پرونده هسته ای و مذاکرات هنوز باز است

“مذاکرات قطر با ایران و آمریکا” در مورد برنامه اتمی و پهپاد

ملی مذهبی _ خبرگزاری رویترز شامگاه چهارشنبه (۲۰ سپتامبر) گزارش داد قطر در هفته جاری به طور جداگانه مذاکراتی را با ایران و آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای ایران و نگرانی آمریکا در مورد انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه داشته است.

دو منبع مطلع به رویترز گفته‌اند ماهیت این دیدارها از نوع مذاکرات دیپلماتیک  و میانجی‌گرانه که دیپلمات‌های قطری در سال جاری میلادی با ایران و آمریکا داشتند و در نهایت به مبادله زندانیان میان دو طرف منجر شد، نبوده است. به گفته این منابع آگاه قطر، کشوری ثروتمند در حاشیه خلیج فارس با جا‌ه‌طلبی‌های دیپلماتیک، در گفت‌وگوهای دو جانبه خود با تهران و واشنگتن، طرفین را برای انجام مذاکرات بیشتر و و دستیابی به “تفاهم” تحت فشار گذاشته است.

یکی از این منابع که به دلیل حساسیت موضوع تمایلی به افشای هویتش نداشته به رویترز گفته است این نشست‌ها در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه (۱۸ و ۱۹ سپتامبر) در شهر نیویورک و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفته‌اند.

منبع دوم که رویترز او را یک دیپلمات در خاورمیانه معرفی کرده، بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفته نشست‌های دو جانبه دیگری هم در طول این هفته برگزار خواهند شد. این دیپلمات نشست‌های برگزارشده در نیویورک را نشست‌هایی مقدماتی توصیف کرده و گفت ایده اصلی این بود که زمینه برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم در آینده برای دستیبانی به “تفاهم” بر سر پرونده هسته‌ای فراهم شود.

به نوشته رویترز دیپلمات‌های ایرانی، قطری و مقام‌های آمریکایی به درخواست این خبرگزاری برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده‌اند.

پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا از برجام، مذاکرات غیرمستقیم میان دولت بایدن و جمهوری اسلامی بر سر احیای برجام آغاز شد، اما این گفت‌وگوها تابستان سال گذشته متوقف شدند. کشورهای غربی همچنین تهران را به حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین و ارسال پهپاد به این کشور متهم می‌کنند؛ اتهامی که مقامات جمهوری اسلامی آن را رد می‌کنند.

مقامات آمریکایی پیش‌تر به پرسش‌ها درباره احتمال مذاکره غیرمستقیم واشنگتن و تهران در هفته جاری و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با احتیاط پاسخ داده و این احتمال را رد نکرده بودند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «زمانی که نگرانی اصلی، یعنی برنامه اتمی ایران مطرح می‌شود، ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به نتیجه‌ای پایدار و مؤثر است.» او اضافه کرد ایالات متحده در حال حاضر هیچ مذاکره‌ای با جمهوری اسلامی در مورد برنامه هسته‌ای ندارد.

در همین حال رویترز نوشته یک دیپلمات اروپایی در گفت‌وگو با این خبرگزاری در رابطه با نشست‌های دو جانبه قطر با ایران و آمریکا در مورد پرونده هسته‌ای و ارسال پهپاد اظهار بی‌اطلاعی کرده و گفت: «هیچ‌چیز غیرممکن نیست، اما من به خصوص در مورد مسئله هسته‌ای که میانجی‌گری بر سر آن عموما توسط عمان انجام می‌شود، تردید دارم.»

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله