ضیا نبوی به دلیل اعتراض به مسمومیت دانش آموزان به یک سال حبس محکوم شد

نامه ضیا نبوی از زندان اوین درباره شکنجه با تحمل ساس

ملی مذهبی _ ضیا نبوی، فعال سابق دانشجویی و فعال مدنی که برای گذراندن حکم یک سال حبس خود در زندان اوین به سر می‌برد، در نامه‌ای که در صفحه اینستاگرامش منتشر شده از شیوع ساس در بند هشت زندان اوین خبر داده است.او در این نامه شرایط شیوع ساس در این بند را طوری توصیف کرده که زندانیان حتی با خوردن قرص‌های خواب قوی هم نمی‌توانند بخوابند.به نوشته نبوی، زندانیان این بند از هر تمهیدی استفاده می‌کنند تا از گزش ساس‌ها در امان بمانند اما فایده‌ای ندارد. یک زندانی “بلوز آستین بلند با سرآستین کشی می‌پوشد، جورابش را روی شلوارش بالا می‌کشد، همه زوایای تخت و تشک را بازرسی می‌زند و پتو را طوری دور سر و اندامش می‌پیچد که هیچ راه نفوذی برای ساس‌ها باقی نماند. حتی قرص خواب قوی هم مصرف می‌کند اما همه این تدبیرها به اندازه یکی دو ساعت هم چاره کار نیستند.”

ضیا نبوی، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی در نامه‌ای از زندان اوین به شرح آزارهای روحی و جسمی ناشی از وجود حشره ساس در بند هشت این زندان پرداخته است. او در این نامه نوشته زندانیان این بند از هر تمهیدی استفاده می‌کنند تا از گزش ساس‌ها در امان بمانند اما فایده‌ای نداشته است.

نبوی در این نامه که روز شنبه ۲۲ اردیبهشت با عنوان «شکنجه تحمل ساس هم جزئی از محکومیت ماست؟» در اینستاگرام او منتشر شده، با اشاره به بی‌توجهی مسئولان زندان به شرایط پیش آمده برای زندانیان نوشته: «بسیاری از زندانیان، به‌ناچار به استفاده از داروهای خواب‌آور کرده روی آورده‌اند اما با خوردن قرص‌های خواب قوی هم نمی‌توانند بخوابند.»

او همراه با هستی امیری، دیگر فعال دانشجویی به دلیل حضور در تجمع اسفند ۱۴۰۱ دانشجویان در اعتراض به حملات شیمیایی و مسموم‌ کردن سریالی دانش‌آموزان در مدارس به یک سال حبس محکوم و از ۱۸ فرودین امسال زندانی شده‌اند.

ایران‌اینترنشنال پس از زندانی شدن او در گزارشی نوشت که ماموران اجرای احکام زندان اوین در زمان اجرای حکم نبوی به او گفته‌اند یک سال حبس تعلیقی پیشین او همراه با حبس تازه‌اش اجرا می‌شود و این فعال دانشجویی باید دو سال را در زندان سپری کند.

نبوی در بخشی از نامه‌اش درباره تبعات منفی روحی و جسمی ناشی از گسترش حشره موذی ساس در زندان اوین اطلاع رسانی کرده و بی‌توجهی مسئولان زندان نسبت به این امر را نقد کرده است.

او تاکید کرده که «ادامه این شرایط نشان‌دهنده نادیده گرفتن حقوق ابتدایی و بهداشتی زندانیان است که سلامت روحی و جسمی آنها را به چالش کشیده است.»

اینجا زیست‌بوم ساس‌هاست

این زندانی سیاسی که سال ۱۳۸۸ بازداشت و حدود هشت سال را در زندان گذراند، درباره تجریه‌های خود از ایام حبس قبلی‌اش نوشت: «من تجربه همزیستی با ساس‌ها در زندان کارون اهواز را داشتم و می‌دانستم که وقتی کسی از مصیبت مواجهه با ساس می‌گوید دقیقا از چه چیز حرف می‌زند. هنوز یادم نرفته نیمه‌شب‌هایی که با فندک روشن درون تخت دنبال آنها می‌گشتم و گاهی قسمت فلزی و داغ فندک را روی موضع گزیدگی می‌گذاشتم تا سوزش عمیق گزش ساس را با سوزش سطحی فلز داغ جایگزین کنم.»

او با بیان اینکه این خاطرات و تجربه‌های زیسته او را برای مصافی سخت آماده کرده بود، در نامه‌اش تاکید کرده که واقعیت آنچه در زندان اوین تجربه کرده از آنچه می‌پنداشت هم وزن بیشتری داشته است.

ضیا نبوی که سالها در زندان کارون اهواز بوده نوشته تجربه ساس را در آن زندان داشته و برایش چندان مسآله جدیی نبوده است اما با ورودش به بند هشت “به ناگهان همه چیز تغییر کرد” و “واقعیت پیش رو از آنچه” می‌پنداشت “هم وزن بیشتری داشت”.

ضیا نبوی نوشته در یک شب در عرض دو ساعت ۱۴ ساس و در شب دیگر ۱۱ ساس را شکار کرده است. نبوی در نوشته‌اش از آزارهای زندانی بودن نوشته، مثل خرناسه کشیدن دیگران، صف حمام و دستشویی یا نوبت خرید از فروشگاه زندان. او ادامه داده: «شاید از همین روست که کسی از رنج حقیر جنگیدن با ساس‌ها و خاصه شکست خوردن از آنها چیزی نمی‌گوید و چنین آزار ستوه آوری جایی در اخبار مربوط به زندانیان ندارد.»

او نوشته: «ساس‌ها باعث می‌شوند از لمس کردن جهان واهمه داشته باشی. این به گمانم موجزترین توصیف از حس و حال همجواری با آنها باشد.»

این فعال سیاسی و مدنی در نهایت واهمه خود را از کسانی بیان کرده که این موقعیت را ِ”طبیعی” می‌دانند و  “احساس می‌کنند یک چنین رنج ستوه‌آوری جزو طبیعی وضعیت زندانی بودن است و باید با آن ساخت و کنار آمد. تصوری که زندانبان مشتاقانه بر آن صحه می‌گذارد و عرصه عمومی نیز با بی‌توجهی بدان و مسکوت گذاشتنش به تثبیت آن یاری می‌رساند”.

ضیا نبوی در پایان نامه‌اش نوشته است: «حتی اگر کسی با این ادعای بی اساس زندانبان همراه باشد که زندانی بودن حق امثال ماست، بعید است شکنجه تحمل ساس‌ها را هم جزو محکومیت ما بداند. باشد که نوشتن و پرداختن به آن دریچه‌ای برای خلاصی از این رنج‌ها بگشاید.»

ادمین صفحه اینستاگرام ضیا نبوی این توضیح را اضافه کرده که «در زمان انتشار این متن (۲۲ اردیبهشت) ضیا به اتاق دیگری در همان بند هشت منتقل شده‌ است و مشکل ساس برای او تحت شرایط کنترل‌شده‌تری قراردارد. اما از آن جهت که بحران ساس در بند هشت به طور کل و برای همه زندانیان همچنان مسأله‌ای جدی است، تصمیم به انتشار این متن گرفته شده‌است.»

ضیا نبوی به دلیل پرونده اعتراض به مسمومیت دانش آموزان و شرکت درتجمع اعتراضی دانشگاه علامه همراه با هستی امیری به یک سال زندان محکوم شده است.

نبوی که تا پیش از زندانی شدن دانشجوی رشته جامعه‌شناسی در دانشکده‌ ادبیات دانشگاه «علامه طباطبایی» بود، در نامه‌اش نوشته در یک شب در عرض دو ساعت ۱۴ ساس و در شب دیگر ۱۱ ساس را گرفته و شمار ساس‌های زندان برای خودش هم شگفت‌آور بوده است.

او در ادامه خاطرنشان کرد: «وقتی به ساس‌های محبوس میان لیوان‌های پلاستیکی نگاه می‌کردم و جمعیت احتمالی آنها در بند به ذهنم می‌آمد، به خود می‌گفتم اینجا زیست‌بوم ساس‌هاست؛ آنها نیستند که اضافی‌اند؛ این ما هستیم که باید برویم.»

نبوی از فعالان سرشناس جنبش دانشجویی در دهه ۸۰ است که مدت‌ها به دلیل «ستاره‌دار» بودن از تحصیل محروم ماند.

او در پایان نامه‌اش نوشت: «اگر کسی با این ادعای بی‌اساس زندانبان همراه باشد که زندانی بودن حق امثال ماست، بعید است شکنجه تحمل ساس‌ها را هم جزو محکومیت ما بداند.»

در سال‌های گذشته گزارش‌های بسیاری درباره شرایط نامناسب زندان‌های ایران به لحاظ بهداشتی منتشر شده و هر بار با بی‌توجهی مسئولان سازمان زندان‌ها و دیگر نهادهای مسئول در جمهوری اسلامی مواجه شده است.

زندان اوین، زندان قرچک ورامین و زندان تهران بزرگ، شماری از زندان‌هایی هستند که زندانیان سیاسی در سال‌های اخیر درباره شرایط نامناسب‌شان هشدار داده‌اند.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله