ملی مذهبی _ ارتش اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که در ادامه حملات هوایی خود به یمن، بار دیگر مواضع حوثیهای مورد حمایت ایران را هدف قرار داده و فرودگاه بینالمللی صنعا را بهطور گسترده بمباران کرده است.
ارتش اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که برای دومین بار در کمتر از ۲۴ ساعت، مواضع حوثیها در یمن را هدف قرار داده است؛ از جمله حملهای گسترده به فرودگاه بینالمللی صنعا که بنا بر گزارش رسانههای اسرائیلی باعث توقف فعالیت در این فرودگاه شده است.یک مقام فرودگاه صنعا به خبرگزاری فرانسه گفت که فرودگاه بینالمللی یمن روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت در پی حملات هوایی اسرائیل به پایتخت تحت کنترل شورشیان، «بهطور کامل نابود شد».این مقام افزود: «سه فروند از هفت هواپیمای متعلق به شرکت هواپیمایی یمنیه در فرودگاه صنعا نابود شدند و فرودگاه بینالمللی صنعا بهطور کامل ویران شد.»
در همین حال روز سهشنبه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که بهدنبال وعدهٔ حوثیهای مورد حمایت ایران برای «توقف حملات به کشتیها»، بمباران یمن را متوقف میکند و وعده داد پیش از سفرش به خاورمیانه، «اعلامیهای بسیار بزرگ» منتشر خواهد کرد.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، این حمله منجر به تخریب کامل زیرساختهای مورد استفاده حوثیها در فرودگاه صنعا شده و فعالیت این فرودگاه بینالمللی را بهطور کامل متوقف کرده است. سخنگوی ارتش اسرائیل با تأیید موفقیتآمیز بودن این عملیات، اعلام کرد که این زیرساختها برای انتقال سلاح، نیرو و اجرای اقدامات «تروریستی» مورد استفاده قرار میگرفتند.
شبکه تلویزیونی المسیره، وابسته به حوثیها، نیز ضمن تأیید این حملات گزارش داد که علاوه بر فرودگاه، چندین نقطه دیگر از جمله یک نیروگاه برق، دو ایستگاه برق، کارخانه سیمان و محلهای در جنوب غربی صنعا هدف قرار گرفتهاند.
این عملیات هوایی در شرایطی انجام شد که برای نخستین بار، ارتش اسرائیل پیش از آغاز حمله، به افراد حاضر در فرودگاه هشدار داده بود محل را ترک کنند. منابع نظامی دلیل این اقدام را ماهیت بینالمللی فرودگاه صنعا عنوان کردهاند که آن را از سایر اهداف پیشین، از جمله بندر حُدیده، متمایز میسازد.
این دومین حمله اسرائیل به مواضع حوثیها در کمتر از ۲۴ ساعت گذشته محسوب میشود؛ شامگاه گذشته اسراییل، بندر حدیده در ۱۵۰ کیلومتری جنوب غربی شهر صنعا و همین طور یک کارخانه سیمان را در مناطق تخت کنترل حوثیها هدف قرار داد.
حمله به تأسیسات مختلف
به گفته ارتش اسرائیل، حمله هوایی روز سهشنبه، «زیرساختهای مورد استفادهٔ حوثیهای مورد حمایت ایران را در فرودگاه نابود کرده است؛ زیرساختهایی که برای انتقال سلاح و نیرو و فعالیتهای مرتبط با اقدامات تروریستی به کار میرفتند.»
شبکه تلویزیونی المسیره، وابسته به حوثیها، تأیید کرد که در این حملات که «سه کشته داده»، یک نیروگاه برق، دو ایستگاه برق در حومهٔ صنعا، یک کارخانه سیمان در جنوب پایتخت و محله عطان در جنوب غربی صنعا نیز هدف قرار گرفتهاند. فرودگاه بینالمللی صنعا در شمال پایتخت واقع شده است.
گروه حوثیهای یمن که از سوی ایران پشتیبانی میشود، روز سهشنبه اعلام کرد که به حمله هوایی اسرائیل به فرودگاه صنعا و ایستگاههای برق پاسخ خواهد داد.
دفتر سیاسی حوثیها در بیانیهای گفت: «تجاوز اسرائیل بدون پاسخ نخواهد ماند و یمن از موضع خود در حمایت از غزه عقبنشینی نخواهد کرد.»
در سوی دیگر، اسرائیل هشدار داد که ایران مسئول کامل حملات حوثیها شناخته خواهد شد.
حملات هوایی تازه اسرائیل پس از هشدار ارتش اسرائیل در ساعات بعدازظهر به شهروندان حاضر در فرودگاه برای ترک محل انجام شد؛ اقدامی که برای نخستین بار پیش از حمله به مواضع حوثیها صورت گرفت. ارتش اسرائیل در در شش حمله پیشین به مواضع حوثیها چنین هشداری نداده بودند.
منابع نظامی اعلام کردند ماهیت بینالمللی فرودگاه صنعا، در مقایسه با بندر حُدیده و دیگر نقاط هدف قبلی، سطح متفاوتی از هشدار را ضروری کرده است.
هشدار تخلیه فرودگاه بینالمللی صنعا روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت از سوی آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، صادر شد.
هشدار اسرائیل یک روز پس از آن صادر شد که این کشور در واکنش به حملهٔ موشکی روز یکشنبه حوثیها به فرودگاه بینالمللی تلآویو، مواضع شورشیان حوثی در یمن را هدف قرار داد.
نیروهای اسرائیلی روز دوشنبه با انجام حملاتی هوایی در استان ساحلی حُدیده در دریای سرخ، مواضع حوثیهای مورد حمایت ایران را هدف قرار دادند.
طبق گزارش رسانهٔ متعلق به حوثیها، در این حملات دستکم یک نفر کشته و ۳۵ نفر زخمی شدند.
این رسانه افزود که دستکم شش حملهٔ هوایی به بندر راهبردی حدیده انجام شد و حملات دیگری نیز یک کارخانهٔ سیمان در منطقهٔ باجل، در ۵۵ کیلومتری شمال شرق الحدیده را هدف قرار داد. میزان خسارتها هنوز مشخص نیست.
اسرائیل میگوید بندر حدیده را به دلیل استفاده برای انتقال سلاحهای ایرانی و کارخانهٔ سیمان باجل را بهعنوان یک منبع اقتصادی مهم شورشیان هدف قرار داده است.
شورشیان حوثی که بخشهایی از یمن را در کنترل دارند، در جریان جنگ غزه با شلیک موشک و پهپاد به سمت اسرائیل و کشتیها در دریای سرخ، از فلسطینیها حمایت کردهاند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که از ژوئیه ۲۰۲۴ تاکنون پنج بار به یمن حمله کرده است؛ حوثیها نیز کشتهشدن ۲۹ نفر را گزارش دادهاند.
حوثیها روز ۱۴ اردیبهشت تهدید کردند که دست به حملات تازه به فرودگاههای اسرائیل خواهند زد. در همین روز، کابینهٔ امنیتی اسرائیل عملیات نظامی جدید در نوار غزه، از جمله احتمال «تصرف کامل» این منطقه را تصویب کرد.
اظهارات رئیسجمهور آمریکا
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت اعلام کرد که ایالات متحده بمباران حوثیها در یمن را متوقف خواهد کرد، چرا که این گروه وابسته به ایران با توقف اخلال در مسیرهای مهم کشتیرانی در خاورمیانه «موافقت کرده است.»
اظهاراتی غیرمنتظره در کاخ سفید که جزئیات بیشتری دربارهٔ آن ارائه نشد.
آقای ترامپ گفت: «حوثیها اعلام کردهاند… که دیگر نمیخواهند بجنگند. آنها فقط نمیخواهند بجنگند. ما هم به این تصمیم احترام میگذاریم، بمبارانها را متوقف میکنیم، و آنها تسلیم شدهاند.»
ترامپ که در نشستی در دفتر ریاستجمهوری با نخستوزیر کانادا، مارک کارنی، سخن میگفت، تأکید کرد که «آنها گفتند لطفاً دیگر ما را بمباران نکنید و ما هم به کشتیهای شما حمله نخواهیم کرد.»
واکنشی فوری از سوی حوثیها درباره این سخنان رئیس جمهور آمریکا هنوز منتشر نشده است.
دونالد ترامپ همچنین اعلام کرد که پیش از سفر هفتهٔ آیندهاش به خاورمیانه، «اعلامیهای بسیار بسیار بزرگ» خواهد داشت.
سفر منطقهای ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی از ۲۴ تا ۲۷ اردیبهشت برنامهریزی شده است.
وی در ادامه سخنانش در دفتر ریاستجمهوری گفت: «ما قرار است یک اعلامیه بسیار بسیار بزرگ داشته باشیم، … نمیگویم دربارهٔ چیست، ولی بسیار مثبت خواهد بود.»