ظریف:

به نفع ایران و عربستان نیست که همدیگر را از دست بدهند

محمدجواد ظریف در دیدار با سردبیران روزنامه‌های عربی به بيان مواضع تهران در قبال مسائل منطقه، ازجمله روابط با عربستان سعودي پرداخت.

به گزارش ایسنا، ظریف درباره روابط میان «تهران و ریاض» گفت: «به نفع ایران نیست که عربستان را از دست بدهد، منفعت عربستان نیز با ازدست‌دادن ما محقق نمی‌شود». وزیر خارجه ایران با اعلام نارضایتی از موضع عربستان در قبال توافق هسته‌ای ایران و غرب گفت: «این موضع‌گیری مطابق با موضع رژیم صهیونیستی است اما ما به بهبود روابط و دوستی با عربستان چشم دوخته‌ایم».

صحبت‌های ظریف سه هفته بعد از فاجعه منا بیان می‌شود که در آن ٤٦٥ ایرانی کشته شدند؛ حادثه‌ای که باعث شد روابط سیاسی ایران و عربستان سردتر از گذشته شود. بعد از این حادثه، وزیر خارجه ایران در حاشیه اجلاس سازمان‌ملل در نیویورک درخواست ملاقات با وزیر خارجه عربستان را داشت که با سردی و عدم موافقت این مقام سعودی مواجه شد.

اما عراقچی، معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه، در دیدار با وزیر خارجه عربستان و در پاسخ به ادعاهای او مبنی بر سیاسی‌شدن واقعه منا، گفته بود: «ایران به‌دنبال سیاسی‌کردن این حادثه نبوده و نیست، بلکه مسئولیت‌پذیری و شفافیت کامل درباره این حادثه را خواستار است.

ما می‌خواهیم عربستان با قبول مسئولیت خود و عمل به تبعات این مسئولیت، اقدامات لازم را برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در آینده اتخاذ کند».

وزیر خارجه عربستان نیز در پاسخ گفته بود در پی شفافیت و تحقیق موضوع هستیم و کسانی که قصور کرده‌اند، قطعا به مجازات خواهند رسید».ظریف در ادامه این گفت‌وگو با تأکید بر اینکه «آینده اعراب و ایران یکی است»، گفت: «ما و اعراب در یک کشتی هستیم، اگر این کشتی آسیبی ببیند همگی غرق خواهیم شد».

او با طرح این سؤال که «ایران توانست به توافق با کشورهای ابرقدرت برسد پس چرا نتواند با برادران عرب خود به توافق برسد؟»، افزود: «اگر اعراب این مسئله را درک کنند و اطمینان داشته باشند ایران در کنار آنها خواهد بود، به آنها کمک خواهد کرد تا به ساحل امنیت برسند».

وزیر خارجه ایران بعد از توافق ایران با ١+٥ در وین در سفری که در ماه مرداد به کویت و قطر داشت پیشنهادی درباره گفت‌وگوی ایران و کشورهای عربی خلیج‌فارس برای حل مسائل مورد اختلاف میان طرفین در سطح وزیران خارجه داده بود.

ظریف در بخش دیگری از سخنان خود دست‌داشتن تهران در بازداشت ٢٥ کویتی به اتهام جاسوسی برای ایران و حزب‌الله و دراختیارداشتن مقادیر زیادی سلاح را تکذیب کرد.

امیرعبداللهیان: عربستان از مذاکره طفره می‌رود

حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه ایران، نیز در مصاحبه‌ای با روزنامه لبنانی «السفیر» گفت: «ما از اندیشه مذاکرات دوجانبه عربستان استقبال می‌کنیم اما درحال‌حاضر طرف سعودی از هرگونه مذاکرات امتناع می‌کند و این درواقع علامت‌سؤال بزرگی را ایجاد می‌کند که چرا دیپلماسی عربستان از هرگونه مذاکره طفره می‌رود.

شاید نظام جدید عربستان بخشی از پاسخ به این سؤال باشد. آنها توسل به خشونت را به جای گفت‌وگو ترجیح داده‌اند اما به هیچ نتیجه‌ای دست نیافته‌اند». به گزارش ایسنا، امیرعبداللهیان در پاسخ به این سؤال که چه چیزی می‌تواند این رویکرد عربستان را تغییر دهد، گفت: «اتخاذ چنین تصمیمی می‌طلبد رهبران عربستانی از خود اراده نشان دهند.

ما نسبت به آینده خوشبین هستیم. آنها چه بخواهند و چه نخواهند همسایگان ما هستند و ما هیچ جایگزینی برای مذاکره نداریم. مذاکره میان تهران و ریاض می‌تواند برای دستیابی به راه‌حل‌ها درباره مشکلات در منطقه نقش داشته باشد. ما شرایطی که خود عربستانی‌ها در آن وجود دارند را درک می‌کنیم».

او درباره سخن «دی‌میستورا» در مورد اینکه اگر بتوانیم گروه بین‌المللی را با حضور ایران و عربستان تشکیل دهیم در آن هنگام بحران سوریه می‌تواند در یک ماه حل شود، گفت:«ما هیچ مشکلی با صحبت‌کردن با شرکای عربستانی نداریم و در موارد متعددی گفته‌ایم آماده گفت‌وگو با عربستان ‌هستیم.

اما این مبالغه است که اگر ایران و عربستان بر سر میز مذاکره جمع شوند، می‌توان به راه‌حل دست یافت و همه‌چیز را ظرف یک ماه پایان داد». امیرعبداللهیان پیش از این نیز در گفت‌وگو با «شرق» اعلام کرده بود عربستان چاره‌ای جز اینکه به مسیر گفت‌وگوی سیاسی برگردد، ندارد.

او گفته بود: «ما یک‌بار به‌طور کامل از زبان «عادل جبیر»، وزیر خارجه عربستان ‌سعودی، سوءتفاهماتی که در ذهن آنها وجود دارد و برخی از مسائلی که از نظر ما مسائل واهی و ساختگی است، صریح و شفاف ارائه کردیم.

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه ایران به وزیر خارجه عربستان 

همچنین روز سه‌شنبه سخنگوی وزارت خارجه ایران به اتهامات وزیر خارجه عربستان مبنی بر دخالت ایران در یمن واکنش نشان داد. افخم گفت: «کشوری که قریب به هفت ماه است مردم و زیرساخت‌های کشور مسلمان یمن را آماج حملات قرار داده، در جایگاهی نیست که از دخالت کشور دیگر صحبت کند».

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله