دیده‌بان حقوق بشر:

ارتش سوریه از بمب خوشه‌ای علیه مخالفان استفاده کرده است

در حالی که به نظر می رسد پیوستن سفیر سوریه در عراق به مخالفان، ضربه‌ی بزرگی به رژیم سوریه وارد کرده؛ دیده بان حقوق بشر، ارتش سوریه را به استفاده از بمب‌های خوشه‌ای علیه مخالفان متهم کرد.

به گزارش دویچه‌وله، دیده بان حقوق بشر مستقر در لندن با استناد به دو فایل ویدئویی که به‌تازگی در اینترنت منتشر شده و در آنها بقایای بمب‌های خوشه‌ای دیده می‌شوند، اتهام سنگینی را متوجه رژیم بشار اسد کرده است: استفاده از بمب‌های خوشه‌ای علیه مخالفان.

دیده بان حقوق بشر دیروز اعلام کرد که بقایای این بمب‌ها در منطقه‌ای در شمال حما پیدا شده‌اند. به گفته مخالفان دولت سوریه، منطقه یادشده از دو هفته گذشته زیر بمباران ارتش سوریه قرار دارد و مخالفان در ارتفاعات این منطقه پناه گفته‌اند.

تصاویر، پوشش بیرونی بمب‌های یادشده و بقایای ریزبمب‌های موجود در دل این پوشش را نشان می‌دهند. بمبی که تصاویر نشان می‌دهند، بنا بر اعلام دیده بان حقوق بشر، ساخت یک شرکت تسلیحاتی روسی است و فقط می‌تواند از هواپیما پرتاب شود.

بمب‌های خوشه‌ای از خطرناک‌ترین تسلیحات نظامی هستند. اما سوریه پیمان‌نامه‌های بین‌المللی مبنی بر عدم استفاده از این بمب‌ها را امضا نکرده است. ۱۰۷ کشور جهان در ماه مه ۲۰۰۸ کنوانسیونی را امضا کردند که بر اساس آن به‌کارگیری، تولید، ذخیره و فروش تسلیحاتی از این دست را ممنوع می‌کند. این کنوانسیون از سال ۲۰۱۰ رسما ضمانت اجرائی یافت.

بمب‌های خوشه‌ای، بسته به نوع‌شان، قابل پرتاب از هواپیما یا با خمپاره‌انداز هستند. پوشش این بمب‌ها پیش از برخورد به زمین باز می‌شود و شمار زیادی از ریزبمب‌ها را در سطحی گسترده می‌پراکند. ریزبمب‌های عمل‌نکرده پس از پایان درگیری هم مناطق مورد مناقشه را ناامن می‌کنند. این ریزبمب‌ها مانند مین‌ها به تماس واکنش نشان می‌دهند. کسانی که از انفجار این تسلیحات جان به در می‌برند هم عموما اعضای بدن خود را از دست می‌دهند.

ورود سفیر ترک‌خدمت کرده سوریه به قطر

سفیر سوریه در بغداد بلندپایه‌ترین مقام دولتی سوریه است که تا کنون به صف مخالفان پیوسته است. نواف الفارِس پس از ترک خدمت ظاهرا به قطر رفته است. او رسما اعلام کرد که محل خدمت خود را ترک کرده و از حزب بعث سوریه جدا شده است. جدایی او از رژیم سوریه و حزب حاکم بر این کشور، ضربه‌ی بزرگی به اعتبار رژیم سوریه وارد می‌کند.

سفیر سوریه در بغداد در نوار ویدیویی که یک روز قبل توسط تلویزیون عربی “الجزیره” منتشر شد، استعفای خود را نشانه اعتراض به «کشتار و سرکوب خونینی که رژیم [سوریه] بر ضد مردم به راه انداخته» دانست. فارس از همه‌ی اقشار سوریه خواست به “انقلاب” بپیوندند و «به کابوس برخاسته از گروهی پایان دهند که مسئول بیش از ۴۰ سال فساد و تخریب جامعه‌ی سوریه است».

دولت سوریه در مقابل از “اخراج” سفیر خود در عراق خبر داد. بنا بر اعلام منابع خبری دولتی در سوریه، فارِس در رسانه‌ها بر خلاف وظیفه‌ی خود که همانا «نمایندگی منافع کشورش است»، عمل کرده است. یک سخنگوی دولتی در دمشق از پی‌آمدهای قضایی این اقدام و پیگرد حقوقی سفیر سابق خبر داد. فارس که سال‌ها از اعضای برجسته‌ی حزب بعث سوریه بوده است، سابقه‌ی خدمت در سازمان مخوف اطلاعات و امنیت کشورش را هم در کارنامه دارد.

یک هفته پیش از این هم ژنرال مناف طلاس، عضو گارد ملی سوریه، به مخالفان پیوسته بود. او پسر وزیر دفاع سابق سوریه، از دوستان نزدیک حافظ اسد است. پیش از این هم چند فرمانده ارشد نظامی سوریه خدمت را ترک کردند و به ترکیه و لبنان گریختند.

آلمان، بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده پیش‌نویس قطعنامه‌ای را تقدیم شورای امنیت سازمان ملل کردند که به رژیم سوریه برای عقب‌نشینی از مناطق مسکونی و اجرای طرح ۶ ماده‌ای صلح کوفی عنان ۱۰ روز فرصت می‌دهد. در صورت سرپیچی دمشق از اجرای این خواست‌ها، تحریم‌های سیاسی و اقتصادی سختی در انتظار مقام‌های سوریه خواهد بود.

روسیه و چین تا کنون پیش‌نویس دو قطعنامه علیه دولت سوریه را در شورای امنیت سازمان ملل وتو کرده‌اند. کوفی عنان در روزهای اخیر گفت که شرایط در سوریه از “بد” به “بدتر” تبدیل شده و از کشورهای منطقه خواست منافع داخلی خود در سوریه را کنار بگذارند و یکپارچه برای پایان بحران وارد عمل شوند.

مطالب مرتبط

تا روز هفتم جنگ، ۱۶ درصد موشک‌های ایران از سامانه‌های پدافند عبور کردند

اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش می‌شود، اما، زمزمه‌هایی در درون این کشور درباره اصابت موشک‌ها به اهداف نظامی شنیده می‌شود

علی خامنه‌ای در سومین پیام تصویری خود ۲۳ بار از واژه ایران و 7 بار از واژه جمهوری اسلامی استفاده کرد

رهبر جمهوری اسلامی پس از چند هفته غیبت در جریان جنگ ایران و اسرائیل، در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری ظاهر شد. او از مداح خواست تا نوحه "ای ایران" را که بر اساس ترانه مشهور محمد نوری ساخته شده، اجرا کند

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

مطالب پربازدید

مقاله