هدف اصلی کنوانسیون پالرمو مبارزه با جرایم سازمان‌یافته بین‌المللی است

موافقت مشروط مجمع با پالرمو؛ گامی به‌سوی خروج ایران از فهرست سیاه پولشویی

ملی مذهبی _  مجمع تشخیص مصلحت نظام روز چهارشنبه، پس از ماه‌ها «بررسی و بحث»، سرانجام با الحاق مشروط ایران به کنوانسیون «پالرمو» موافقت کرد. این تصمیم روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت و در پی تأیید شورای نگهبان اتخاذ شده است.

نپیوستن ایران به «کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)» و «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (سی‌اف‌تی)» تاکنون مانع پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) بوده است.

کنوانسیون پالرمو که به طور رسمی کنوانسیون سازمان ملل متحد برای پیشگیری از جرم سازمان‌یافته فراملی نامیده می‌شود، توافق‌نامه‌ای بین‌المللی است که در سال 2000 در پالرمو، ایتالیا، به تصویب رسید. این کنوانسیون هدف اصلی‌اش پیشگیری از جرم‌های سازمان‌یافته فراملی و مبارزه با قاچاق انسان، قاچاق مهاجران، و جرم‌های مشابه است.

در این وضعیت، ایران به‌دلیل نپیوستن به اف‌ای‌تی‌اف از سال ۲۰۲۰ دوباره به فهرست سیاه این نهاد بازگشته و محدودیت‌های بانکی و مالی گسترده‌ای را متحمل شده است.

اکنون با تصویب یکی از این لوایح، باید دید که آیا تصمیم مجمع دربارهٔ لایحه دوم یعنی سی‌اف‌تی نیز نهایی خواهد شد یا خیر.

پیش از این مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، اذعان کرده بود که «برای برداشتن تحریم‌ها چاره‌ای جز حل مسئله اف‌ای‌تی‌اف نداریم».

با این حال عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع دولت او روز جمعه گفت: «چه عضو شویم چه نشویم، اف‌ای‌تی‌اف بهانه‌ای برای اعمال فشار بر ایران است.»

مخالفان این دو لایحه بارها گفته‌اند که تصویب آنها به معنای قطع کمک‌های مالی ایران به گروه‌های شبه‌نظامی مانند حزب‌الله لبنان خواهد بود.

گروه ویژه اقدام مالی، یا به اختصار اف‌ای‌تی‌اف، یک سازمان بین دولتی است که توصیه‌نامه‌هایی را در قالب استاندارد‌های بین‌المللی برای مبارزه با «پولشویی و تامین مالی تروریسم» ارائه می‌دهد.

بسیاری از دولت‌ها، موسسات مالی و بانکی این توصیه‌ها را به شکل داوطلبانه اجرا می‌کنند و در حال حاضر ایران، کره شمالی و میانمار در فهرست سیاه این سازمان قرار دارند.

مجمع تشخیص به‌صورت مشروط با کنوانسیون پالرمو موافقت کرد. اما این کنوانسیون چه موادی دارد؟

کنوانسیون پالرمو

هدف اصلی کنوانسیون پالرمو مبارزه با جرایم سازمان‌یافته بین‌المللی از طریق همکاری کشورها، هماهنگی قوانین داخلی و تبادل اطلاعات است.

جلوگیری از قاچاق انسان به‌ویژه زنان و کودکان، کنترل تولید، خرید و فروش غیرقانونی سلاح گرم، و مقابله با قاچاق مهاجرین از طریق زمین، دریا و هوا از مهمترین موارد پالرمو است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله