های سیاست آمریکا در برابر ایران ندارد گفت که روز گذشته با خانواده شهروندان آمریکایی زندانی در ایران که اینک به حبس خانگی انتقال یافته‌اند، گفت‌وگو کرده است.

اشاره بلینکن به گزارش‌هایی است که روز ۱۹ مردادماه منتشر شد و بر اساس آن، چهار شهروند آمریکایی که توسط جمهوری اسلامی به اتهام همکاری با دولت متخاصم یا جاسوسی در ایران زندانی شده بودند، از اوین به هتلی نامشخص انتقال یافتند.

وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه قادر نیست گزارش‌های اخیر رسانه‌ها در خصوص کُند شدن روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران را تایید کند به تهدیدهای هسته‌ای جمهوری اسلامی اشاره کرد و افزود آمریکا از هر قدمی که ایران در راستای کاهش تهدیدهای هسته‌ای خود بردارد، استقبال می‌کند.او در بخشی از سخنان خود به تهدیدات هسته‌ای جمهوری اسلامی پس از خروج ایالات متحده از برجام، اشاره کرد. 

جمهوری اسلامی در توافق‌نامه برجام که با خروج آمریکا از آن به بن‌بست رسید، متعهد شده بود که سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را به زیر ۳.۵ درصد برساند و در مقابل، غرب نیز تحریم‌های بین‌المللی را لغو کند یا آن‌ها را کاهش دهد.

 وزیر خارجه آمریکا همچنین افزود که ایالات متحده قبلا این موضوع را روشن کرده است که ایران به منظور “ایجاد فضای دیپلماسی در آینده” باید “تنش‌زدایی” کند.

او همچنین با اشاره به توافق اخیر میان آمریکا و ایران بر سر آزاد شدن منابع مالی بلوکه شده ایران، این موضوع را به کلی جدا از پرونده هسته‌ای ایران دانست.

او با بیان این‌که بازداشت شهروندان آمریکایی در ایران “به ناحق” بوده، اظهار داشت که ایالات متحده قصد دارد پرونده شهروندان آمریکایی زندانی در ایران به نتیجه‌ای موفقیت‌آمیز برسد و افزود: «این چیزی است که من بر روی آن تمرکز کرده‌ام.»

بلینکن همچنین اظهار داشت که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده مصمم است تا اطمینان یابد که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت. او همچنین افزود که تحریم‌ها علیه ایران همچنان ادامه خواهد یافت و رویکرد آمریکا نسبت به ایران تغییر نکرده است.

بلینکن تصریح کرد که ایالات متحده همچنان به مسئول دانستن رژیم جمهوری اسلامی در نقض حقوق بشر و اقدامات بی‌ثبات کننده‌اش در منطقه و همچنین تامین پهپاد برای روسیه در جنگ با اوکراین، ادامه خواهد داد.گفتنی است روز دوشنبه ۱۴ اوت (۲۳ مرداد) نیز سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا اعلام کردند که پول‌های آزادشده ایران در کره جنوبی باید با نظارت سختگیرانه برای اهداف بشردوستانه هزینه شوند. آنها در اظهاراتی مشابه با آنتونی بلینکن تأکید کردند که آزادی شهروندان آمریکایی هیچ ارتباطی با مسائل دیگر ندارد.

این همه در حالی است که رهایی زندانیانی که گروگان جمهوری اسلامی به شمار می‌روند، در ازای منابع فروش نفت ایران که به دلیل تحریم‌های آمریکا بلوکه شده‌اند، با واکنش‌های انتقادی زیادی روبرو شده است.از جمله جدیدترین موارد در این خصوص، مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ در مصاحبه با شبکه فاکس‌نیوز آمریکا گفت که پرداخت مالی به ایران بابت آزادی زندانیان آمریکایی “فقط گروگانگیری بیشتر را تشویق می‌کند” و افزود که این پرداخت مالی “اقتصاد آن‌ها را می‌سازد”.

بلینکن همچنین در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد که به فشار بر ایران بر سر برنامه هسته‌ای مورد مناقشه‌اش ادامه خواهند دارد. این در حالی است که مذاکرات با میانجی‌گری اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با شکست روبرو شده است. وی افزود: «ما به صراحت گفته‌ایم که ایران باید برای ایجاد فضا در دیپلماسی آینده، تنش‌زدایی کند.»

بلیکن گفت که ایالات متحده «متعهد به تضمین این است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند» و ایران را «به‌خاطر نقض حقوق بشر» و «اقدامات بی‌ثبات کننده خود» پاسخگو کند.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود درباره گزارش‌هایی مبنی بر اینکه ایران تولید اورانیوم در سطح نزدیک به استفاده نظامی را کاهش داده است، گفت: «من نمی‌توانم این گزارش‌ها را تایید کنم. آنچه می‌توانم بگویم این است که ما از هر اقدامی که ایران برای کاهش تنش بردارد استقبال می‌کنم.»

روزنامه وال استریت ژورنال چند روز پیش در مطلبی نوشت که تهران تولید اورانیوم غنی شده در سطح نزدیک به استفاده نظامی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله