عضو شورای مرکزی خانه پرستار می‌گوید آن‌چه وزارت کار به‌عنوان «پرداخت معوقات» گفته مطالبه‌ پرستاران نیست

گذشت یک ماه از اعتراض پرستاران و ادامه سرکوب هرچه بیشتر آن‌ها

ملی مذهبی _ با اینکه از اعتراض‌ها و اعتصاب‌های سراسری پرستاران و کادرهای درمان در شهرهای مختلف ایران یک‌ماه می‌گذرد هنوز موج اعتراض‌ها فروکش نکرده است. نهادهای حقوق بشری و صنفی در یک ماه گذشته بارها درباره سرکوب بخش سلامت جامعه هشدار دادند.

“کمپین حقوق بشر ایران” از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است به حقوق پرستاران و کادر درمان احترام بگذارند و به سرکوب‌های خشونت‌آمیز آنان پایان دهند. 

هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر ایران ضمن اشاره به “استثمار سیستماتیک پرستاران” می‌گوید: «بدون آزادی تشکل‌یابی و وجود اتحادیه‌های مستقل، کارگران در ایران تنها به دلیل پیگیری مطالبات برحق خود با برخورد انتقامی شدید حکومت مواجه می‌شوند.»

قائمی تاکید می‌کند جامعه جهانی باید مقامات جمهوری اسلامی را برای نقض آشکار حق اعتراض مسالمت‌آمیز پاسخگو کرده و در همبستگی با کارکنان بهداشت و درمان ایران در کنار آنها بایستد.

یک ماهه شدن اعتراض و اعتصاب پرستاران 

اعتراض‌ها و اعتصاب‌های پرستاران از روز ۱۲ مرداد ۱۴۰۳ در شهر کرج شروع شد. در این روز گروهی از پرستاران شاغل در کرج، در اعتراض به شرایط صنفی و بی‌توجهی‌های مکرر مقام‌های دولتی دست از کار کشیدند. اعتراض‌ پرستاران در روزهای بعد در بیش از ۲۰ شهر و ۵۰ بیمارستان و مرکز درمانی دولتی ادامه یافت.

“کمپین حقوق بشر ایران” می‌گوید در فاصله زمانی ۱۲ مرداد ۱۴۰۳ تا روز سه‌شنبه ششم شهریور ۱۴۰۳، دست‌کم در شهرهای کرج، شیراز، مشهد، کرمانشاه، اراک، بوشهر، گرگان، اصفهان، ایلام، بندرعباس، تهران، نیشابور، یزد، مریوان، دهدشت، تبریز، اهواز و رشت گزارش‌های موثق و تایید شده‌ای از تجمع‌ها و اعتراض‌های پرستاران و سایر کادرهای درمان منتشر شده است.

سرکوب اعتراضات و بازداشت پرستاران

اعتراض و اعتصاب پرستاران در برخی از شهرها با برخورد، درگیری و حتی بازداشت شماری از معترضان همراه بوده است. هرچه اعتراض پرستاران گسترش پیدا می‌کند به همان مقدار نیز سرکوب آنان بیشتر می‌شود.

نیروی انتظامی و افراد لباس شخصی، به برخی تجمعات پرستاران حمله کردند و شماری از پرستاران معترض را بازداشت کردند. 

کمپین حقوق بشر ایران نام برخی از بازداشت شدگان را منتشر کرده است.

مطالبات اصلی پرستاران معترض

پرستاران معترض خواستار دریافت مطالباتشان از جمله افزایش حقوق متناسب با میزان واقعی نرخ تورم، اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری، حل مشکل اضافه‌کاری اجباری، رفع کمبود نیروی انسانی و شرایط سخت کاری، توقف اخراج‌ها و بازگشت به کار پرستاران اخراجی هستند. اما حاکمیت توجهی به مطالبات پرستاران و کادر درمانی کشور نکرده است.

وضعیت پرستاران سال‌هاست که به طور فزاینده بدتر شده و پرستاران را به سوی مهاجرت بیشتر سوق داده است.

فریدون مرادی، عضو شورای عالی نظام پرستاری می‌گوید: «مشکلات معیشتی پرستاران غیرقابل تحمل شده است و هر ماه ۱۵۰ تا ۲۰۰ پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند.»

علی جعفریان، مسئول کمیته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شورای راهبردی دولت مسعود پزشکیان، از موج مهاجرت پرستاران به آلمان خبر داده و میزان مهاجرت یا ترک کار آنان را “وحشتناک” توصیف کرده است.

در همین حال جواد توکلی، فعال صنفی و عضو شورای مرکزی خانه پرستار گفت: «با توجه به بازتاب رسانه‌ای در ارتباط با این موضوع که پرداخت معوقات پرستاران آغاز شده، باید گفت پرداخت معوقات اضافه کار ساعتی ۲۰ هزار تومان و کارانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان مطالبه‌ پرستاران نیست.» به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، توکلی افزود: «آن‌چه باعت اعتراض پرستاران شده، وجود تبعیض در نحوه‌ محاسبه‌ کارانه، برخوردهای قهری و نگاه بالا به پایین و تقسیم ناعادلانه پرسنل وزارت بهداشت به دو گروه پزشک و غیر پزشک است.

این تبعیض و تقسیم‌بندی ناعادلانه موجب شده در اختصاص بودجه‌ها و امتیازها و جایگاه‌ها، فرمول‌های دوگانه به کار برده شود و این نگاه سال‌هاست که بر پیکره‌ رنجور پرستاری سایه افکنده است.»
در روزهای اخیر مسئولان وزارت بهداشت بارها از آغاز «پرداخت معوقات پرستاران» سخن گفته‌اند.

عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت دو روز پیش در ارتباط با اعتراضات پرستاران گفت «پرداخت معوقات» و «افزایش ضریب ریالی اضافه‌کار» پرستاران جزو برنامه‌های فوری وزارت بهداشت است. پیش از او نیز محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت از پرداخت بخش اول مطالبات پرستاران به دانشگاه‌های علوم پزشکی خبر داده بود. «شورای هماهنگی اعتراضات پرستاران» در واکنش به سخنان وزیر بهداشت گفته بود: «مطالبات و حق ما پرستاران از چندرغازی که می‌خواهید از هزار لای دالان‌های اداری از وزارت بهداشت تا دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان‌ها به ما پرستاران برسانید، بسیار عمیق‌تر است.» در هفته‌های اخیر در بیش از ۳۹ شهر و ۷۰ بیمارستان ایران پرستاران برای رسیدگی به مشکلات معیشتی‌شان دست به اعتراض و اعتصاب زدند.

حمایت کارگران و بازنشستگان از پرستاران

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری، گروه اتحاد بازنشستگان و کارگران بازنشسته خوزستان با انتشار بیانیه‌ای مشترک از پرستاران معترض حمایت کردند.

در این بیانیه آمده است: «بسیاری از این خواست‌های معیشتی، مزدی و رفاهی، خواست و مبارزه مشترک ما کارگران، معلمان، بازنشستگان و سایر مزدبگیران است.» 

این تشکل‌های صنفی ضمن حمایت از این خواست‌ها با مبارزات پرستاران کشور ابراز همبستگی کردند.

بازنشستگان معترض نیز در شهرهای مختلف کشور در تجمع‌های صنفی خود با سر دادن شعارهایی از حرکت‌های اعتراضی پرستاران و کادر درمان حمایت کردند.

کارگران و بازنشستگان سال‌هاست که برای احقاق حقوق معوقه خود هر هفته دست به تجمع و اعتراض می‌زنند. حال یک ماه است که پرستاران هم به جمع معلمان، بازنشستگان و سایر قشرهای جامعه پیوستند و به‌رغم فشار و سرکوب مداوم در مقابل وزارت‌خانه‌ها و نهادهای دولتی دست به اعتراض می‌زنند.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله