در آستانه مذاکرات ایران و گروه 5+1 در قزاقستان

خزاعی: آمریکا علیه ایران جنگ اقتصادی اعلام کرده/ دیپلمات های غربی: امیدی به پیشرفت مذاکرات نداریم

نماينده دائم ايران در سازمان ملل روز چهارشنبه، دوم اسفند، نسبت به فشار غرب بر برنامه هسته‌ای ايران هشدار داد و گفت که تحريم‌های بيشتر عليه تهران می‌تواند روند گفت‌وگوها بر سر پرونده هسته‌ای تهران را به خطر بياندازد.

به گزارش رادیو فردا به نقل از خبرگزاری فرانسه  محمد خزائی که بلندپايه‌ترين ديپلمات ايرانی در آمريکا است در يک سخنرانی که در انجمن آسيا در نيويورک ايراد کرد گفت که «فشارهای بيشتر تنها می‌تواند به بروز اعتمادی بيشتر منجر شود و اميد ايران را به اينکه مسائل می‌تواند از راه گفت‌وگو حل و فصل شود از بين ببرد.»

وی ادامه داد:«مادامی که فشار بر ايران وجود دارد، مادامی که شمشير روی سر ما قرار دارد تا به پای ميز مذاکره بياييم، معنای این گفت‌وگو نيست و ايرانی‌ها نمی‌توانند اين مسئله را بپذيرند.»

خزائی گفته که گفت‌وگوهای ميان ايران و آمريکا بايد بر پايه «احترام متقابل» باشد و ايران «سياست دوگانه فشار و تعامل را رد می‌کند.»

با اين حال نماينده جمهوری اسلامی در سازمان ملل تاکيد کرده که دولت باراک اوباما «جنگ اقتصادی» عليه ايران اعلام کرده است.

جمهوری اسلامی ايران  تا کنون  هدف چهار دور تحريم‌های سازمان ملل قرار گرفته است و علاوه بر آن، آمريکا و اتحاديه اروپا به طور يکجانبه تحريم‌های شديدی بر ضد تهران اعمال کرده‌اند.

اين تحريم‌ها موجب شده که فروش نفت ايران و درآمدهای حاصل از آن تا ۵۰ درصد کاهش يابد و در تازه‌ترين مورد، ايران قادر نيست که اين درآمدها را از کشورهای خريدار نفت خود به داخل انتقال دهد و بايد آن را صرف خريد کالا از اين کشورها کند.

محمد خزائی در سخنرانی روز چهارشنبه خود با اشاره به پيشنهاد اخير جو بايدن، معاون رييس جمهوری آمريکا، گفت که رهبران ايران از پيشنهادهای اخير آمريکا برای مذاکرات ديپلماتيک استقبال کرده اند.

نماينده ايران در حالی از استقبال رهبران جمهوری اسلامی از پيشنهاد مذاکره آمريکا سخن گفته است که پس از واکنش‌های مثبت رييس دولت دهم  و وزير امور خارجه ايران به این پيشنهاد، آقای علی خامنه‌ای به عنوان عالی‌ترين مقام جمهوری اسلامی هرگونه مذاکره با واشينگتن را رد کرد.

رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۹ بهمن در ديدار با فرماندهان نيروی هوايی ارتش از پيشنهاد مذاکره آمريکا به عنوان «يک حرکت حيله‌گرانه» ياد کرد و گفت که «شما می‌خواهيد اسلحه را مقابل ملت ايران بگيريد، بگوييد: يا مذاکره کن يا شليک می‌کنم…بدانيد ملت ايران در مقابل اين چيزها مرعوب نخواهد شد.»

قرار است طرفين روز ۲۶ فوريه- هشتم اسفند- در آلماتی قزاقستان، دور تازه گفت‌وگوهای خود را برای رسيدن به چارچوبی برای حل و فصل برنامه هسته‌ای ايران برگزار کنند.

با اين حال، به گزارش خبرگزاری فرانسه ديپلمات‌های غربی حتی با وجود ارائه يک پيشنهاد جديد انتظار ندارند که پيشرفتی در اين مذاکرات حاصل شود.

توماس پيکرينگ، معاون پيشين وزارت امور خارجه آمريکا، به خبرگزاری فرانسه گفته که زورآزمايی با ايران هنوز به «لحظه حياتی» خود نرسيده است.

وی گفت: «ايران و ايالات متحده آمريکا به مدت ۳۰ سال در بی اعتمادی و عدم تفاهم به سر برده‌اند و اين يک نکته جدی است. بين آنها بيشتر حرف جنگ بوده است، تحريکات فراوان در زمينه بروز جنگ.»

پيکرگينگ گفته که مذاکرات قزاقستان بايد «گام مهمی در زمينه پيدا کردن راه حلی برای معضلی بسيار طولانی باشد.»

وی خواستار آن شده که طرفين «از اين گام‌های کوچک برای ايجاد اعتماد بهره گيرند.»

در همين حال، به گفته يک ديپلمات غربی، گروه ۵+۱ آماده است در گفت و گوهای هسته ای قزاقستان پيشنهادهای «جدی» و «قابل توجه» برای حل مساله هسته‌ای ايران ارائه دهد.

خبرگزاری های فرانسه و رويترز به نقل از يک ديپلمات که هويتش فاش نشده است اين خبر را منتشر کردند و افزودند اين ديپلمات حاضر به افشای اين «پيشنهاد های جدی» نشده ولی تاکيد کرده که این پیشنهاد  شامل «موضوعات اساسی» است.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله