دوروتی شیا، سفیر موقت آمریکا در سازمان ملل طرح پیشنهادی برای آتش‌بس در غزه را غیرجدی دانست

ثبت آمریکا به عنوان تنها کشوری که مانع تصویب قطعنامه آتش‌بس غزه شد

ملی مذهبی _  ایالات متحده بار دیگر مانع تصویب قطعنامه‌ای شد که هدف آن برقراری یک آتش‌بس در نوار غزه، آزادی گروگان‌های اسرائیلی و ارائه کمک‌های بشردوستانه به ساکنان این باریکه بود.

بنا بر گزارش دویچه وله ، از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، این پنجمین بار است که دولت آمریکا با استفاده از حق وتوی خود از تصویب قطعنامه‌ای درباره غزه در شورای امنیت جلوگیری می‌کند. همان‌طور که روسیه هر قطعنامه‌ای درباره اوکراین را در قدرتمندترین نهاد سازمان ملل بلوکه می‌کند، آمریکا نیز مانع از تصویب هر قطعنامه‌ای می‌شود که از نظرش انتقادی به اسرائیل در جنگ غزه باشد.

آنچه اما در ماه‌های گذشته تغییر کرده، موضع کشورهای اروپایی در سازمان ملل است. آن‌ها هرچه بیشتر از دولت اسرائیل فاصله می‌گیرند. باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل، اقدام نظامی اسرائیل را “غیرقابل توجیه، نامتناسب و با نتیجه‌ معکوس” توصیف کرد.

او همچنین محدودیت‌های اسرائیل در زمینه کمک‌رسانی به غیرنظامیان فلسطینی را به شدت محکوم کرد و گفت: «اسرائیل باید فوراً این محدودیت‌ها را پایان دهد.»

ابتکار کشورهای غیرعضو دائم

با توجه به وخامت فاجعه‌بار اوضاع در غزه، این بار ۱۰ کشور عضو غیر دائم شورای امنیت، از جمله کشورهای اروپایی چون دانمارک، یونان و اسلوونی، ابتکار عمل را در دست گرفتند. متن قطعنامه فقط بر چند نکته اصلی تمرکز داشت؛ آتش‌بس فوری، آزادی همه گروگان‌های اسرائیلی و پایان دادن به محدودیت کمک‌های بشردوستانه برای مردم گرسنه غزه.

دوروتی شیا، سفیر موقت آمریکا در سازمان ملل اما این قطعنامه را “غیرجدی” و “مایه شرمساری” توصیف کرد. او گفت دولتش بارها روشن کرده که آمریکا از هیچ اقدامی حمایت نخواهد کرد “که در آن حماس محکوم نشده و از آن خواسته نشود که سلاح‌هایش را زمین بگذارد و از غزه خارج شود”.

به گفته این دیپلمات آمریکایی، قطعنامه ارائه شده تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به آتش‌بس را تضعیف می‌کند. او از سازمان ملل خواست از نهاد امدادرسانی مورد مناقشه به نام “بنیاد بشردوستانه غزه” حمایت کند تا کمک‌ها به دست مردم برسد.

ادامه انتقادها در شورای امنیت

نمایندگان اسرائیل و فلسطینی‌ها به عنوان میهمان در نشست شورای امنیت اجازه سخنرانی یافتند. ریاض منصور، نماینده فلسطینی‌ها گفت: «اسرائیل قوانین اساسی حقوق بین‌الملل را نقض می‌کند، حقوق بشر را زیر پا می‌گذارد، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت مرتکب می‌شود.»

اما نه نماینده فلسطینی‌ها و نه سفیر الجزایر در سازمان ملل، که یکی از مدافعان جدی حقوق فلسطینیان در شورای امنیت است، هیچ‌کدام تروریسم حماس را محکوم نکردند.

تشکر اسرائیل از ایالات متحده

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، از این که آمریکا با وتوی خود مانع تصویب قطعنامه‌ای شد که به گفته او “ضد اسرائیلی” بود، تشکر کرد.

او به دیگر اعضای سازمان ملل توصیه کرد وقت خود را با تصویب قطعنامه‌های بیشتر تلف نکنند و گفت: «هیچ قطعنامه، هیچ رأی‌گیری، و هیچ شکست اخلاقی‌ای ما را متوقف نخواهد کرد.»

اسرائیل به دلیل اقداماتش در غزه در سطح بین‌المللی با انتقادهای شدیدی روبه‌روست. از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل در غزه در واکنش به حمله حماس و گروه‌های متحد آن در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تاکنون ده‌ها هزار نفر کشته شده‌اند.

بخش‌های گسترده‌ای از این باریکه ساحلی کاملا ویران شده‌ و وضعیت انسانی در آنجا فاجعه‌بار است. طبق گفته سازمان ملل، همه جمعیت حدودا دو میلیونی نوار غزه در معرض قحطی و گرسنگی هستند. اسرائیل پس از محاصره‌ تقریباً سه ماهه، اخیرا در چارچوب محدودی اجازه ارسال مجدد کمک‌ها به این منطقه را داده است.

یکی از موضوعات بحث‌برانگیز در این میان، ساز و کار جدید توزیع کمک‌ها از طریق “بنیاد بشر‌دوستانه غزه” است. این بنیاد آمریکایی بدون هماهنگی با سازمان ملل و سازمان‌های امدادی بین‌المللی عمل کرده و متهم است که به شکلی یک‌سویه از اهداف اسرائیل در غزه حمایت می‌کند. از همان آغاز کار این بنیاد در توزیع کمک‌ها ناآرامی‌هایی رخ داده و بارها گزارش‌هایی از خشونت‌های مرگبار علیه متقاضیان کمک در مراکز امدادی منتشر شده است.

مطالب مرتبط

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

خبرگزاری فرانسه: دو فرانسوی زندانی در ایران به «جاسوسی برای موساد» متهم شده‌اند

جمهوری اسلامی دو شهروند فرانسوی زندانی را به "جاسوسی برای موساد" متهم کرد. سسیل کوهلر و ژاک پاریس به "توطئه برای براندازی نظام" و "فساد فی‌الارض" نیز متهم شده‌اند. این اتهامات می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

مطالب پربازدید

مقاله