ملی مذهبی _ شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران از خودکشی یک دانشآموز نوجوان دختر بر اثر فشارهای ناشی از برخوردهای تحقیرآمیز و سختگیرانه مدرسهاش خبر داد.
به گزارش کانال تلگرامی این شورا، آیناز کریمی، دانشآموز کلاس دوازدهم، در روستای دریس از توابع شهرستان کازرون، پس از اخراج از مدرسه خودکشی کرد. آیناز به دلیل رنگ کردن مو و استفاده از لاک ناخن از سوی مدیریت مدرسه مورد تهدید و سرزنش قرار گرفته بود. طبق گزارشها، مدیر مدرسه با احضار خانواده آیناز، او را از مدرسه اخراج کرده که همین موضوع سبب افزایش فشارهای روانی بر وی شده و به خودکشی این نوجوان انجامید.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران ضمن انتقاد شدید از بیتوجهی مسئولان آموزشوپرورش شهرستان کازرون و عدم پیگیری این رخدادها، بر پایان دادن به سیاستهای سرکوبگرانه و ایدئولوژیک در مدارس تاکید کرد. این شورا از مسئولان خواست تا با حذف رفتارهای تحقیرآمیز، به جای اعمال فشارهای نامناسب بر دانشآموزان، به حقوق فردی و انسانی آنان احترام بگذارند و از سرکوبهای ایدئولوژیک در مدارس پرهیز کنند.
این شرایط در حالی است که چند روز پیش نیز خبر خودکشی آرزو خاوری، دانشآموز کلاس نهم در شهر ری منتشر شد. آرزو به دلیل پوشیدن شلوار جین و در پی رفتار آزاردهنده مدیریت مدرسه تحت فشار روانی شدید قرار گرفت و در نهایت به زندگی خود پایان داد.
این شورا تصریح کرده است که ادامه چنین برخوردهایی، انگیزه و آینده دانشآموزان را به خطر انداخته و در مواردی به نتایج تراژیکی مانند از دست رفتن جان این جوانان منجر شده است.
به تازگی خبر جانباختن دو دانشآموز دختر، آرزو خاوری و آیناز کریمی، در پی فشارهای مدیریتی منتشر شده که جامعه را در شوک و اندوه فرو برده است.
آرزو خاوری، دانشآموز کلاس نهم، به جرم پوشیدن شلوار جین با برخورد نامناسب مدیریت مدرسه روبهرو شد؛ فشارهایی که در نهایت او را به سوی خودکشی سوق داد. پدر آرزو با روایت این رویداد، خواهان عدالت و پایان این برخوردهای مخرب در مدارس شد.
حساب «دادبان» در شبکه اجتماعی ایکس که خود را «مرکز مشاوره و آموزش حقوقی ویژه کنشگران» معرفی میکند، روز سهشنبه ۱۵ آبان، نوشت که آرزو خاوری بهطور مکرر از سوی مسئولان مدرسه به اخراج تهدید شده بود که همین تهدیدها علت خودکشی او در روز ۱۳ آبان بوده است.
به نوشته دادبان، ماجرای تهدید به اخراج آرزو خاوری از یک اردوی دانشآموزی شروع شد که دانشآموزان، مانتوهای خود را درآوردند و بیاعتنا به تذکر مسئولان مدرسه با «سویشرت» اردو را سپری کردند. پس از این اتفاق، مدیر مدرسه، خانواده آرزو را به دلیل «پوشیدن شلوار لی و درآوردن مانتو» به مدرسه احضار و او را به اخراج تهدید کرده بود؛ تهدیدی که وضعیت روحی آرزو را به شدت متزلزل کرد و به خودکشی او منجر شد.براساس این گزارش، پس از این حادثه، مدرسه هیچ تلاشی برای تسکین روحیه سایر دانشآموزان انجام نداده و حتی یک پیام تسلیت در گروه مجازی مدرسه ارسال نشده است.پدر این دانشآموز جانباخته در روایتی که روز سهشنبه در خبرگزاری رکنا منتشر شد، گفت: «دخترم آرزو روز شنبه به اردوی مدرسه رفته بود که از مدرسه زنگ زدند که میدانید دخترتان چه کارکرده؟ به جای شلوار فرم، شلوار لی پوشیده و نیم ساعت بعد مدیر مدرسه مجددا تماس گرفت و گفت آرزو ساعت چهار بعدازظهر بدون هماهنگی از مدرسه خارج شده و از او خبری نداریم.»
پدر آرزو خاوری با بیان این که مسئولان مدرسه در تماس بعدی از خانواده خواستند خود را به بیمارستان برسانند، افزود: «به بیمارستان رفتم و با جسد دخترم روبهرو شدم. متوجه شدم که آرزو پس از سقوط از ساختمانی که خانه دوستش در آنجا بوده جان باخته است.او همچنین خاطرنشان کرد: «در کلانتری شهرری از مسئولان مدرسه شکایت کردیم، ما از مدیر مدرسه شکایت کردیم. این اولین بار نبود که با دخترم بدرفتاری میکردند. سال گذشته هم به بهانههایی مثل این که چرا دوست و رفیق زیاد دارد یا چرا کمی از موهایش بیرون میزند، قصد داشتند که ثبت نامش نکنند.» گزارشها از جان باختن آرزو خاوری تقریبا یک سال پس از کشته شدن آرمیتا گراوند، دانشآموز نوجوان، پس از هل داده شدن توسط نیروهای حجاببان در مترو تهران است.
در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، دانشآموزان نقش گستردهای در تظاهرات داشتند و مدرسهها، به ویژه مدارس دخترانه، یکی از مراکز اعتراضات بود و چند دانشآموز نیز در سرکوب اعتراضات کشته شدند.
کانال تلگرامی شورای تشکلهای صنفی فرهنگیان خبر داد که چند روز پیش در روستای دریس، از توابع شهرستان کازرون، نیز آیناز کریمی، دانشآموز کلاس دوازدهم، به دلیل «رعایت نکردن شئونات» و داشتن لاک و موی رنگشده، با خشونت و تهدید مدیر مدرسه مواجه شد. مدیر مدرسه حتی با برادر آیناز تماس گرفته و او را از مدرسه بیرون کرد، که این اقدام به فشار خانوادگی و در نهایت به خودکشی آیناز انجامید.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران در بیانیهای تأکید کرد: «سیاستهای ایدئولوژیک و سرکوبگرانه مدارس آینده دانشآموزان را به خطر میاندازد و جان آنها را میگیرد.» این شورا خواستار پایان دادن به چنین سیاستهایی و جایگزینی نگاهی انسانی و دانشمحور در سیستم آموزشی کشور است و بر لزوم حفظ آزادیهای فردی و احترام به حقوق دانشآموزان تأکید دارد.
هیچچیز مهمتر از جان انسان نیست. اگر به خودکشی فکر میکنید، برای کمکگرفتن با این شمارههای ویژه تماس بگیرید: در ایران: اورژانس اجتماعی ۱۲۳، صدای مشاور ۱۴۸۰، یا اورژانس روانپزشکی تهران ۴۴۵۰۸۲۰۰
در آمریکا: مرکز پیشگیری از خودکشی ۱۸۰۰۲۷۳۸۲۵۵، یا خط ملی پیشگیری از بحران و خودکشی ۹۸۸
در کانادا: شماره ۹۱۱ یا ۱۸۳۳۴۵۶۴۵۶۶
در بریتانیا: ۱۱۶۱۲۳
و در افغانستان: ۱۱۹