ملی مذهبی _ دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، شامگاه چهارشنبه با صدور دستوری سفر از ۱۲ کشور از جمله ایران به ایالات متحده را ممنوع و سیاست «ممنوعیت سفر» دوره نخست ریاستجمهوریاش را احیا کرد.
به گزارش سیبیاس نیوز، این دستور که از بامداد روز دوشنبه اجرایی میشود، ورود اتباع ۱۲ کشور افغانستان، میانمار، چاد، کنگو، گینه استوایی، اریتره، هائیتی، ایران، لیبی، سومالی، سودان و یمن را به آمریکا به طور کامل محدود و ممنوع میکند.
بنابر این دستور، محدودیتهای بیشتری نیز برای ورود اتباع کشورهای بوروندی، کوبا، لائوس، سیرالئون، توگو، ترکمنستان و ونزوئلا اعمال خواهد شد.در بیانیه کاخ سفید آمده است: «این دستور ورود اتباع ۱۲ کشور افغانستان، برمه (میانمار)، چاد، جمهوری کنگو، گینه استوایی، اریتره، هائیتی، ایران، لیبی، سومالی، سودان و یمن را بهطور کامل محدود و ممنوع میکند.»
این دستور استثنائاتی برای دارندگان اقامت دائم قانونی، دارندگان ویزاهای معتبر، برخی دستههای ویزا و افرادی که ورودشان در راستای منافع ملی آمریکا باشد، در نظر گرفته است.بنابر اعلام کاخ سفید، نهادهای امنیتی آمریکا بر اساس فرمان اجرایی روز نخست ریاستجمهوری آقای ترامپ با عنوان «حفاظت از ایالات متحده در برابر تروریستهای خارجی و سایر تهدیدات امنیت ملی و ایمنی عمومی»، ارزیابی گستردهای از خطراتی که کشورهای مختلف متوجه ایالات متحده میکنند، از جمله در حوزه تروریسم و امنیت ملی، انجام دادند.
کاخ سفید اعلام کرد: «دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، پس از بررسی گزارش ارائهشده از سوی وزیر خارجه با هماهنگی سایر اعضای کابینه، به این نتیجه رسید که ورود اتباع برخی کشورها باید بهمنظور حفاظت از امنیت ملی و ایمنی عمومی محدود یا ممنوع شود.»بنابر این ارزیابیها، برخی از کشورهای ذکر شده فاقد سیستم مناسب غربالگری و بررسی امنیتی هستند، که توانایی آمریکا را برای شناسایی تهدیدهای امنیتی قبل از ورود مسافران مختل میکند.
همچنین اتباع برخی دیگر از این کشورها، نرخ بالایی در ماندن غیرقانونی پس از انقضای ویزا دارند، که بنابر اعلام کاخ سفید «نشاندهنده بیتوجهی به قوانین مهاجرت آمریکا و افزایش فشار بر سیستمهای اجرایی است.»کاخ سفید همچنین اعلام کرد: «حضور پررنگ گروههای تروریستی یا حمایت دولتی از تروریسم در برخی کشورها مشاهده میشود، که تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی آمریکا بهشمار میرود.»
دونالد ترامپ در یک پیام ویدئویی که در رسانههای اجتماعی منتشر شد، گفت که به وعده خود برای اقدام پس از حمله اخیر در مراسمی در بولدر، کلرادو که در حمایت از گروگانهای اسرائیلی برگزار شد، عمل میکند. او گفت این حمله که توسط یک تبعه مصری انجام شد، «خطرات شدید ورود اتباع خارجی را که بهدرستی مورد بررسی قرار نگرفتهاند، و همچنین کسانی که بهعنوان بازدیدکنندگان موقت به اینجا میآیند و بیش از مدت ویزای خود میمانند، برای کشور ما برجسته کرد. ما آنها را نمیخواهیم.»ترامپ افزود که این لیست «با توجه به بهبودهای قابل توجه، قابل تجدید نظر است» و «به همین شکل، با ظهور تهدیدها در سراسر جهان، کشورهای جدیدی میتوانند به آن اضافه شوند».
ترامپ که در اوایل دوره نخست ریاست جمهوری خود «ممنوعیت سفر» برای کشورهای مسلمان را اعمال کرده بود، سال گذشته در جریان کارزار انتخاباتی خود در برابر کامالا هریس، کاندیدای حزب دموکرات، برنامه خود را برای ممنوعیتهای جدید مطرح کرد.ترامپ در سپتامبر گذشته گفت: «من اسکان مجدد پناهندگان را از مناطق تروریسمزده مانند نوار غزه ممنوع خواهم کرد و مرزهایمان را مهروموم کرده و ممنوعیت مسافرتی را باز خواهم گرداند». او همچنین افزوده بود: «ممنوعیت مسافرتی معروف را به یاد دارید؟ ما مردم را از مناطق خاصی از جهان نمیپذبرفتیم. ما آنها را از کشورهای آلوده نمیگیریم».
کاخ سفید درباره علت وضع این ممنوعیت برای شهروندان ایران اعلام کرد: «ایران حامی دولتی تروریسم است، در شناسایی تهدیدات با آمریکا همکاری ضعیفی دارد، مبدا اقدامات تروریستی جهانی است و از پذیرش اتباع اخراجی خود امتناع کرده است.»آقای ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوری در ژانویه ۲۰۱۷ نیز با صدور فرمانی اجرایی ورود شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان نشین یعنی عراق، سوریه، ایران، سودان، لیبی، سومالی و یمن به آمریکا را ممنوع کرده بود.
در آن زمان و در پی صدور این فرمان، مسافران کشورهای ذکر شده یا اجازه سوار شدن به پروازهایشان به مقصد آمریکا را نیافتند یا پس از ورود به فرودگاههای آمریکا بازداشت شدند. این افراد شامل دانشجویان، اساتید، بازرگانان، گردشگران و همچنین کسانی بودند که برای دیدار دوستان یا خانواده سفر میکردند.این فرمان که غالبا از آن با عنوان «ممنوعیت ورود مسلمانان» یا «ممنوعیت سفر» یاد میشود، پس از مواجهه با چالشهای حقوقی چندینبار بازنگری شد تا اینکه بالاخره نسخهای از آن در سال ۲۰۱۸ مورد تایید دیوان عالی ایالات متحده قرار گرفت.
“هاروارد مقصد مناسبی برای دانشجویان و پژوهشگران خارجی نیست”
در همین حال رئیسجمهور آمریکا، قصد دارد از ورود تقریبا همه شهروندان خارجی که میخواهند در دانشگاه طراز اول هاروارد تحصیل کنند جلوگیری کند.او اعلام کرد که این محدودیت در مرحله نخست به مدت شش ماه اعمال خواهد شد و شامل افرادی میشود که صرفاً یا عمدتاً برای تحصیل در این دانشگاه یا شرکت در یکی از برنامههای تبادلی آن وارد آمریکا میشوند. وزارت خارجه آمریکا نیز مأمور شده بررسی کند آیا ویزای کسانی که هماکنون در این دانشگاه هستند باید لغو شود یا نه. این محدودیت شامل کسانی نمیشود که ورودشان، به عنوان مثال به تشخیص مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در راستای منافع ملی باشد.ترامپ در توجیه این اقدام گفت رفتار دانشگاه هاروارد باعث شده که این دانشگاه دیگر “مقصد مناسبی برای دانشجویان و پژوهشگران خارجی نباشد”. به گفته او، “حفظ امنیت ملی” ایالات متحده مستلزم آن است که مؤسسات میزبان بتوانند بنا بر درخواست دولت اطلاعات کافی ارائه دهند تا دولت بتواند رفتارهای نامناسب دانشجویان خارجی را شناسایی و با آن مقابله کند.بنا بر تصمیم ترامپ تا زمانی که این دانشگاه اطلاعاتی را که دولت برای محافظت از امنیت ملی نیاز دارد ارائه ندهد، جلوگیری از ورود شهروندان خارجی به هاروارد در قالب تبادل علمی “در راستای منافع ملی” آمریکاست.
پیش از این و در ماه مه، وزارت خارجه آمریکا به سفارتخانهها و کنسولگریهای این کشور دستور داده بود که همه درخواستهای ویزای متقاضیان تحصیل در هاروارد را با دقت ویژه بررسی کنند. همچنین دولت ترامپ قصد داشت ابتدا مجوز پذیرش دانشجوی خارجی از سوی دانشگاه هاروارد را لغو کند، اما به دلیل صدور دستور توقف از سوی یک قاضی فدرال، موقتاً مجبور به عقبنشینی شد. تصمیم این قاضی هنوز قطعی نیست.
فشار دولت آمریکا بر دانشگاهها
ترامپ اعلام کرده که میخواهد در دانشگاه هاروارد و دیگر دانشگاههای طراز اول آمریکا تغییراتی اساسی ایجاد کند، زیرا از دید او این دانشگاهها تحت سلطه تفکرات چپگرایانه قرار گرفته و به پایگاههایی برای یهودستیزی تبدیل شدهاند.
او در مورد هاروارد، دلیل این موضع را از جمله در برگزاری تظاهراتهای حامی فلسطین در محوطه دانشگاه از زمان آغاز جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ عنوان کرده است.
به همین دلیل، دولت آمریکا کمکهای فدرال به ارزش میلیاردها دلار به هاروارد را قطع کرده و طبق اعلام خود قصد دارد باقیمانده این کمکها را نیز حذف کند.
برخلاف برخی دیگر از دانشگاهها، هاروارد در برابر این دستورات سیاسی گسترده از واشنگتن مقاومت کرده و از مسیر قضایی پیگیر ماجراست.