دیوید کامرون:

نمی خواهیم وارد جنگ دیگری در خاورمیانه شویم

نمایندگان پارلمان بریتانیا در حال بحث درباره مداخله نظامی در سوریه هستند.

به گزارش بی بی سی در ابتدای این جلسه، دیوید کامرون صحبت کرد و گفت پیش‌نویس قطعنامه ای که بریتانیا مطرح کرده، جانب طرفین درگیر در سوریه را نمی‌گیرد و به معنی اشغال خاک آن کشور و تغییر رژیم در سوریه نیست. او گفت این قطعنامه به استفاده گسترده از تسلیحات شیمیایی و واکنش بریتانیا به یک جنایت جنگی مربوط می شود.

دیوید کامرون تاکید کرد که بریتانیا تنها می‌خواهد مانع از استفاده مجدد تسلیحات شیمیایی شود.

آقای کامرون گفت که نمی‌خواهد بریتانیا وارد جنگ دیگری در خاورمیانه شود و خواهان اقدامی مشخص برای محدود کردن استفاده تسلیحات شیمیایی است.

نخست وزیر بریتانیا در ادامه گفت در این مورد که چه کسی عامل حمله شیمیایی بوده، و همچنین در مورد اینکه چه اقدامی موفق یا ناموفق خواهد بود، قطعیت صد در صد وجود ندارد.

اما وی تاکید کرد که گزارش اطلاعاتی بریتانیا نتیجه‌گیری کرده که دولت سوریه در ۱۴ مورد متفاوت در جنگ فعلی دست به چنین حملاتی زده و اگر حالا وارد عمل نشویم، حکومت سوریه به این نتیجه خواهد رسید که می تواند بدون اینکه عقوبتی در انتظارش باشد، مجددا و این بار در مقیاس گسترده‎‌تر از این سلاح ها استفاده کند.

آقای کامرون گفت وضعیت فعلی سوریه را نمی توان با وضعیت عراق قبل از جنگ که نگرانی از تسلیحات شیمیایی باعث اقدام نظامی در آن کشور شد، مقایسه کرد.

وی گفت شواهد روشنی در مورد استفاده از سلاح‌های شیمیایی در دمشق وجود دارد و اجماع بین‌المللی بیشتری در مورد ضرورت واکنش به این قضیه موجود است.

نخست وزیر بریتانیا افزود قبول دارد موافقت شورای امنیت سازمان ملل برای اقدام نظامی در سوریه ضروری است، اما در عین حال این موافقت، تنها مبنای قانونی و مشروعیت بخش در اقدام نظامی نیست.

وی گفت هر گونه اقدامی باید توسط کشورهایی انجام شود که دارای توان بازدارندگی و ممانعت استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه باشند و به نفع بریتانیاست که تابوی بین‌المللی استفاده از این سلاح ها را حفظ کند.

اد میلیبند، رهبر حزب کارگر، حزب مخالف دولت، در جلسه امروز مجلس عوام گفت که همه نمایندگان در خصوص محکوم کردن استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه متحد هستند. او گفت که حزب کارگر گزینه مداخله نظامی در سوریه را منتفی نمی‌داند اما باید با “چشمان باز” به پیامدهای آن نگریست.

اد میلیبند گفت: “شواهد و مدارک باید پیش‌زمینه تصمیم‌گیری باشد، نه تصمیم‌گیری پیش‌زمینه مدارک و شواهد.”

وی گفت حزب کارگر نمی‌تواند در چارچوب فعلی از اقدام دولت حمایت کند.

آقای میلیبند قبلا هم گفته بود که باید به بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل وقت داد تا تحقیقاتشان را کامل کنند.

جک استرا، نماینده حزب کارگر در مجلس عوام در جلسه امروز پارلمان از آقای کامرون خواست که جزئیات بیشتری در خصوص دخالت نظامی احتمالی بریتانیا در سوریه ارائه کند.

آقای کامرون در پاسخ گفت که “عاقلانه” نیست اهداف مورد حمله در سوریه را اعلام کند، اما به گفته او این حمله “کاملا ساده و سر راست” خواهد بود.

نظر مشاور حقوقی دولت بریتانیا

پیشتر، دولت بریتانیا خلاصه نظر مشاور حقوقی دولت این کشور در مورد حمله نظامی به سوریه را منتشر کرده است.

در این متن آمده است موضع دولت بریتانیا در مورد مشروعیت هر گونه اقدام نظامی در سوریه تصریح می‌کند که اگر اقدامات لازم در این زمینه در شورای امنیت با موانعی مواجه شود، بریتانیا همچنان مجاز است طبق اصول مداخله انسان‌دوستانه دست به تدابیر استثنایی بزند که مداخله هدفمند نظامی برای از بین بردن رنج مردم سوریه از جمله این تدابیر است.

دولت بریتانیا همچنین متن مشاوره ای را که از کمیته مشترک اطلاعاتی این کشور در مورد شواهد مربوط به حمله شیمیایی در دمشق دریافت کرده، منتشر کرده است.

دولت بریتانیا گفته است نظر این کمیته آن است که هفته گذشته در دمشق حمله‌ای با سلاح شیمیایی رخ داده و احتمال زیادی هست که حکومت سوریه عامل آن بوده باشد.

 بازرسان سازمان ملل از سه روز قبل در سوریه هستند

در این متن آمده است اطلاعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد حکومت سوریه در این مورد مقصر است و هیچیک از گروه‌های مخالف توانایی انجام حمله شیمیایی در چنین مقیاسی را ندارد.

از سوی دیگر، بان ‌کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد گفته است بازرسان این سازمان که به سوریه رفته‌اند، روز جمعه به کار خود پایان خواهند داد و بامداد شنبه این کشور را ترک می‌کنند.

آقای بان در سفر به اتریش گفت بازرسان هنگام بازگشت، گزارش خود را به او می‌دهند. وی گفت روز چهارشنبه با باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا در این مورد که چگونه می‌توان به تحقیقات سازمان ملل در این مورد سرعت داد، صحبت کرده است.

امروز، پنج‌شنبه، (۲۹ اوت، ۷ شهریور) سومین روز از کار بازرسان سازمان ملل در سوریه است.

در همین حال بشار اسد، رییس جمهور سوریه گفته است هر گونه حمله نظامی به کشورش را پاسخ می دهد.

با این حال به نظر می‌‎رسد احتمال دخالت نظامی فوری غرب در سوریه، کمی فروکش کرده و رایزنی‌‌های سیاسی در آمریکا و بریتانیا برای گرفتن تصمیم نهایی ادامه دارد.

کشورهای منطقه هم درباره حمله احتمالی به سوریه واکنش‌های متفاوتی نشان داده‌اند. ترکیه گفته است استفاده از سلاح شیمیایی نباید بدون پاسخ گذاشته شود اما ایران می گوید هرگونه اقدام نظامی علیه سوریه برای منطقه فاجعه‌بار خواهد بود.

وزارت خارجه مصر نیز گفته است که کشورش در حمله به سوریه شرکت نخواهد کرد و مخالف حمله به این کشور است.

 

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله