زنگنه در روابط نفتی ایران و هند تجدید نظر می کند

انصراف ایران از دریافت روپیه هند در ازای نفت صادراتی

ایران از اجرای توافق برای دریافت روپیه هند در ازای نفت صادراتی به آن کشور منصرف شده است.

به گزارش بی بی سی نشریه هندی “ایندیان اکسپرس” خبر داده است که بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی، در ملاقات اخیر خود با سفیر هند در تهران گفته است که ایران مایل نیست بهای تمامی نفت صادراتی خود به هند را به صورت روپیه هندی دریافت کند.

 

به گفته این روزنامه، در ماه ژوئیه سال جاری، دولت ایران با دریافت روپیه در ازای صد در صد پول نفت صادراتی به هند موافقت کرده بود آنهم در حالی که نرخ برابری روپیه در برابر ارزهای معتبر بین‌المللی در حال کاهش بود و اجرای این توافق می‌توانست پول ملی هند را تقویت کند.

در ادامه این گزارش آمده است که با توجه به توافق ماه ژوئیه، وزیر نفت هند به نخست وزیر این کشور تضمین داده بود که با وارد کردن یازده میلیون تن نفت بیشتر از ایران در سال مالی جاری و تادیه بهای آن به روپیه، هند خواهد توانست حدود ٩ میلیارد دلار آمریکایی در پرداخت‌های ارزی خود صرفه‌جویی کند.

پیش از این توافق، ایران بهای ٤٥ درصد از نفت صادراتی خود به هند را به ارز محلی دریافت می‌کرد اما بقیه این مبلغ می‌بایست به ارزهای معتبر، به خصوص یورو پرداخت شود.

روزنامه ایندیان اکسپرس به نقل از منابعی که از آنها نام نبرده، گفته است که آقای زنگنه در دیدار با سفیر هند به او گفته است که رئیس کل بانک مرکزی ایران از مشکلاتی شکایت داشته که در راه انتقال یورو از هند به سایر کشورها وجود دارد. این وضعیت باعث شده است تا جمهوری اسلامی در راه خرید غذا و دارو از محل عواید نفت صادراتی به هند با مشکلاتی روبرو شود.

ایران خواستار دریافت بیش از نیمی از بهای نفت صادراتی به ارز معتبر شده است

به نوشته روزنامه هندی، آقای زنگنه به سفیر هند گفته است که ایران مایل است توافق موجود مورد تجدید نظر قرار گیرد و دو طرف به نحوه پرداخت قبلی، یعنی ٤٥ درصد روپیه و ٥٥ درصد یورو بازگردند.

سرمایه گذاری مشترک هم “قابل قبول نیست”

در این گزارش همچنین آمده است که وزیر نفت ایران به اطلاع سفیر هند رسانده است که توافق قبلی دولت ایران با مشارکت هند در سرمایه‌گذاری در طرح اکتشاف و استخراج گاز حوزه فرزاد “قابل قبول” نیست و او نخواهد توانست این طرح را به دولت و مجلس ایران بقبولاند.

ظاهرا توافق قبلی ایران با هند، علاوه بر قبول صد درصد بهای نفت صادراتی به روپیه، شامل توافق هند برای سرمایه‌گذاری در این طرح گاز هم بوده و به نوشته ایندیان اکسپرس، اخیرا در هند اقداماتی برای راه‌اندازی یک شرکت سرمایه گذاری هندی به جریان افتاده بود تا این طرح را در دست بگیرد.

صرافی در هند

دولت هند انتظار داشت توافق با ایران باعث جلوگیری از تضعیف بیشتر روپیه در برابر ارزهای معتبر شود.

هدف از تاسیس این شرکت این بوده است که شرکت‌های عمده هندی مجبور به مشارکت در این طرح نباشند و در معرض تحریم‌های ایالات متحده قرار نگیرند.

این روزنامه می‌افزاید که دولت جدید ایران همچنین پیشنهاد فروش گاز ارزانقیمت به هندی‌ها در ازای سرمایه گذاری آنان در طرح‌های پتروشیمی در عسلویه یا چابهار را نیز قابل قبول ندانسته است.

هنوز مقامات ایرانی در مورد گزارش روزنامه هندی اظهارنظری نکرده‌اند.

ایالات متحده به منظور وادار کردن جمهوری اسلامی به قبول مصوبات شورای امنیت سازمان ملل در مورد برنامه های هسته‌ای این کشور، یک رشته تحریم‌های تجاری و مالی را علیه ایران وضع کرده که از جمله شامل محدودیت شدید صادرات نفت و سرمایه‌گذاری خارجی در بخش انرژی ایران است.

از زمان بحران گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران در بیش از سی سال پیش، آمریکا روابط تجاری و مالی چندانی با جمهوری اسلامی نداشته اما مقامات آمریکایی سایر کشورها را برای محدود کردن مبادلات با ایران تحت فشار قرار داده‌اند.

بر خلاف تحریم های مصوب شورای امنیت سازمان ملل، تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپائیان علیه ایران برای سایر کشورها الزام آور نیست اما شرکت های بین‌المللی از بیم اقدام تلافی‌جویانه آمریکا و محدود کردن دسترسی آنها به بازار و تسهیلات مالی ایالات متحده، ناگزیر به تبعیت از این تحریم‌ها شده‌اند.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله