هشتاد و نهمین روز اعتراضات ایران در حالی آغاز میشود که نگرانیها در مورد سرنوشت بازداشتشدگانی که در دادگاههای انقلاب به اتهام محاربه ویا افساد فیالارض به اعدام محکوم شدهاند، افزایش یافته است. اعدام دو معترض به اتهام محاربه توسط جمهوری اسلامی در فاصله تنها چند روز، همچنان با روند فزاینده واکنشهای بینالمللی روبرو است. در اقدامی تازه، چند نماینده پارلمان آلمان در ویدیوهایی جداگانه اعلام کردند که کفالت سیاسی چندتن از زندانیان سیاسی را به عهده میگیرند.شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد همچنین قرار است امروز در جلسه خود قطعنامه اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد را به رای بگذارد. این قطعنامه پیشتر توسط آمریکا و آلبانی پیشنهاد شده بود.
مادر زندانی ۱۵ ساله: در سر، سینه و شکم پسرم ساچمه است
مادر امیرحسین ابراهیمی، نوجوان ۱۵ سالهای که در اعتراضات اخیر بازداشت میگوید توان تامین وثیقه برای آزادی موقت پسرش را ندارد. خانم نحف در گفتگو با روزنامه اعتماد با اشاره به اینکه پسرش روز ۲۱ مهرماه در فردیس کرج بازداشت شده میگوید در ملاقات کابینی با امیرحسین متوجه شده که در سر، شکم و سینه او ساچمه است و به همین دلیل هم درد میکشد.
مادر این نوجوان همچنین به نقل از قاضی گفته که اتهامات سنگینی به فرزنش وارد شده و تنها با ارائه وثیقه ۵۰۰ میلیونی اجازه آزادی امیرحسین داده خواهد شد؛ مبلغی که به گفته خانم نجف برای این خانواده قابل تامین نیست.
رئیس مرکز وکلای قوه قضائيه: کشیدن سلاح برای ترساندن مردم «محاربه» است، ماموران هم جزو مردم هستند
حسن عبدلیانپور رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه میگوید مجازات بیرون کشیدن سلاح برای ترساندن مردم، همان مجازات «محارب» است. او همچنین در ادامه مدعی شد که از آنجایی که ماموران هم جزو مردم محسوب میشوند مجازات محسن شکاری که یک مامور امنیت را با چاقو محروح کرده، همان مجازات محاربه است.
محمد سیفزاده: دادگاههای انقلاب غیر قانونی هستند، مردم بدون ارتکاب جرم سرکوب و محبوس و کشتار و اعدام میشوند
با توجه به این که معترضان بازداشت شده در دادگاههای انقلاب محاکمه میشوند، برای بحث در مورد جایگاه حقوقی دادگاههای انقلاب اسلامی، مجله حقوق ما بامحمد سیفزاده حقوقدان و وکیل دادگستری، فعال حقوقبشر و یکی از مؤسسان کانون مدافعان حقوق بشر که مدتی هم زندانی سیاسی بوده، گفتگویی انجام داده است.
آقای سیفزاده میگوید: «به موجب اصول ۳۲، ۳۴، ٣٦، ۳۷، ۶۱ و ۱۵۹ قانون اساسی، دادگاههای انقلاب غیر قانونی هستند، حق دادرسی در مراجع صالحه قضایی، ازحقوق مسلم و تردیدناپذیر مردم است که این حقوق را به استناد اصل ۹ قانون اساسی نمیتوان حتی با تصویب قانون از مردم سلب و اسقاط نمود و درصورت انجام آن مصوبه مشروعیت قانونی نداشته و لازم الاجرا نیست.»
وی همچنین درباره احکام صادره در این دادگاهها میافزاید: «جعل این عناوین از طرف آن مراجع غیر قانونی، با عمل ارتکابی متهمان انطباق ندارد چه آنکه اعتراض راهپیمایی تغییر مسئولیت تغییر حکومت و استفاده از حق دفاع مشروع برطبق همین قانون اساسی و قانون مجازات اسلامی ازحقوق مسلم و تردید ناپذیر مردم است، یعنی مردم بدون ارتکاب جرم سرکوب و محبوس و کشتار و اعدام میشوند. اینها درصورت ارتکاب جرم باید صرفا و انحصارا به موجب اصل ۱۶۸ قانون اساسی، در محاکم عمومی دادگستری باحضور هیات منصفه واقعی و مردمی و نه حکومتی و قلابی و بصورت علنی، طی دادرسی منصفانه و عادلانه درقوه قضاییه کاملاً مستقل و توسط قضات مستقل و بیطرف محاکمه شوند هر عملی خلاف موازین فوق عملی مجرمانه و آمر و مباشر قابل تعقیب و مجازات میباشند.»
نگرانیها در مورد خطر اعدام قریبالوقوع محمد بروغنی
بر اساس گزارشها محمد بروغنی، جوان ۱۹ سالهای که در جریان اعتراضات جاری بازداشت و حکم اعدام او به اتهام محاربه تایید شده است، دیروز با مادر خود ملاقات کرد. از آنجایی که مجیدرضا رهنورد، معترض بازداشتشدهای که سحرگاه دوشنبه به دار آویخته شد نیز در شب اعدام و درحالی که نه او و نه مادرش نسبت به اجرای قریبالوقوع حکم اطلاعی نداشتند با هم دیدار کردند، نگرانیها در مورد اجرای قریبالوقوع حکم اعدام آقای بروغنی نیز افزایش یافته است.همچنین بنابر گزارشهای منتشر شده در شبکههای مجازی، آقای بروغنی ساعاتی قبل از بند عمومی زندان رجاییشهر به مکان نامعلومی منتقل شده است.
حمید فرخنژاد: بادها از تغییر فصل خبر میدهند!
حمید فرخنژاد، بازیگر سرشناس سینمای ایران با انتشار تصویری در استوری اینستاگرام خود نوشت: «بادها خبر از تغییر فصل میدهند! پشت کردن ارباب چینی به شما یک پیام مهم دارد؛ آنها دیگر روی اسب بازنده شرط بندی نمیکنند. بهزودی منتظر رویت انگشت شصت ارباب پوتین هم باشید.»اشاره آقای فرخنژاد به سفر رهبر چین به عربستان و بیانیه مشترک دوکشور در خصوص جزایر سهگانه است که با واکنش جمهوری اسلامی همراه بود. در این بیانیه چین نه تنها از ایران خواسته که با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند تا به پرسشها و تردیدها پیرامون برنامه هستهای پاسخ داده شود که حتی همصدا با کشورهای عربی، اتهام «دخالت ایران در امور داخلی کشورهای منطقه» را به رسمیت شناخته و از تهران خواسته است به این اقدامات پایان دهد. همچنین پکن با ورود به مسئله جزایر سهگانه و ادعای مقامهای اماراتی در خصوص ابوموسی، تنببزرگ و کوچک، جانب کشورهای عربی را گرفته و از «تلاشهای امارات برای حل این مسئله» استقبال کرد.
وزیر ارتباطات ایران: مرکز ملی فضای مجازی از متا پاسخی دریافت نکرده است
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات ایران در حاشیه جلسه هیات دولت و در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر ادعای نماینده مجلس درباره قبول شرایط ایران توسط شرکت «متا» گفت: «از خودش سوال کنید. ما چنین خبری نداریم.»وی افزود: «در عمده کشورهایی که اینستاگرام یا واتسآپ پلتفرم غالب هستند، به درخواست آن کشور دفتر دارند و قواعد آن کشور را میپذیرند. اما در مورد موضوع اخیر من اطلاعی ندارم. چون نامه را مرکز ملی زده است. صبح که از مرکز ملی سوال کردم، گفتند هنوز پاسخی دریافت نکردیم و این صحبتی که از جانب نمایندگان مجلس مطرح شده، ظاهرا حدس و گمان است.»جواد نیکبین، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس روز گذشته مدعی شده بود که طبق گزارشهایی که داده شده به احتمال زیاد اینستاگرام و واتساپ به ایران میآیند.
گوهر عشقی برنده جایزه حقوق بشری شد
گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگنویس ایرانی که در سال ۹۱ در بازداشت پلیس فتا کشته شد، برنده جایزه حقوق بشری سال ۲۰۲۲ مرکز بینالمللی حقوق بشر کانادا شد.خانم عشقی از آغاز اعتراضات جاری مردم ایران بارها از معترضان حمایت کرده است. در آخرین ویدیوی منشر شده از او، خانم عشقی میگوید که تهدید شده است و اگر اتفاقی برای او و خانوادهاش بیفتد، مسئولیتش با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی است.
ایسنا: حکم اعدام ماهان صدرات متوقف شد
خبرگزاری ایسنا به نقل از عباس موسوی، وکیل مدافع ماهان صدرات، از بازداشتشدگان اعتراضات جاری ایران نوشت: «با عنایت دادار جان آفرین و با دوراندیشی و ژرف نگری قضات محترم شعبه نهم دیوان عالی کشور و به برکت دعای مردم نجیب، شریف و دلسوز این سرزمین، موکل «ماهان صدرات» از اعدام نجات یافت و قرار توقف اجرای حکم او مستند به درخواست اعاده دادرسی و موافق ماده ۴۷۶ قانون آیین دادرسی کیفری صادر شد.»در چند روز گذشته ابتدا خبرهایی مبنی بر انتقال آقای صدرات به انفرادی برای اجرای حکم اعدام منتشر و سپس اعلام شد که اجرای حکم او ۴۸ ساعت به تعویق افتاده است. روز گذشته با پایان مهلت ۴۸ ساعته و عدم تماس وی با خانواده، نگرانیها از اجرای حکم وی افزایش یافت.
رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی: پرونده فرهاد و فرزاد طهزاده در مرحله بازپرسی قرار دارد
خبرگزاری تسنیم به نقل از ناصر عتباتی، رئیس کل دادگستری استان آذربایجان غربی نوشت: «در شهرستان اشنویه هیچ حکم اعدامی برای فردی در رابطه با اغتشاشات اخیر صادر نشده است. فرهاد و فرزاد طهزاده در جریان اغتشاشات اخیر در شهرستان اشنویه دستگیر شدهاند و پرونده آنها در مرحله بازپرسی قرار دارد و هنوز دادگاهی برای این افراد تشکیل نشده است.»