تایید پر از اما و اگر یک دیدار

تایید مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا توسط یک نماینده مجلس

ملی مذهبی _ مجتبی توانگر، نماینده  تهران در مجلس شورای اسلامی، مذاکرات محرمانه  بین جمهوری اسلامی و آمریکا در نیویورک را تایید کرد اما گفت توافق قریب‌الوقوعی برای احیای برجام در کار نیست.

توانگر روز شنبه ۲۰ خرداد در صفحه توییتر خود نوشت: «با وجود انجام مذاکراتی در نیویورک توافق قریب‌الوقوعی به دلیل کارشکنی آمریکا وجود ندارد.»این نماینده مجلس ادامه داد: «آمریکا در تلاش برای امتیازگیری هسته‌ای از ایران در ازای آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده است که این امر خلاف قانون و مغایر منافع ایران است.»

مجتبی توانگر همچنین مدعی شد که دولت آمریکا درصدد کشاندن ایران به مذاکرات مستقیم رسمی است.توانگر همچنین گفت: «دولت آمریکا حتی در زمینه مبادله زندانیان نیز جدی نبوده و آن را به غنی‌سازی مرتبط می‌کند. هدف از فضاسازی‌های رسانه‌ای در مقطع فعلی شرطی‌سازی فضای اقتصادی و وارد کردن شوک به بازار است.»

پیش از این، وبسایت میدل ایست آی در گزارشی از مذاکرات محرمانه بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده در نیویورک خبر داده و به نقل از دو منبع ناشناس نقل قول آورده بود که ایران و آمریکا «به توافقی موقت نزدیک شده‌اند»این رسانه نوشته بود که مذاکرات به طور مستقیم در خاک آمریکا برگزار شده‌ و امیر سعید ایروانی، سفیر تازه ایران در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، رهبری هیئت مذاکره ایران را بر عهده داشته است. به نوشته میدل ایست آی، از طرف آمریکا هم رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در چندین نشست مستقیم با ایران گفتگو کرده است.در گزارش میدل ایست آی آمده  بود که ایران قرار است غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم را متوقف کند و به همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه دهد و در مقابل، اجازه داشته باشد روزانه تا یک میلیون بشکه نفت صادر کند و دسترسی‌اش به «درآمدها و دیگر پول‌های بلوکه شده‌ در خارج از این کشور» نیز برقرار شود.مقامات رسمی ایران و آمریکا بدون رد انجام مذاکرات، ادعای  میدل ایست آی درباره حصول یک توافق موقت بین دو کشور را رد کردند.

در همین حال درباره این مذاکرات گفته شده که یک هیات ایرانی نیز همزمان وارد عمان شد. یکی از این منابع گفت: علی باقری کن، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران نیز در این هیئت حضور داشت. به گفته این منابع، مک گورک مشاور ارشد بایدن در حوزه خاورمیانه و مقامات ایرانی با یکدیگر ملاقات نکردند. دو طرف در مکان‌های جداگانه‌ای حضور داشتند و مقامات عمانی بین آن‌ها رفت و آمد داشتند و پیام‌هایی را ارسال می‌کردند.
به گزارش انتخاب در ادامه این مطلب آمده است: «مذاکرات نزدیک سازی» نشان دهنده اولین تعامل غیرمستقیم بین ایالات متحده و ایران به این شکل در چند ماه گذشته است. گفتگو‌ها در بحبوحه نگرانی‌های فزاینده در کاخ سفید در مورد پیشرفت‌های هسته‌ای ایران انجام شدند.
برت مک‌گورک، هماهنگ‌کننده خاورمیانه کاخ سفید، در ۸ ماه مه به طور مخفیانه به عمان سفر کرد تا با مقامات عمانی درباره تماس دیپلماتیک احتمالی با ایران در رابطه با برنامه هسته‌ای‌اش، همانطور که هفته گذشته اکسیوس گزارش داد، گفتگو کند.

به گفته سه منبع مطلع در این خصوص، یک هیات ایرانی نیز همزمان وارد عمان شد. یکی از این منابع گفت: علی باقری کن، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران نیز در این هیئت حضور داشت.

به گفته این منابع، مک گورک و مقامات ایرانی با یکدیگر ملاقات نکردند. دو طرف در مکان‌های جداگانه‌ای حضور داشتند و مقامات عمانی بین آن‌ها رفت و آمد داشتند و پیام‌هایی را ارسال می‌کردند.
به گفته این منابع، یکی از پیام‌های اصلی آمریکا بر بازدارندگی متمرکز بوده است.

این منابع گفتند که ایالات متحده به صراحت اعلام کرده است که اگر ایران با غنی‌سازی ۹۰ درصدی اورانیوم – سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای، بهای سنگینی را خواهد پرداخت.
منابع گفتند که هدف از تبادل غیرمستقیم پیام‌ها بین دولت بایدن و ایران، دستیابی به “تفاهم” در مورد راه‌های کاهش تنش در بحث برنامه هسته‌ای ایران، رفتار ایران در منطقه و نقش آن در جنگ اوکراین بود.
چنین تفاهمی و تنش زدایی در منطقه می‌تواند بعداً به عنوان مبنایی برای مذاکرات آینده در مورد توافق هسته‌ای جدید بین طرفین مورد استفاده قرار گیرد.
هنوز مشخص نیست که آیا طرفین به چنین تفاهمی نزدیک هستند یا خیر.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله