بحران سیاسی در عراق؛

دست‌کم ۸ هوادار مقتدی صدر در بغداد کشته شدند

در پی استعفای آیت‌الله حائری از مقام مرجعیت تقلید مقتدی صدر، روحانی تندروی شیعه عراق روز دوشنبه اعلام کرد برای همیشه از سیاست کنار می‌رود. 

بلافاصله پس از انتشار این پیام، هزاران هوادار مقتدی صدر کاخ ریاست جمهوری در مرکز بغداد را اشغال کردند. در پی بالا گرفتن تنش‌ها، ارتش در پایتخت مقررات منع آمد و شد اعلام کرد. 

آیت‌الله حائری، روز دوشنبه با انتشار پیامی اعلام کرد به دلیل ناتوانی جسمی و بیماری از مرجعیت تقلید شیعیان انصراف می‌دهد. 

این مرجع تقلید بزرگ شیعیان عراق مقلدان و شیعیان را به تبعیت و اطاعت از علی خامنه‌ای دعوت کرده و رهبر ایران را «شایسته‌ترین فرد برای رهبری امت اسلام» توصیف کرد.

در بیانیه آیت‌الله حائری با انتقاد تلویحی از مقتدی صدر آمده است «هر کسی بخواهد با بهره‌بردن از نام دو شهید صدر میان مردم عراق اختلاف بیندازد و در حالی که فاقد درجه اجتهاد و دیگر شرایط لازم است، بخواهد رهبری شرعی را بر عهده بگیرد، از صدری‌ها نیست.»

تنها دقایقی پس از صدور این بیانیه، آقای صدر در پیامی توییتری نوشت: «تصمیم گرفتم دیگر در امور سیاسی دخالت نکنم. بنابر این کناره‌گیری خود از تمام امور سیاسی و تعطیلی تمام دفاتر [وابسته به خودم] به استثنای حرم شریف (مطهر) [پدرم محمد باقر صدر]، موزه مقدس و هیات موروثه خانواده صدر را اعلام می‌کنم.» 

رهبر ائتلاف سائرون پیش از این و در سال ۲۰۱۴ هم از سیاست کناره‌گیری کرده و مجددا با تمام قوی به میدان بازی قدرت در عراق باز گشته بود. 

عراق از بیش از یک ماه پیش و در پی استعفای تمام نمایندگان وابسته به جریان صدر از پارلمان و تحصن نامحدود هواداران، وارد یک دوران بی‌سابقه بحران سیاسی شده است. فراخوان گروه‌ها و احزاب دیگر برای مشارکت نیروهای متفاوت عضو ائتلاف سائرون برای مشارکت در روند گفت‌وگو‌های [آشتی] ملی، از سوی جریان اکثریت بی‌پاسخ ماند. نیروهای وابسته به مقتدی صدر تا امروز از درخواست انحلال پارلمان و برگزاری دوباره انتخابات زودهنگام کوتاه نیامده اند. 

مقتدی صدر که در زمان آغاز اشغال عراق از سوی ایالات متحده آمریکا یکی از مهم‌ترین مهره‌های ایران در این کشور به شمار می‌رفت، در سال‌های اخیر و در پی چند شاخه شدن جریان‌های شیعیان، به یکی از مخالفان جمهوری اسلامی تبدیل شده است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله