عقب نشینی دولت کانادا از اظهار نظر انتخاباتی خود

شجاعت مردم ایران را تحسین می کنیم

وزارت خارجه کانادا در جوابیه ای که روز پنچ شنبه به ایمیل تعدادی از ایرانیان معترض در کانادا فرستاد “شجاعت مردم ایران که رای داده‌اند” را تحسین کرده و گفته است منتظر عملکرد حسن روحانی می‌ماند.

به گزارش بی بی سی وزارت خارجه تا این لحظه حاضر نشده است متن این جوابیه را بر روی وب سایتش منتشر کند و فقط به پاسخ مستقیم به بعضی ایمیل ها بسنده کرده است.

روز یک‌شنبه گذشته پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران، جان برد، وزیر خارجه کانادا، در اطلاعیه‌ای ضمن محکوم‌کردن محدودیت‌های موجود در ایران برای برگزاری یک انتخابات آزاد، گفته بود که این رای‌گیری و نتیجه آن “عملا بی‌معنی” است.

او همچنین در این بیانیه هر هشت نامزد انتخابات ایران، از جمله آقای روحانی را “عروسک‌های دست رهبر” خوانده بود.

این موضع‌گیری، متفاوت از موضع‌گیری بسیاری کشورهای غربی دیگر از جمله آمریکا بود.

پیش از آن کاخ سفید در بیانیه‌ای ضمن تبریک به مردم ایران گفته بود: “ما به رای مردم ایران احترام می‌گذاریم و به آنها برای حضور در این فرآیند سیاسی تبریک می‌گوییم. شجاعت آنها باعث شد تا صدایشان شنیده شود.”

وزارت خارجه کانادا در جوابیه خصوصی خود در عبارت تازه‌ای نوشته است: “ما شجاعت ایرانیانی را که با وجود تلاش‌های حکومت برای ساکت‌کردن هر گفت و گوی آزاد و معنادار و همین طور تلاش برای تحریف خواست جمعی و روند دموکراتیک منجر به انتخابات رای دادند، تحسین کردیم.”

در این اظهارنظر، وزارت خارجه کانادا گفته است: “عملکرد روحانی که با برنامه هسته‌ای ایران و بهبود وضعیت حقوق بشر آغاز می‌شود، ملاک خواهد بود.”

اینکه وزیر خارجه کانادا در بیانه خود نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران را “عملا بی‌معنی” خوانده بود، واکنش‌های منفی در میان چهره‌های سیاسی و رسانه‌های این کشور برانگیخت.

این عبارت همچنین مایه اعتراض گروهی از ایرانیان مقیم کانادا شد.

از جمله آیدا احدیانی، نویسنده وبلاگ پیاده‌رو، از خوانندگان خود خواست با فرستادن نامه به وزیر خارجه کانادا، از او بخواهند حرفش را در این باره پس بگیرد.

این ایرانی مقیم کانادا در این باره فراخوان خود به بی‌بی‌سی گفت: “وقتی مطمئن شدم وزیر خارجه کانادا چنین عبارتی را استفاده کرده، خیلی به من بر خورد. چون خودم را هم یک ایرانی و هم یک کانادایی و البته بیشتر یک ایرانی می‌دانم، فکر کردم باید اعتراض کنم.”

خانم احدیانی درباره این که چرا این عبارت به نظرش توهین‌آمیز آمده، می‌گوید: “همه ما با شور و شوق منتظر نتیجه این انتخابات بودیم. منظورم این نیست که همه چیز به نفع ما بود. ولی فکر می‌کردیم این تنها راه درست‌شدن اوضاع باشد و راه دیگری نمی‌دیدیم.”

ایرانیان مقیم کانادا که از نظر تعداد، سومین جامعه ایرانی بیرون از کشور به شمار می‌روند، نتوانستند در این انتخابات ریاست جمهوری رای دهند.

کانادا و ایران در این باره که صندوق رای برای این گروه از ایرانیان در نظر گرفته نشد، یکدیگر را مقصر شمردند.

پال دویر به‌شدت با بیانیه وزیر خارجه کانادا درباره انتخابات ایران مخالفت کرد

پال دویر، نماینده مجلس کانادا در حزب اصلی مخالف دولت این کشور که مسولیت اظهار نظر در مورد سیاست خارجی این حزب را برعهده دارد، در واکنش به بیانیه جان برد، آن را “سیلی به صورت ایرانیانی که رای دادند” خواند.

آقای دویر به بی‌بی‌سی فارسی گفت: “محتوای بیانیه وزیر خارجه کانادا با وقایع چند روز گذشته در ایران هیچ تناسبی ندارد. این انتخابات نشان‌دهنده پافشاری مردم ایران بر خواسته‌هایشان بود. این مردم با وجود تمامی فشارها و گزینه‌های محدودی که برای انتخاب داشتند، تصمیم گرفتند از فردی که معتقد بودند صدای آنها را نمایندگی خواهد کرد حمایت کنند.”

این نماینده مجلس کانادا گفت این حرف وزیر خارجه کانادا که نتیجه انتخابات ایران “بی‌معنی” است، “یک سیلی به صورت مردم ایران است.”

در این باره “گلوب اند میل”، از روزنامه‌های اصلی کانادا، روز پنج‌شنبه در مقاله‌ای نوشت: “در حالی که متحدان غربی کانادا مشارکت گسترده مردم ایران در انتخابات را تبریک گفته‌اند، دولت ما تنها کشور غربی بود که تندروی را برگزید.”

کانادا در دهه گذشته روابط سردی با ایران داشته و به جز برنامه هسته‌ای، مرگ زهرا کاظمی خبرنگار ایرانی-کانادایی در زندان ایران هم موجب تیرگی بیشتر روابط دو کشور شد.

این تیرگی در شهریور سال ۱۳۹۱ (سپتامبر ۲۰۱۲) بیشتر شد که کانادا، ایران را “بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت جهان” خواند و روابط خود را با این کشور به حال تعلیق در آورد و سفارتش را در تهران تعطیل کرد.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله