رضا رسایی، جوان ۳۴ ساله‌ای در ارتباط با اعتراضات سراسری خیزش مهسا اعدام شد

خشم و انزجار گسترده جهانی از اجرای حکم اعدام رضا رسایی

ملی مذهبی _ اجرای حکم اعدام رضا رسایی، جوان ۳۴ ساله‌ موجی از خشم و اعتراض را در بین کاربران فضای مجازی و نیز نهادها و شخصیت‌های سیاسی و حقوق بشری بر انگیخته است.

این کنش‌گر باورمند به آیین یارسان در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در شهرستان صحنه استان کرمانشاه دستگیر و به اتهام “مباشرت در قتل” نادر بیرامی، رئیس اداره اطلاعات شهرستان صحنه به اعدام محکوم شد. حکم اعدام این جوان پیش‌تر توسط دیوان عالی تایید شده بود.

این در حالی است که محاکمه او بر اساس اسناد به دست آمده از سوی نهادهای حقوق بشری، به شدت ناعادلانه و تحت اعترافات اجباری بوده است. پیش از این سازمان‌‌های مدافع حقوق بشر گزارش داده بودند که رضا رسایی تحت شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها از جمله ضرب و شتم، شوک الکتریکی، خفگی و خشونت جنسی مجبور به اعتراف شده است.

پیش‌ از این سازمان عفو بین‌الملل در روز ۱۲ اردیبهشت سال جاری با انتشار نامه سرگشاده‌ای به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفته بود که تمامی مسیرهای حقوقی ممکن برای لغو حکم اعدام این معترض زندانی در جریان خیزش ۱۴۰۱ بی‌پاسخ مانده و او هر لحظه ممکن است اعدام شود.

اتحادیه اروپا اعدام رضا رسایی را محکوم کرد

در همین رابطه اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این اقدام، “استفاده از مجازات اعدام به عنوان پاسخی به نارضایتی‌های داخلی” را به شدت محکوم کرد. اتحادیه اروپا در بیانیه‌ خود از مقام‌های حکومت ایران می‌خواهد که بلافاصله به اِعمال و اجرای حکم اعدام علیه معترضان پایان دهند و سیاست “لغو کامل مجازات اعدام” را دنبال کند.
در بیانیه اتحادیه اروپا همچنین بر “مخالفت قاطع و اصولی با استفاده از مجازات اعدام در همه زمان‌ها و در همه شرایط” تاکید شده و مجازات اعدام، “یک مجازات بی‌رحمانه و غیرانسانی” توصیف شده است.

اتحادیه اروپا همچنین از مقام‌‌های حکومت ایران خواسته که “حقوق دادرسی عادلانه افراد متهم را رعایت کنند و اطمینان حاصل کنند که کسانی که تحت هر نوع بازداشت یا زندان قرار دارند، تحت هیچ نوع بدرفتاری قرار نمی‌گیرند.”

اتحادیه اروپا افزون بر این از حکومت ایران خواسته است که به تعهدات خود تحت قوانین بین‌المللی، از جمله میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران یکی از اعضای آن است، پایبند باشند.

اعتراض عفو بین‌الملل

در پی اعدام رضا رسایی، جوان ۳۴ ساله در صبح سه شنبه ۱۶ مرداد، دیانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بین‌الملل نیز گفت که حکومت ایران این جوان عضو اقلیت‌های قومی و مذهبی کُرد و یارسان را در ارتباط با خیزش “زن، زندگی، آزادی”، بدون اطلاع قبلی به او و خانواده‌اش یا وکیلش اعدام کردند.

دیانا الطحاوی تصریح کرد: «در حالی که توجه رسانه‌های جهانی و داخلی به تنش‌های منطقه‌ای با اسرائیل معطوف شده است، مقام‌های ایرانی حکم اعدام دلخراش و خودسرانه یک جوان را که در بازداشت، تحت شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها از جمله خشونت جنسی قرار گرفته و در پی یک محاکمه ساختگی به اعدام محکوم شده بود، به طور مخفیانه اجرا کردند.»

در بیانیه معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بین‌الملل آمده است که “این اعدام بار دیگر نشان می‌دهد که دستگاه قضایی ایران به شدت فاسد است و عزم مرگ‌بار مقام‌های ایرانی برای استفاده از مجازات اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی و ایجاد هراس در میان مردم را برجسته می‌کند. این امر همچنین هر گونه توهم بهبود حقوق بشر با به قدرت رسیدن رئیس‌جمهوری جدید طی هفته گذشته را از بین می‌برد.”

اعتراض ابرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران

در همین راستا ابرام پیلی، معاون نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران، با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «ما اعدام رضا رسایی توسط رژیم ایران و تلاش آن برای منحرف کردن توجه جهان از نقض مداوم حقوق بشر را به شدت محکوم می‌کنیم.»

او افزود: «استفاده مداوم تهران از مجازات اعدام علیه معترضان “زن، زندگی، آزادی” پس از محاکمه‌های نمایشی و اعترافات اجباری، غیرقابل قبول است. ما همچنان مصمم به پاسخگو نگه داشتن رژیم ایران برای نقض گسترده حقوق بشر هستیم.»

انتشار خبر اعدام رضا رسایی افزون بر اعتراضات گسترده در میان افکار عمومی و شبکه‌‌های مجازی، خشم و اعتراض برخی از زنان زندانی سیاسی در زندان اوین را نیز به دنبال داشت. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، در پی بالاگرفتن اعتراض گروهی از زنان زندانی در اوین، گارد حفاظت به این بند حمله کرده و تعدادی از زندانیان سیاسی، مجروح و به بهداری منتقل شدند و با توجه به قطع تماس‌های تلفنی از حال زندانیان این بند خبری در دسترس نیست.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، ساعتی پس از اجرای حکم اعدام این زندانی سیاسی، پیکر او تنها با حضور اعضای نزدیک خانواده‌اش در حاشیه شهر کرمانشاه به خاک سپرده شد.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله