از آغاز دور جدید جنگ در غزه انتقادها از دولت اسرائیل نیز شدت گرفت

تظاهرات کم سابقه صدهافلسطینی در نوار غزه علیه حماس و جنگ با اسرائیل

ملی مذهبی _ صدها فلسطینی روز سه‌شنبه ۲۵ مارس (۵ فروردین) در اعتراض به جنگ در غزه و علیه گروه حماس دست به تظاهرات زدند. این اعتراضات، که یکی از نادرترین جلوه‌های مخالفت عمومی با حماس در منطقه محسوب می‌شود، با شعارهایی چون «به خاطر خدا، حماس برو بیرون»، «حماس تروریست» و «جنگ دیگر بس است» همراه بود. ناظران تظاهرات اخیر را بزرگ‌ترین اعتراض عمومی علیه حماس از زمان حملاتش به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون دانسته‌اند. در یکی از ویدیوها که ظاهراً از منطقه بیت‌لاهیا منتشر شده، مردم در خیابانی خاک‌آلود در میان ویرانه‌های ناشی از جنگ راهپیمایی می‌کنند و فریاد می‌زنند: «برو بیرون، برو بیرون، حماس برو بیرون».
در ویدیوهای دیگری مردم شعار می‌دهند «ما جنگ نمی‌خواهیم».

بنا بر گزارش دویچه وله، به گفته شاهدان عینی، تظاهرکنندگان در بیت‌لاهیا، واقع در شمال نوار غزه اکثراً مرد بودند و با سردادن شعارهایی از قبیل “حماس برو بیرون” و “تروریست‌های حماس” مخالفت خود را با حکومت این اسلام‌گرایان افراطی اعلام کردند. همچنین در جبالیا، واقع در شمال و در خان‌یونس، واقع در جنوب نوار غزه هم راهپیمایی‌های مشابهی برگزار شد. تصاویر منتشرشده مردان و کودکانی را نشان می‌دهد که پلاکاردهای اعتراضی حمل می‌کنند.

سازمان‌دهندگان اعتراضات در پیامی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، خواستار برگزاری ۹ تظاهرات ضد حماس در نقاط مختلف غزه در روز چهارشنبه شده و گفته‌اند: «بگذارید صدایتان را بشنوند، بگذارید بدانند که غزه ساکت نیست و مردمی هستند که نابودی را نمی‌پذیرند.»

یکی از معترضان به رسانه‌ها گفت که نمی‌داند چه کسی این تظاهرات را سازمان‌دهی کرده است. این در حالی است که پیش‌تر دست‌کم یک فراخوان در این زمینه در شبکه تلگرام منتشر شده بود. این مرد اشاره کرد: «من برای رساندن پیامی از سوی مردم شرکت کردم: جنگ باید پایان یابد.» او همچنین خبر داد که نیروهای امنیتی حماس را در لباس شخصی دیده است که تظاهرات را بر هم زده‌اند.

تظاهرات در نوار غزه عمدتا امری نادر محسوب می‌شود و اسلام‌گرایان حماس سخت‌گیری‌های گسترده‌ای در برابر مخالفان داخلی، اعمال می‌کنند. با این حال، در شبکه‌های اجتماعی فراخوان‌هایی برای ادامه اعتراضات منتشر شده است.

در همین حال چند فرد شرکت‌کننده در تجمع‌های اعتراضی در گفت‌وگو با خبرگزاری آلمان از شرایط ناگوار در نوار غزه، ادامه جنگ و همچنین از خود حماس، انتقاد کردند.

کی از آن‌ها گفت که “ساکنان نوار غزه گروگان کسانی هستند که ما برایشان مهم نیستیم” و تاکید کرد که این امر درباره حماس نیز صدق می‌کند.

فرد دیگری نیز گفت: «حماس به ما می‌گوید صبور باشیم، اما خودشان در امنیت هستند و فرزندانشان بمباران نمی‌شوند.»

بیش از ۵۰‌هزار کشته

اسرائیل حدود یک هفته پیش حملات هوایی خود به اهدافی در نوار غزه را از سر گرفت. روز دوشنبه ۲۴ مارس نیز اعضای گروه “جهاد اسلامی” از بخش شمالی نوار غزه به‌سوی اسرائیل موشک پرتاب کردند. ارتش اسرائیل نیز در واکنش، دستور تخلیه مناطق بیت‌لاهیا و بیت‌حانون را صادر کرد.به گفته وزارت بهداشت نوار غزه از زمان  آغاز جنگ ناشی از آن، تاکنون بیش از ۵۰‌هزار و یک‌صد نفر کشته شده‌اند.

شمال غزه یکی از آسیب‌دیده‌ترین مناطق در جریان این جنگ است. بیشتر ساختمان‌ها ویران شده‌اند و جمعیت بارها ناچار به جابجایی برای فرار از درگیری شده‌اند.صدها هزار نفر از ساکنان غزه که در ابتدای جنگ به جنوب فرار کرده بودند، پس از برقراری آتش‌بس در ژانویه به خانه‌های ویران‌شده خود در شمال بازگشتند.پس از آنکه اسرائیل در ۱۸ مارس حملات خود را از سر گرفت، این آتش‌بس دوماهه پایان یافت. در جریان این آتش‌بس، حماس برخی از گروگان‌های خود را که در حمله سال گذشته ربوده بود (حدود ۲۵۰ نفر) آزاد کرده بود.بر اساس آمار مقام‌های بهداشت فلسطینی از زمان ازسرگیری حملات اسرائیل به غزه، که با هدف اعلام‌شده نابودی کامل حماس صورت گرفته، تاکنون نزدیک به ۷۰۰ نفر، عمدتاً زن و کودک، جان باخته‌اند.

بنا بر اعلام این مقامات، حدود یک‌سوم از قربانیان را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند. این ارقام به طور مستقل قابل تأیید نیستند، اما سازمان‌های بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد آن‌ها را عمدتاً معتبر می‌دانند. از زمان ازسرگیری حملات در هفته گذشته نیز صدها نفر در جریان درگیری‌های نظامی، کشته شده‌اند.

حماس از سال ۲۰۰۷ با پیروزی در انتخابات و کنار زدن جنبش فتح وابسته به محمود عباس، کنترل غزه با جمعیتی حدود ۲.۱ میلیون نفر را به‌دست گرفت و از آن زمان حکومت خود را اعمال کرده است.

غزه در نتیجه بمباران‌ها به شکل ویرانه درآمده است
غزه در نتیجه بمباران‌ها به شکل ویرانه درآمده است / عکس: آسوشیتد پرس

فتح جناح رقیب فلسطینی و ستون فقرات تشکیلات خودگردان فلسطین است. از زمان قدرت‌گیری حماس در غزه، فضای بسیار محدودی برای مخالفت باقی مانده است و بسیاری از فلسطینی‌ها به‌دلیل ترس از اقدامات تلافی‌جویانه در بیان علنی مخالفت خود با حماس محتاط هستند.

این در شرایطی است که وضعیت انسانی در غزه وخیم گزارش می‌شود و زندگی در منطقه تقریباً به‌طور کامل به کمک‌های بشردوستانه وابسته است. اسرائیل بارها حماس را به سرقت کمک‌های بشردوستانه برای بازسازی ماشین جنگی خود متهم کرده است. ادعایی که حماس آن را رد می‌کند.

اعتراضات در اسرائیل

هم‌زمان در اسرائیل نیز اعتراضاتی علیه سیاست‌های دولت راست‌گرای مذهبی بنیامین نتانیاهو برگزار شد. در اورشلیم (بیت‌المقدس) هم‌زمان با تصویب بودجه جدید دولت، صدها نفر در برابر پارلمان تجمع کردند و گزارش‌ها از درگیری با پلیس و بازداشت چند تن حکایت دارد.
از آغاز دور جدید جنگ در غزه، انتقادها از دولت اسرائیل نیز شدت گرفته است.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله