آمریکا: پاسخ ایران به پیشنهاد بورل سازنده نیست

احیای برجام؛ واشنگتن: پاسخ تهران سازنده نیست

ایالات متحده می‌گوید که پاسخ تهران در مذاکرات بر سراحیای توافق هسته‌ای «سازنده» نیست. ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفت: «ما می توانیم تایید کنیم که پاسخ ایران را از طریق اتحادیه اروپا دریافت کرده ایم». وی افزود: «ما در حال بررسی آن هستیم و از طریق اتحادیه اروپا پاسخ خواهیم داد، اما پاسخ آن‌ها متأسفانه سازنده نیست.»

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز جمعه ۱۱ شهریور (۲ سپتامبر) تائید کرد که آمریکا پاسخ ایران درباره متن پیش‌نویس توافق احتمالی برای احیای برجام را از طریق اتحادیه اروپا دریافت کرده و در حال بررسی آن است. پاتل همچنین افزود: «پاسخ ایالات متحده از طریق اتحادیه اروپا ارسال خواهد شد اما متاسفانه پاسخ ایران سازنده نیست.»

این مقام آمریکایی توضیح بیشتری نسبت به آنچه پاسخ غیرسازنده ایران خواند، نداده است. با این وجود آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به پاسخ ایران گفته که برخی از اختلافات طی هفته‌های اخیر حل شده‌اند اما هنوز مسائلی باقی مانده است.

جان کربی، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی کاخ سفید روز چهارشنبه ضمن ابزار خوش بینی به نتیجه‌بخش‌بودن مذاکرات، گفته بود ایالات متحده همچنان امیدوار است که برجام احیا و اجرایی شود.

موضع جدید واشنگتن پس از آن اعلام می‌شود که سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از ارسال نظرات تهران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیش‌نویس توافق احتمالی رفع تحریم‌ها خبر داده بود. ناصر کنعانی بامداد جمعه دوم سپتامبر(۱۱ شهریور) تاکید کرد که متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران بامداد جمعه گفت: «نظرات جمهوری اسلامی ایران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیش‌نویس توافق احتمالی احیای برجام به جوزپ بورل هماهنگ‌کننده مذاکرات و نماینده اتحادیه اروپا تحویل داده شد.» کنعانی افزود: «متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم درباره جزئیات پاسخ ایران اظهار نطر نکرده است اما ایرنا، خبرگزاری دولتی از قول هیات مذاکره‌کننده ایرانی نوشت “لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریم‌ها”، برداشته شدن موانع تجارت خارجی ایران و رفع محدودیت‌های فروش نفت است.

ایرنا همچنین یادآور شده است اگر طرف مقابل مطالبات ایران را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.

دور جدید مذاکرات برجام پس از حدود پنج ماه وقفه به مدت چهار روز (۱۳ تا ۱۷ مرداد) در وین ادامه یافت و در پایان آن جوزپ بورل “متن نهایی” توافق پیشنهادی را برای تصمیم‌گیری به طرف‌ها ارائه داد.

پاسخ جمهوری اسلامی به این متن در ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) در اختیار اتحادیه اروپا قرار گرفت. آمریکا نیز پس از یک هفته در دوم شهریور ماه (۲۴ اوت) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.

در این میان برخی اظهارات خوش‌بینانه درباره احیای توافق از طرف جوزپ بورل و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه بیان شد.
آمریکا در حالی «سازنده» بودن پاسخ ایران را زیر سئوال برده است که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ابراز امیدواری کرده بود که طی روزهای آینده دو طرف به توافق برسند. امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه هم روز گذشته همداستان با آقای بورل نسبت به موفقیت در مذاکرات برجام ابراز امیدواری کرده بود.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران پیش‌تر در و در جریان دیدار با سرگئی لاوروف، همتای روس خود در مسکو گفته بود ایران در مورد تضمین‌های آمریکا به متنی قوی‌تر نیاز دارد.

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله