افزایش نگرانی ها همزمان با بازداشت یک شهروند آلمانی در خوزستان

ابراز نگرانی کارشناسان درباره ناپدید شدن قهری امدادگر بلژیکی

ملی مذهبی _ کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه‌ای بازداشت اولیویه فانده کاستیل، امدادگر بلژیکی در ایران را محکوم کردند و آن را مصداق “ناپدید شدن قهری” خواندند.  بیانیه با استناد به قوانین بین‌المللی می‌گوید که می‌توان وضعیت را “جنایت علیه بشریت” به حساب آورد.بنا بر گفته کارشناسان سازمان ملل، این شهروند ۴۱ ساله بلژیکی در بازداشت مورد بدرفتاری قرار گرفته و از محاکمه منصفانه‌ محروم بوده است.
این کارشناسان مستقل در بیانیه‌ سه شنبه (۱۷ ژانویه) در ژنو، این موارد را “نقض آشکار تعهدات ایران در حوزه حقوق بین‌الملل” خوانده‌ و از وضعیت بحرانی سلامتی این امدادگر بلژیکی خبر داده‌اند.
اولیویه وند کاستیل ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ در تهران دستگیر شده و در یک سال گذشته، مدتی را در سلول انفرادی زندانی بوده است. میزان، خبرگزاری قوه قضاییه جمهوری اسلامی یک هفته پیش از حکم دادگاه بدوی این امدادگر بلژیکی خبر داد. دادگاه انقلاب تهران اولیویه وند کاستیل را به تحمل 40 سال زندان و جزای نقدی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کرد. اتهام او در این دادگاه “جاسوسی”، “همکاری با آمریکا”، “پولشویی” و “قاچاق ارز” اعلام شده است. 

 حکم صادره قابل تجدیدنظرخواهی است. با این حال بسیاری ناظران این مجازات سنگین را نوعی تلافی‌جویی حکومت ایران در مقابل بلژیک و در راستای “دیپلماسی گروگان‌گیری” می‌دانند.
یش‌تر دولت بلژیک قصد داشت اولیویه وند کاستیل را با اسدالله اسدی مامور جمهوری اسلامی مبادله کند. اسدی به اتهام رهبری عملیاتی علیه اپوزیسیون ایرانی در این کشور زندانی است. این معامله با مخالفت‌های زیادی روبرو شد، اما پارلمان بلژیک نیز به تبادل این دو زندانی با یکدیگر رای داد. چنین تبادلی صورت نگرفت زیرا دادگاه قانون اساسی بلژیک اوایل دسامبر سال گذشته میلادی توافقنامه تبادل زندانیان ایران و بلژیک را به حالت تعلیق درآورد.

دستگیری یک تبعه آلمانی به اتهام عکاسی از “مراکز حساس”

بر پایه گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، دست‌کم ۲۱ تبعه خارجی و دو ملیتی در ماه اکتبر عمدتا با اتهام “جاسوسی” در ایران در بازداشت به سر می‌برده‌اند.
 پایگاه اینترنتی روزنامه “جام جم” از بازداشت یک تبعه آلمانی به‌ دلیل گرفتن عکس از «مراکز حساس» نفتی در جنوب ایران خبر داد. اطلاعاتی در مورد تاریخ دستگیری و هویت این تبعه آلمانی منتشر نشده است. محل دستگیری او اما امیدیه در خوزستان عنوان شده است. 
سایت روزنامه “جام‌جم” روز سه‌شنبه (۲۷ دی) از دستگیری یک تبعه آلمانی در ایران خبر داد. طبق این گزارش این فرد که به جنسیت و هویت او اشاره‌ای نشده، در “حین عکسبرداری از تاسیسات نفتی امیدیه” بازداشت شده است. امیدیه در استان خوزستان واقع شده و میدان نفتی آغاجاری در محدوده این شهر قرار دارد. در گزارش جام‌جم همچنین مشخص نشده که این شخص در چه تاریخی دستگیر شده است.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی تا کنون نسبت به این خبر واکنش نشان نداده است. وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرده از گزارش‌ها در رسانه‌های ایرانی در مورد دستگیری یک تبعه آلمانی آگاه است و سفارت آلمان در تهران در تلاش برای شفاف‌سازی و دریافت جزئیات بیشتر در این زمینه است.

در جریان اعتراضات سراسری اخیر دستکم ۴۰ شهروند خارجی در ایران دستگیر شدند. مقامات جمهوری اسلامی کشورهای غربی را به “دست داشتن” در اعتراضات متهم می‌کنند.  در حال حاضر ده‌ها شهروند اروپایی و آمریکایی در زندان‌های ایران بسر می‌برند. اتهام اغلب آنان “جاسوسی” عنوان شده است. ناهید تقوی تبعه آلمان، فریبا عادلخواه تبعه فرانسه و سیامک نمازی تبعه آمریکا از جمله این افراد هستند.
پیش از آغاز اعتراضات در ایران هم جمهوری اسلامی دو ‌شهروند دیگر دو تابعیتی آلمانی ایرانی به نام‌های ناهید تقوی و جمشید شارمهد دستگیر کرده بود.
با شروع اعتراضات سراسری در ایران و سرکوب آن، بسیاری کشورهای اتحادیه اروپا از اتباع خود خواسته‌اند تا از سفر به ایران خودداری کنند یا در صورت حضور در این کشور، خاک ایران را ترک کنند.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی آذرماه از دستگیری ۴۰ نفر از اتباع خارجی “که در اغتشاشات نقش‌آفرینی کردند و حتی در میدان حضور داشتند” خبر داد. مقامات حکومتی در ایران اعتراضات مردمی را “اغتشاشات” می‌نامند. 

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل دستگاه‌ها و نهادهای مربوطه در ایران را فراخوانده‌اند که شهروندان خارجی و شهروندان دوتابعیتی ایرانی را که خودسرانه دستگیر شده‌اند، آزاد کنند.جمهوری اسلامی متهم است که پیوسته می‌کوشد با ” گروگان گرفتن” اتباع کشورهای خارجی و شهروندان دوتابعیتی به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر دولت‌های خارجی و “امتیازگیری” استفاده کند.

ادعای دادستان تهران درباره بازداشت رئیس گروه محلات

علی صالحی، دادستان تهران از بازداشت “رابط مهم سرویس‌های جاسوسی” خبر داد و او را داماد “یکی از سرکردگان ضدانقلاب خارج‌نشین” معرفی کرد. مژگان ایلانلو مستندساز به ۱۰ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
علی صالحی، دادستان تهران اعلام کرده که یک “رابط مهم” شبکه ایران اینترنشنال را دستگیر کرده‌اند. او این فرد را داماد یکی از “سرکردگان” اپوزیسیون خارج کشور معرفی کرد.

پیشتر خبرگزاری فارس از دستگیری یک “لیدر”در تهران خبر داده بود. ساعاتی بعد دادستان تهران ادعا کرد که فرد بازداشت شده به ارتباط مداوم با شبکه ایران اینترنشنال اعتراف کرده و با دستگیری او “ایران اینترنشنال یکی از مهم‌ترین رابطان خود در داخل کشور را از دست داده است”.

دادستان تهران همچنین مدعی شده که سه روز قبل به حساب دیجیتال فرد دستگیرشده مبالغی از انگلیس و آمریکا واریز شده است. به گفته او فرد دستگیرشده رهبر گروه “جوانان محلات تهران” بوده است.

حساب کاربری “جوانان محلات” بعد از اعتراضات سراسری جاری در تهران و چند شهر دیگر ایران دایر شده و در  مناسبت‌های مختلف، فراخوان تجمع و همبستگی می‌دهد. 

مقامات جمهوری اسلامی رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور از جمله ایران اینترنشنال و بی‌بی‌سی را متهم به رهبری اعتراضات داخل ایران می‌کنند. خواهر نوید افکاری، زندانی سیاسی اعدام‌ شده نیز به اتهام ارتباط با شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال بیش از دو ماه است که در زندان به سر می‌برد.

۱۰ سال حبس برای مژگان ایلانلو

شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی افشاری، مژگان ایلانلو مستندساز را مجموعا به ۱۰ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت هشت میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرد.

بر اساس رأی صادره، این کارگردان به اتهام “اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور” به ۶ سال، ف”عالیت تبلیغی علیه نظام” به ۱۵ ماه، اخلال در نظم عمومی به ۱۵ ماه و به اتهام “تشویق به اعمال منافی عفت” به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم شده است. ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت ۸۰ میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت هم بخشی از این مجازات است.

ایلانلو همچنین به منع عضویت در احزاب، گروه‌ها و دستجات سیاسی و اجتماعی، منع خروج از کشور، منع اشتغال به امور مربوط به جرم ارتکابی از قبیل فعالیت‌های رسانه‌ای و تبلیغی به مدت دو سال محکوم شده است. رایانه شخصی و تلفن همراه او را نیز به نفع دولت ضبط کرده‌اند. 

مژگان ایلانلو مستندساز و فعال حقوق زنان ۲۶ مهر ماه توسط سازمان اطلاعات سپاه در خانه‌اش بازداشت و به بند ۲ الف زندان اوین منتقل شد. او پس از سپری کردن ۴۰ روز در سلول انفرادی و دو هفته حضور در زندان قرچک ورامین حدود یک ماه پیش مجددا به زندان اوین منتقل شد. او اوایل مهر در ابراز همبستگی با اعتراضات، عکسی بدون حجاب اجباری از خودش در رستورانی در میدان تجریش را هم‌رسان کرده بود.

سخنگوی هیأت رئیسه مجلس اروپا را تهدید کرد

نظام الدین موسوی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس یازدهم در توییترش نوشت: «اگرچه در عالم واقع، تحریم و تروریستی نامیدن سپاه پاسداران توسط کشورهای غربی فاقد ارزش عملی و صرفا یک مانور تبلیغاتی پوچ و رذیلانه است؛ اما از منظر سیاسی، پارلمان‌های اروپایی بدانند هر مصوبه‌ای علیه سبزپوشان انقلاب با پاسخ قاطع و مصوبات متقابل مجلس ایران مواجه خواهد شد.»این توییت چند ساعت پس از پایان تظاهرات هزاران نفری ایرانیان در استراسبورگ نوشته شده که در جریان آن خواست قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست تروریستی اتحادیه اروپا مطرح شد.در هفته جاری قرار است پارلمان و شورای سیاست خارجه اتحادیه اروپا در این باره تصمیم‌گیری کند.


مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله