دولت باکو سفارت خود در تهران را تخلیه می‌کند

تشدید تنش میان تهران و باکو؛ احضار سفرا بین طرفین

ملی مذهبی _ دولت باکو حکومت ایران را مسئول حمله به سفارت خود در تهران می‌داند. در حمله مسلحانه یه این سفارت یک نفر کشته و دو نفر زخمی شدند.

جمهوری آذربایجان اعلام کرد که در حال تخلیه کارکنان سفارت خود در تهران است. آیخان حاجی زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در جمع خبرنگاران ضمن محکوم کردن این “اقدام تروریستی” گفت: «مسئولیت این حمله به عهده ایران است».حاجی‌زاده تاکید کرد که “کمپین اخیر ضد آذربایجانی در رسانه‌های ایران” زمینه‌ساز این حمله بوده است.‍پیش‌تر الهام علی اف، رییس جمهور آذربایجان خواهان رسیدگی سریع به این حمله و مجازات عاملان آن شد. او گفت: «حمله تروریستی به اماکن دیپلماتیک غیرقابل قبول است.»
به گزارش خبرگزاری رویترز وزارت خارجه جمهوری آذربایجان پیش‌تر از دولت ایران خواسته بود تدابیر امنیتی برای حفاظت از سفارت را تقویت کند اما تهران به این خواست دولت همسایه اهمیت نداده است.

روز جمعه مردی مسلح به کلاشنیکف به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرد و  مسئول حراست سفارت در این حمله کشته شد و دو نفر زخمی شدند. مقتول اورخان عسگروف نام دارد.
انگیزه این حمله هنوز روشن نیست. حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران گفت فرد مهاجم دستگیر شده و تحقیقات در این زمینه به جریان افتاده است. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز با محکوم کردن حمله اعلام کرد: «با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود.

در همین حال اما میزان در گزارشی خبر از نشانه‌های بیشتر از انگیزه شخصی مهاجم حمله صبح امروز به سفارت جمهوری آذربایجان داده است و خبر داده که متهم فروردین‌ماه شکایت‌ مفقودی همسرش را در ارومیه ثبت کرده است. در اظهارات اولیه متهم حادثه آمده بود که همسرش فروردین امسال به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مراجعه کرده و از آن پس به منزل مراجعه نکرده است. با مراجعات متعدد متهم به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و عدم دریافت پاسخ مناسب از سوی مسئولان سفارت، متهم سرانجام تصمیم به حمله به سفارت می‌گیرد.

بررسی سوابق متهم نشان نیز نشان می‌دهد متهم در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده است.همسر وی اهل باکو بوده است. پرونده مفقودی پس از پیگیری و مشخص شدن اینکه همسر وی به جمهوری آذربایجان بازگشته است در این موضوع خاص بسته میشود و پس از آن این فرد موضوع را از وزارت خارجه و سفارت جمهوری آذربایجان پیگیری می کرده است. در ابتدای سال همسر فرد مهاجم با کمک ۲ نفر دیگر از اعضای خانواده‌اش به جمهوری آذربایجان می رود و دیگر برنمی گردد.

از سوی دیگر سفیر باکو در تهران عصر پنجشنبه ۱۹ آبان (۱۰ نوامبر) به وزارت امور خارجه ایران احضار شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مراتب نارضایتی و اعتراض شدید مقامات ایران را نسبت به اظهارات “غیردوستانه” مقامات عالی جمهوری آذربایجان و “سیاه‌نمایی” رسانه‌های این کشور، به سفیر آذربایجان ابلاغ کرده و گفته است: «انتظار داریم هرچه سریع‌تر به این روند پایان داده شده و اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار آن به عمل آید.»
پیش از این نیز ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به “اظهارات غیردوستانه” الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان واکنش نشان داده بود. سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفته بود: «مسیر حل مشکلات قفقاز نه مراجعه به نیروهای فرامنطقه‌ای، بلکه از پایتخت کشورهای منطقه می‌گذرد.» الهام علی‌اف، رئیس‌‌‌جمهوری جمهوری آذربایجان در مراسم روز پیروزی این کشور در جنگ با ارمنستان گفته بود که “برگزاری رزمایش‌‌‌ها در مرز جمهوری آذربایجان موجب ترس باکو نخواهد شد”.

علی‌اف روز سه‌شنبه ۸ نوامبر (۱۷ آبان) در شهر شوشا افزود: «هیچ‌کس نمی‌تواند ما را بترساند. ما در حال تقویت ارتش خود هستیم و به تقویت آن ادامه خواهیم داد. ارمنستان باید درک کند که این سیاست ماست. ما از هیچ‌کس نمی‌‌‌ترسیم. اگر از کسی می‌‌‌ترسیدیم، هرگز جنگ دوم قره باغ را شروع نمی‌کردیم، تک‌تک ما آماده مرگ بودیم، ترجیح می‌‌‌دادیم بمیریم تا عقب‌نشینی، آزادی یا مرگ. حالا هم حاضریم برای حقوق خود بمیریم.»

علی‌اف غیرمستقیم خطاب به مقامات ایران گفت: «کسانی که در مرز جمهوری آذربایجان برای حمایت از ارمنستان رزمایش برگزار می‌کنند نیز باید این را بدانند که هیچ کس نمی‌تواند ما را بترساند.»به گزارش ترندنیوز، علی‌اف در سخنان خود خطاب به ارمنستان افزود: «اگر ارمنستان بخواهد یک همسایه خوب باشد، ابتدا باید تمام مفاد بیانیه نوامبر ۲۰۲۰ را رعایت کند. باید در مذاکرات صلح با جمهوری آذربایجان صادقانه عمل کند و نباید زمان را به طور مصنوعی به تاخیر بیندازد.»

اشاره علی‌اف به رزمایش سه روزه ایران در منطقه رود ارس است که از ۲۵ مهر به مدت سه روز برگزار شد.به گزارش دنیای اقتصاد، در این رزمایش برای نخستین‌‌‌بار نیروهای سپاه پاسداران توانستند روی رودخانه مرزی ارس، پل شناور ایجاد و انتقال سلاح و ادوات نظامی را به آن سوی رودخانه را تمرین کند.گفته می‌شود، همچنین موشک‌‌‌‌‌‌های نقطه‌‌‌‌‌‌زن فتح ۳۶۰ با برد ۱۲۰ کیلومتر هم از دیگر سلاح‌‌‌‌‌‌های نظامی بود که در این رزمایش آزمایش شده است.سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این اظهارات علی‌اف گفت که رزمایش اخیر در مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان “اقدامی معمول و برنامه‌ریزی‌شده” است که از مجاری رسمی نیز قبل از برگزاری به اطلاع همسایگان ذیربط رسیده بود.

دستگیری “گروه مسلح اسلام‌گرا” در آذربایجان

پیش از این سازمان اطلاعات جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه ۱۰ آبان (اول نوامبر) از دستگیری گروهی از شهروندان آذربایجانی خبر داد که به گفته این سازمان، توسط وزارت اطلاعات ایران برای اقدام علیه منافع و امنیت ملی آذربایجان آموزش دیده بودند.در اطلاعیه این سازمان آمده بود، “گروه مسلح غیرقانونی” که با الهام از “افکار افراطی مذهبی تاسیس شده”، [اعضای آن] به طور مخفیانه توسط سازمان اطلاعات ایران آموزش دیده‌اند.بنا بر اطلاعات درج شده در این اطلاعیه، اعضای این گروه موسوم به “جنبش وحدت مسلمین” از طریق کشورهای ثالت به تهران رفته و در ایران و سوریه آموزش نظامی دیده‌اند.طبق داده‌های سازمان اطلاعات جمهوری آذربایجان، گروه یاد شده کتاب‌ها و ویدئوهایی که “نگرش‌های افراطی مذهبی علیه مفاهیم توسعه مدرن و دولت سکولار را تبلیغ می‌کردند”، وارد آذربایجان کرده‌اند.

پیش از این حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز با ادعای حضور اسرائیل در مرز آذربایجان و ایران گفته بود، اسرائیل از طریق خاک آذربایجان در منطقه اقدامات تحریک‌آمیز انجام می‌دهد.

مقامات عالی‌رتبه جمهوری آذربایجان ضمن رد ادعای ایران اعلام کردند که آذربایجان “نیازی به حمایت نیروهای خارجی ندارد”.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله