میزان مشارکت در نخستین مرحله انتخابات ۳۹.۹ درصد اعلام شد

عدم مشارکت 61 درصدی شهروندان در انتخابات؛ اذعان ظریف به “دلسردی” مردم

ملی مذهبی _ با پایان شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری و کشیده شدن این انتخابات به دور دوم، ستاد انتخابات وزارت کشور میزان مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری را ۳۹.۹ درصد اعلام کرد. این میزان، پایین‌ترین میزان مشارکت اعلام شده در انتخابات مشابه در تاریخ جمهوری اسلامی محسوب می‌شود.

در همین حال مسعود پزشکیان که در کنار سعید جلیلی به دور دوم انتخابات راه یافته است، در نخستین واکنش رسمی خود پس از راه پیدا کردن به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، بدون نام بردن از سعید جلیلی، او و نزدیکانش را افرادی “غیرقابل اعتماد، بی‌تجربه و خطرناک” توصیف کرد و با انتشار تصویر نقاشی مشهور از دهقان فداکار در حساب کاربری اکس (توییتر سابق) خواستار مشارکت مردم در دور دوم انتخابات شد.

پزشکیان در بیانیه خود با استفاده از شگرد رایج انتخاباتی در میان اصلاح‌طلبان مبنی بر انتخاب بین بد و بدتر، مدعی شد که “اگر کاری نکنیم، شرایط ممکن است از این هم بدتر شود.”

او رای‌دهندگان به خود را کسانی توصیف کرد که به “ایده‌های خطرناک و تخیلی” نه گفته‌اند و افزود که “کار شهروندان هنوز تمام نشده است.”

پزشکیان در ادامه بیانیه خود آورده است: «باید بلا را دور و خودمان را بیمه کنیم. به خودمان بیاییم و قبول کنیم آنچه ممکن است پیش بیاید اصلا شوخی‌بردار نیست؛ افراد غیرقابل اعتماد، بی‌تجربه و خطرناک ممکن است ایران را به بزرگترین آزمایشگاه افکار عجیب و غریب تبدیل کنند.»

در همین حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی در دوره حسن روحانی و مشاور مسعود پزشکیان، در جمع فعالان ستادی پزشکیان ضمن اذعان به “دلسرد” شدن مردم و گسترش این باور که شرکت در انتخابات تاثیری در آینده ندارد مدعی شد این که “چه کسی سیاست خارجی کشور را مدیریت کند” فرق ایجاد می‌کند.

ظریف همچنین با متهم کردن تیم سعید جلیلی، او را مسئول ضررهای تحریمی و مخالفت با اف‌ای‌تی‌اف” خواند و مدعی شد که تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی تنها در شرایطی برداشته خواهد شد که دولت بعدی “متکی به رای بالای مردم باشد.”

این سخنان در حالی ایراد می‌شود که تحریم‌ها و قرار گرفتن ایران در “فهرست سیاه” گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) و سایر مشکلات بزرگ در سیاست خارجی چه در دوره اصول‌گرایان و چه اصلاح‌طلبان یکسان بوده و نتیجه انتخابات در نهایت تاثیری در بهبود مسائل اقتصادی و سیاسی نداشته است.

سعید جلیلی عمدتا به عنوان یکی از مخالفان اصلی برجام شناخته می‌شود و در جریان مناظره‌های انتخابات اخیر، مصطفی پورمحمدی نامزد دیگر اصول‌گرایان نیز با اشاره به مخالفت جلیلی با پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) گفته بود که جلیلی “نمی‌خواست این کار در دولت حسن روحانی انجام شود.”

اشاره ظریف و همچنین نامزدهای انتخابات به موضوع اف‌ای‌تی‌اف در شرایطی صورت می‌گیرد که گروه ویژه اقدام مالی روز جمعه هشتم تیر (۲۸ ژوئن) گزارش داد که ایران همچنان در لیست سیاه این گروه در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم باقی خواهد ماند.

انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران در روز جمعه ۸ تیرماه در حالی برگزار شد که ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی در پی سانحه سقوط هلی‌کوپتر در روز یک‌شنبه ۳۰ اردبیهشت جان خود را از دست داد و نتوانست دوره ریاست جمهوری خود را به اتمام برساند.

در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف و مصطفی پورمحمدی چهار نامزد ریاست جمهوری بودند، کە با هم بە رقابت پرداختند.

اینک مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در دور دوم انتخابات کە قرار است، جمعە هفتە آینده برگزار شود بە رقابت خواهند پرداخت. این در شرایطی است که به گمان بسیاری از ناظران، عدم مشارکت ۶۰ درصد از مردم در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری، بحران مشروعیت تازه‌ای را برای حکومت به دنبال خواهد داشت.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله