سرماي زیر 20 درجه در انتظار زلزله‌زدگان

سوز سرما كشنده‌تر از زلزله

عليرغم گذشت 50 روز از وقوع زلزله آذربايجان‌ شرقي، وضعيت مسكن همچنان دغدغه اصلي زلزله‌زدگان منطقه ارسباران بوده و وعده مسولان مبني بر تحويل مسكن تا قبل فصل سرما زير خروارها آوار دفن شده است و حالا زلزله‌زدگان بايد خود را آماده تحمل سوز سرماي منفي 20 درجه زمستان‌هاي منطقه ارسباران يا مهاجرت اجباري از زادگاه خود كنند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، سرما همچنان ميدان‌دار وضعيت فعلي منطقه ارسباران بوده و لبخند‌ تلخش بدرقه راه مسئولان ذيربط است.

50 روز پيش زلزله‌اي به بزرگاي 6.4 در مقياس ريشتر راس ساعت 16:53 شهرستان اهر و به فاصله زماني 10 دقيقه بعد زلزله ديگري به بزرگاي 6.2 در مقياس ريشتر اين شهرستان و شهرهاي هريس، ورزقان و روستاهاي تابعه را لرزاند كه بر اساس آمار رسمي اعلام شده از سوي مسئولان 232 كشته و يك هزار و 382 زخمي حاصل اين حادثه بود.

بماند كه رقم قطعي از سوي مسئولان مختلف متفاوت بود به طوري كه وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در صحن علني مجلس ضمن ارائه گزارش تعداد كشته‌ها را 306 نفر اعلام كرد.

مهم‌ترين مشكل و دغدغه‌ نه تنها مردم زلزله‌زده بلكه كل كشور عدم وجود سرپناهي مطمئن و امن در آستانه فصل سرما است كه كماكان وعده و وعيدها در خصوص به سرانجام رساندن اين امر، مسئله داغ و روز مردم منطقه ارسباران به شمار مي‌رود.

روستاي گوئيج يكي از روستا‌هاي تابعه شهرستان هريس است كه روند ساخت و ساز مسكن در آنجا صرفا در حد انجام عمليات فونداسيون بوده و با فرض اينكه از امروز به بعد با توان صد‌درصد نيز كار كنند قطعا تا آغاز فصل سرما مسكن زلزله‌زدگان آماده نخواهد شد چرا كه آوار برداري به صورت صددرصد انجام نشده و ساير مراحل ساخت مسكن از قبيل پي‌كني ، پي‌ريزي و …. كماكان دست نخوره باقي مانده است.

روستاهاي شاملو، سرند، افشرد و پيرداغي نيز از جمله روستاهايي است كه ظاهرا ماشين آلات و مصالح ساختماني در آن‌ها ديده مي‌شود ولي روند ساخت مسكن در مراحل ابتدايي بوده و تا اتمام كار فاصله خيلي زيادي وجود دارد.

ناگفته نماند در كنار دستگاه‌هاي اجرايي ساخت و ساز مسكن، اردو‌هاي دانشجويي و اكيپ‌هاي داوطلب هلال احمر نيز ديده مي‌شود كه پابه‌پاي دست‌اندركاران ذيربط به ساخت‌ و ساز مسكن زلزله‌زدگان كمك مي‌كنند.

گروه داوطلب هلال احمر استان كرمانشاه از جمله اين گروه‌ها بود كه در روستاي گوئيج به فعاليت مشغول بودند.

روستاهاي مرزنق، باجاباج، چوپانلار، چاي كندي، زرنگ آباد، زغن آباد، شيخملو از ديگر روستاهايي بود كه در مسير بازديد ما صرفا اسم و رسمي از ساخت مسكن يدك مي‌كشيدند و تا تحويل مسكن به زلزله‌زدگان فصل سرما عملا بار و بند خود را از منطقه جمع خواهد كرد.

عدم مديريت صحيح از جمله مشكلاتي بود كه مردم آن را به عنوان دليل اصلي تاخير در ساخت و تحويل مسكن به زلزله‌زدگان عنوان مي‌كرد.

جمله “روند ساخت مسكن رضايت بخش نيست” بيشترين جمله‌اي بود كه از زبان مردم زلزله‌زده روستا‌هاي مختلف منطقه ارسباران مي‌شد شنيد كه نگراني فصل سرما آن‌ها را به تكرار اين جمله وا داشته بود.

منطقه ارسباران به عنوان منطقه كوهستاني شمال‌غرب كشورمان يكي از سردسيرترين مناطق آذربايجان‌ شرقي به شمار مي‌رود كه از هم‌اكنون سوز سرماي شكننده آن مردم را به نگراني وا داشته است و قطعا تا روزهاي آينده وضع موجود از اين وخيم‌تر خواهد شد.

روستاهاي دامن‌آباد‌، خرمالو، پيريوسفيان و خرم‌آباد از توابع شهرستان اهر از ديگر روستا‌هاي زلزله‌زده هستند كه عدم مديريت صحيح و رسيدگي به موقع روند ساخت و ساز مسكن را به صورت خيلي كند پيش برده است.

بر اساس مشاهدات عيني ما حضور ماشين‌آلات سبك و سنگين مستقر در شهرستان‌هاي اهر، هريس و ورزقان جهت جابة‌جايي مصالح ساختماني و آماده‌سازي ساخت مسكن مسكوني براي زلزله‌زدگان به اندازه كافي موجود نبوده و به صورت جزئي در حال تردد است.

اما آمار منتشر شده در خصوص حضور ماشين آلات مستقر در اين شهرستان‌ها 914دستگاه از جمله لودر، كاميون، بيل مكانيكي عنوان شده است. كه همين تعداد نيز بسيار محدود مي‌باشد.

رئيس بنياد مسكن انقلاب اسلامي كه مسئوليت تمام مراحل آماده سازي و ساخت مسكن مسكوني براي زلزله‌زدگان، پناهگاهي براي احشام و آواربرداري را مجموعه متبوعش عهده دار شده است درحالي سخن از اتمام آوار برداري به صورت كامل مي‌زند كه در بسياري از نقاط دور و نزديك روستاهاي زلزله‌زده آوارزلزله كماكان به چشم مي خورد كه از جمله اين روستاها خرم‌آباد، پيريوسفيان، باجاباج و… است.

همچنين در پاسخ به سوال ما كه آيا تا پيش از شروع فصل سرما مسكن زلزله‌زدگان تحويل داده خواهد شد، گفت: در صورتي كه شرايط جوي اجازه بدهد، بله و در غير اين صورت امكان‌پذير نخواهد بود.

و اين در حالي است كه سرما از هم‌اكنون به صورت جدي ساكنين مناطق زلزله‌زده ارسباران را تهديد كرده و در صورت عدم رسيدگي به موقع مسئولين مشكلات اين منطقه حادتر خواهد شد.

براين اساس از مراحل اوليه وقوع حادثه زلزله در استان آذربايجان‌شرقي بسياري از مسئولين كشور ضمن حضور در اين منطقه و ابراز همدردي با آسيب ديدگان هركدام دستورات لازم در حوزه وظايف دستگاه‌هاي مربوطه را صادر نمودند كه در صورت اجراي اين دستورات قطعا مشكلات منطقه به صورت كامل مرتفع مي‌گردد ولي اين امر به هر دلايلي محقق نشده است.

در صورتي كه طبق وعده هر يك از مسئولين در حوزه‌هاي مختلف كمك‌هاي مردمي به زلزله‌زدگان طبق برنامه‌ريزي صورت مي‌گرفت قطعا در حال حاضر سرما بازي‌گردان صحنه زلزله نبود.

در حالي مردم زلزله‌زده شهرستان اهر، هريس و ورزقان و روستاهاي تابعه با سرماي منطقه كوهستاني آذربايجان‌شرقي دست و پنجه نرم مي‌كنند كه نگراني عدم توجه كافي مسئولان در ساخت و تحويل مسكن در آستانه فصل زمستان آنها را بيش از پيش نگران كرده است به طوري كه معتقدند اگر زلزله ما را نكشت قطعا سرما ما را خواهد كشت.

مسئولان حوزه مربوطه كه تجربه مديريت چند زلزله از جمله زلزله بم را در كارنامه خود را دارند بايد با هماهنگي و بدور از هرگونه تك قطبي عمل كردن مهمترين دغدغه خود را رسيدگي به وضعيت زلزله‌زدگان از جمله سرپناهي امن و دائم براي ساكنين مناطق بدانند.

يكي از مهمترين دغدغه‌ها و مشكلاتي كه روز به روز باعث نگراني مردم در اين مناطق مي‌شود مسئله سرويس‌هاي بهداشتي از جمله حمام براي بانوان است.

اگر در طول 50 روز گذشته در شرايط مختلف قادر بودند به هر طريقي استحمام كرده و به وضعيت بهداشتي خود برسند قطعا در چند روز آينده اين كار ميسر نخواهد شد چرا كه سرماي سخت منطقه كوهستاني آذربايجان اجازه چنين كاري را نداده و در چادر نيز عملا امكانپذير نخواهد بود.

در پايان پيشنهاد مي‌شود مسئولان قبل از هر كاري اقدام به تهيه حمام‌هاي سيار كرده و آنها را در اختيار روستاهاي زلزله‌زده قرار دهند تا مردم اين مناطق فارغ از مسئله بهداشتي به وضعيت عمومي خود رسيدگي كنند.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله