هشدار در مورد تکرار تجربه عراق

همین عکس های گزینشی از سایت پارچین می تواند آتش یک جنگ را بیافروزد

رابرت کلی رئیس سابق بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در مطلبی که در “لوب لاگ” منتشر شده نسبت به استفاده گزینشی از عکس های پارچین هشدار داده و تاکید کرده جنگ عراق بر اساس همین اطلاعات دستکاری شده رخ داد.

متن کامل این مطلب که در سایت دیپلماسی ایرانی منتشر شده به شرح زیر است:

جب بوش در 6 آگوست موجب شد تا ما به یاد آوریم که چگونه اطلاعات نادرست منجر به ورود ما به بحرانی استراتژیک در عراق شد که در نتیجه آن صدها هزار نفر از جمله 5 هزار آمریکایی کشته شدند. در واقع این اطلاعات نادرست نبودند، بلکه جهت دار و جعلی بودند و برای گمراه کردن سیاستمداران و افکار عمومی که عراق در حال تولید تسلیحات هسته ای است، طراحی شده بودند.

اطلاعات سیاسی شده ممکن است بار دیگر کار کند. در 5 آگوست مقاله ای به قلم جاش روگین و الی لیک با عنوان «ایران در حال پاکسازی سایت هسته ای است» در بلومبرگ منتشر شد. در این مقاله گفته می شود: «منابع اطلاعاتی ایالات متحده کنگره را در جریان شواهدی قرار داده اند که نشان می دهد ایران در روز روشن در حال پاکسازی سایت نظامی مشکوک پارچین است، آن هم چند روز پس از توافق هسته ای،.»

در این مقاله گفته شده است که «در جلسه استماع کمیته امور اطلاعاتی که روز 3 آگوست برگزار شد، دفتر مدیر اطلاعات ملی اعلام کرد که تصاویر ماهواره ای دولت ایالات متحده در اواسط و اواخر جولای نشان می دهد که ایران در سایت پارچین، از بولدوزر و ماشین آلات سنگین استفاده کرده است. این اطمینان وجود دارد که دولت ایران در حال پاکسازی این سایت قبل از بازرسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است.»

نمایندگی ایران در سازمان ملل در واکنش به این ادعا بیانیه ای صادر کرد و آن را به شدت محکوم و مضحک نامید : «تاسیسات نظامی پارچین منطقه بسیار گسترده ای است که شامل بخش های مختلف نظامی، صنعتی، اداری و مسکونی است. به این ترتیب ساخت و ساز در آن کاملاً طبیعی است.»

دیوید آلبرایت، رئیس موسسه علم و امنیت بین الملل کسی است که فرضیه لازم در این رابطه را در اختیار نویسندگان بلومبرگ قرار داده است. این موسسه سه عکس ماهواره ای منتشر کرده است که یک پارکینگ را نشان می دهد که در نزدیکی ساختمانی قرار دارد که ادعا شده است محل آزمایش های ممنوعه مربوط به سلاح هسته ای قبل از سال 2003 بوده است.

سه عکس در تاریخ های 12، 19 و 26 جولای گرفته شده اند که دو تای آنها پس از امضای توافق بوده اند. این عکس ها در روز روشن گرفته شده اند. اما این عکس ها چه چیزی را نشان می دهند؟

در دو عکس اول هیچ چیزی وجود ندارد. نه خودرویی، نه ماشین آلات راهسازی و نه هیچ گونه فعالیت استراتژیک گسترده ای. در عکس سوم، دو وسیله نقلیه در کنار یک ساختمان پارک شده اند. هر کدام از این وسایل نقلیه چهار متر طول دارند و به نظر می رسد خودروی سواری هستند. یکی سیاه و یکی سفید که معمولاً در اکثر عکس های ماهواره ای پارچین دیده می شوند.

جنگ عراق و بحران های ناشی از آن بر اثر اطلاعات سیاسی و گزینش شده رخ داد. این الگوها می تواند در اینجا هم تکرار شود. ریچارد بار، رئیس کمیته امور اطلاعاتی سنا، نگفته است که با این اطلاعات موافق است، بلکه گفته تنها از آنها اطلاع دارد.

با توجه به مخاطرات عظیمی که در انتظار توافق ایران است، مقامات مسئول باید جلسات استماعی برگزار کنند تا معلوم شود چه افرادی و با چه نیتی این اطلاعات را به رسانه ها می دهند. آنها همچنین باید یک ارزیابی جامع درباره بحث پارچین و تلاش ها برای پاکسازی در آن و هر آن چه مربوط به ادعای فعالیت های مربوط به سلاح هسته ای در این تاسیسات است، انجام دهند.

با توجه به شواهدی که توسط این عکس ها منتشر شده و این که معلوم است هیچ مسئله مشکوکی در این سایت وجود ندارد، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه ای که در کمیته روابط خارجی سنا داشت، درباره بحث پارچین به شدت سوال پیچ شد. اطلاعات نادرست می تواند بار دیگر منجر به جنگی شود که افراد بیشتری در آن کشته خواهند شد.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله